Volišča so bila odprta do 19. ure. Foto: BoBo
Volišča so bila odprta do 19. ure. Foto: BoBo
Reportaža z volišča v Trbovljah
Predsedniki na voliščih
Kako poteka volilni dan v Mariboru in Kopru?
V Vodicah župan že izvoljen
Anketa med volivci na lokalnih volitvah

Volilna udeležba je bila po do zdaj zbranih podatkih 50,61-odstotna. Na lokalnih volitvah pred štirimi leti je skupno glasovalo dobrih 45 odstotkov volivcev.
V mestnih občinah je bila udeležba 46,15-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Najvišja udeležba med 212 občinami je bila v občini Solčava, in sicer 84,23-odstotna. V občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah 83,05 in v občini Kobilje 82,93-odstotna.

Najnižja volilna udeležba je bila v občini Vojnik, kjer je bila 35,47-odstotna.

Kršitve volilnega molka
Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je začel v petek ob polnoči, in je veljal do zaprtja volišč ob 19. uri, prejela 130 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Inšpektorat pa na podlagi prejetih obvestil obravnava 57 zadev. Na podlagi prejetih obvestil tako inšpektorat obravnava 57 zadev, povezanih z domnevnim kršenjem volilnega molka. Največ obravnavnih zadev se nanaša na prijave glede objav na družbenih omrežjih (21), nameščanje novih letakov (7) in politično propagando s sporočili prek prenosnih telefonov (7).

.
Na lokalnih volitvah pred štirimi leti so prejeli 209 obvestil o kršitvah volilnega molka, na podlagi katerih je inšpektorat obravnaval 95 zadev, v največ primerih je šlo za deljenje gradiva v poštne nabiralnike.

Po preštetih glasovih bomo dobili nove občinske svetnike in župane v tistih občinah, v katerih bo kandidat prejel večino veljavnih glasov, torej več kot polovico. K izidom glasovanja na voliščih bodo prišteli še glasove s predčasnih volitev, k temu pa bodo občinske volilne komisije dan po volitvah prištele še glasove, prispele po pošti. Poročilo o izidu glasovanja pa morajo pripraviti najpozneje 24. novembra.

V občinah, v katerih nihče izmed županskih kandidatov ne bo dobil večinske podpore, se bosta najuspešnejša kandidata pomerila v drugem krogu volitev. Ta je predviden za 2. december.

Reportaža z volišča v Trbovljah
Predsedniki na voliščih
Kako poteka volilni dan v Mariboru in Kopru?
V Vodicah župan že izvoljen
Anketa med volivci na lokalnih volitvah