Kovačič je pojasnil razloge za pritožbo na izid županskih volitev v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Kovačič je pojasnil razloge za pritožbo na izid županskih volitev v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Vili Kovačič in Tomaž Ogrin sta na novinarski konferenci predstavila razloge za skupno pritožbo na izid županskih volitev in volitev v mestni svet Mestne občine Ljubljana, v kateri med drugim opozarjata na po njunem mnenju neenakost v volilni kampanji.

V pritožbi, ki sta jo na upravno sodišče poslala 24. decembra, navajata, da je Zoran Janković oz. njegova lista nedovoljeno uporabila javna sredstva za osebne, zasebne interese, saj v javnem glasilu Ljubljana v času volilne kampanje ni bilo niti ene objave stališč protikandidatov. Kovačič je ob tem opozoril na "zelo izrazito asimetrijo informacij glede okoljevarstvenih problemov", ki bi, če bi bili predstavljeni, po njegovem prepričanju bistveno vplivali na rezultat volitev.

MOL je javni denar v zameno za volilno podporo zlorabil tudi z donacijami posameznim organizacijam, v politiko pa se je vmešala tudi cerkev, kamor ne sodi, je poudaril Kovačič. Kot je pojasnil, so v predvolilni kampanji na Jankovićevo stran stopili visoki predstavniki evangeličanske, pravoslavne in islamske verske skupnosti.

V pritožbi sta Kovačič in Ogrin poudarila še "anomalije, ki so vplivale na volilni izid", in sicer nepregleden seznam kandidatov na volilnem mestu in neprimerno zaščitene volilne skrinjice. Opozarjata tudi na povečano število prijav stalnega oz. začasnega bivališča v MOL-u v zadnjih treh mesecih in v zadnjem tednu pred volitvami.

Volitve brez Liste Zorana Jankovića

Kovačič je pozval upravno sodišče, da čim prej ugodi njegovi pritožbi, naj razveljavi volitve v Ljubljani in jih izpelje brez Liste Zorana Jankovića. V nasprotnem primeru napoveduje pritožbo na vrhovno in ustavno sodišče, podobno kot ob referendumu o drugem tiru.

Ugodno razsodbo pričakuje tudi za pritožbo kandidata za župana občine Idrija Gašperja Ferjana in pritožbo kandidata za župana občine Mengeš Tomaža Štebeta, ki prav tako izpodbijata izide lokalnih volitev in opozarjata na nekatere nepravilnosti, med drugim prav tako na neenakost v občinskih brezplačnih glasilih.

Pritožbi je v teh dneh na upravno sodišče sicer poslal tudi kandidat za občinskega svetnika v Ljubljani in upokojeni odvetnik Ingo Paš Wallersberg. Kot je dejal, v eni izmed pritožb ne izpodbija zakonitosti volilnega postopka v Ljubljani, ampak izpodbija podelitev mandata županu, ki ga bremenita dve pravnomočni obtožnici.

Pritožba na izid lokalnih volitev