Projekt Grem volit "gre" po predsedniških in parlamentarnih tudi na lokalne volitve. Mladi, ki smo jih povabili k sodelovanju, ugotavljajo, kako močno lokalno okolje oziroma kraji tam, "kjer so doma", določajo in vplivajo na kakovost njihovih življenj. Tako začenjajo spoznavati lokalno politiko, župane in mestne svete, ki so odgovorni, da se iz po predavanjih v univerzitetnih središčih domov pripeljejo po urejeni cesti, da so središča njihovih krajev urejena in prijetna za bivanje in da se lahko zabavnih in kulturnih dogodkov udeležujejo tudi "kar doma".

Tokrat se z mladimi, pogovarjajo tisti "drugi mladi", ki so že dvakrat sodelovali v našem projektu Grem volit! in tako (kot so nam sami povedali) iz prve roke dobili izkušnje in stališča o tem, "kako se dela politika". in Jure so se namreč med predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami v živo, iz oči v oči pogovarjali s kandidati za predsednike in kandidati za poslance. Izkušnja, za katero pravijo, da je zelo pomembna, saj jim je približala politične procese.

Ker ima Slovenija 212 občin, smo se odločili, da v projektu Grem volit lokalne! izpostavimo 11 mestnih občin, ki zaradi umeščenosti v sicer neuradno določene regije pomembno vplivajo tudi na občine okoli njih. Mladi s Ptuja, iz Slovenj Gradca, Ljubljane, Murske Sobote, Kopra, Nove Gorice, Maribora, Novega mesta, Kranja, Velenja in Celje so tako pred našo kamero in v pogovoru z vrstniki razmišljali, kakšen bi moral biti župan, kaj jih v njihovem kraju moti, kaj so prednosti, zaradi katerih imajo radi svoj dom, katere slabosti in napake vidijo in tudi, zakaj je fino biti prebivalec njihovega kraja.

Njihova razmišljanja si boste lahko ogledali v videoposnetkih, potem pa bomo nekaj vprašanj, o katerih so razmišljali, zastavili tudi kandidatom za župane v njihovi občini in skušali pokazati, kako "blizu ali daleč" so si glede določene problematike.

Ves čas trajanja projekta, od predsedniških volitev naprej, ugotavljamo, da mlade ne zanimajo samo teme, ki jih politika in "odrasli" pripisujejo mladim. Ne zanimajo jih le štipendije, možnosti študija in prve zaposlitve, ampak želijo govoriti tudi o drugih temah, kot so onesnaženost, neurejene ali neizkoriščene okoljske možnosti njihove občine, turizem, (ne)urejena infrastruktura, ki njihov kraj povezuje z drugimi kraji v Sloveniji, in kulturni ter zabavni dogodki, ki popestrijo življenje v občini.

Vabljeni k spremljanju tretjega projekta Grem volit!, v katerem gremo z mladimi volit župane in mestne svetnike.

V galeriji predstavljamo mlade, ki so za MMC razmišljali o svoji občini. Vabljeni k ogledu in spremljanju projekta.