Mestni stadion Fazanerija bo do novega leta dobil reflektorje. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Mestni stadion Fazanerija bo do novega leta dobil reflektorje. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
V gradu Murska Sobota, ki je zaščiten kot kulturni spomenik lokalnega pomena, domuje Pomurski muzej. Foto: BoBo
Aleksander Jevšek
Aleksander Jevšek je kandidat SD-ja. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Petrijan
Bojan Petrijan je kandidat SDS-a. Foto: MMC RTV SLO


Jevšek je v uvodu na novinarjevo vprašanje, kaj je težje, biti kriminalist ali župan, odgovoril, da je bil prej "kriv samo za toliko, kot župan pa je kriv za vse". Na vprašanje, ali bi bil najraje oboje hkrati, pa je odvrnil: "Ne bi šlo."

Petrijan je v nadaljevanju na vprašanje, zakaj se tokrat za župana Murske Sobote potegujeta zgolj dva kandidata, odgovoril, da je vesel, da ima zraven sebe kandidata SD-ja, sam pa je kandidat SDS-a. "To nas bo v prihodnje držalo skupaj, da bomo končno presegli te delitve," je dejal.

Geotermalna voda za ogrevanje?
Zakaj tega vira do zdaj nismo izkoristili? "Smo med desetimi na svetu glede tega potenciala in moramo izkoristiti to priložnost, premik se bo zgodil, ko bomo s stroko utišali politikante, ki nam govorijo, da to ni naša prihodnost," je odgovoril Petrijan.

Jevšek se ni strinjal in je dejal, da je Petrijan govoril zelo teoretično, sam pa bo navedel primer iz prakse. "Geotermalno vodo je treba jemati z več vidikov, smo za takšno ogrevanje, a takrat, ko bodo občanke in občani na varni strani, dokler bodo zgolj služila energetska podjetja, pa ne," je Jevšek opozoril na nevarnost, da bo ogrevanje na takšen način za občane dražje. "V Lendavi geotermalno ogrevanje za 55 kvadratnih metrov stanovanja stane 408 evrov letno, za isto stanovanje v Murski Soboti, kjer se ogrevamo na plin, pa 366 evrov letno," je izstrelil konkreten podatek.

Posnetek celotnega soočenja si lahko ogledate v videu, ki je priložen novici (desno spodaj).


Okostnjaki iz občinske omare

G. Jevšek, ob nastopu funkcije ste napovedali, da boste preverili vse, kar se je dogajalo v zadnjih desetih letih, in to tudi objavili. Potem tega niste naredili, vseeno me zanima, katere okostnjake ste našli?
Jevšek je na kratko naštel "okostnjake", da gre za milijon evrov kazni zaradi nesposobnosti pogajanja s Petrolom za čistilno napravo, drugi je 150.000 evrov, ki so bili nakazani v zasebno podjetje, ki naj bi pripeljalo v mesto neko turistično šolo. "Od tega Sobočanci nismo imeli nič, naslednja stvar pa je nezakonito delo z denarjem komunalnega podjetja, ki je v stoodstotni lasti mestne občine, g. Petrijan je bil svetovalec v ozadju, in še bi lahko našteval," je dodal.

Petrijan je takoj zanikal namigovanje Jevška glede "svetovalstva".

G. Petrijan, vaša stranka je bila zelo kritična do dela mestne uprave. Kaj bi najprej spremenili, če bi bili izvoljeni?
"V preteklem mandatu je bilo izgubljenega za 600.000 evrov razvojnega denarja, denar je šel v tekoče odhodke, do šest novih zaposlenih je prišlo," je navedel, da občina troši razvojni denar za napačne namene. "Vlak, ki drvi, je na nepravi poti," je bil slikovit.

Jevšek je zavrnil očitek rekoč, da je občina v zadnjem mandatu dobila 13 milijonov evrov razvojnih sredstev tudi s pomočjo sodelavcev, ki jim Petrijan očita zaposlitev. "To je nizkotno," je dejal.

Turistična infrastruktura
Slovenski paviljon Expano, ki je bil na Expu v Milanu leta 2015, je zdaj na obrobju Murske Sobote, gre pa po mnenju Petrijana za predrago naložbo, ki jo je treba sanirati, saj bo prinašala samo izgubo.

Jevšek pa je dejal, da je "paviljon slovenski ponos, ki je stal v Milanu, danes pa je ponos Slovenije v Pomurju". Kennedy je po njegovih besedah, ko so Američani šli v vesolje, dejal, da tega niso naredili, ker bi bilo enostavno, ampak zato, ker bo težko. "Zgodbe, ki štrlijo iz povprečja, so tiste, ki bodo regijo dvignile na boljšo pot," je dodal.

"Poglejte stolp v Lendavi, takrat so bile identične kritike, da je predrago, previsoko, da nam tega ni treba, zdaj ima stolp vsebino in prinaša dohodke," je navedel še en primer turistične infrastrukture, okoli katere so bili sprva vsi skeptični.

Mestni stadion Fazanerija
"Ko sem začel županski mandat, sem rekel, mi bomo opremljali stadion z infrastrukturo, vi pa zabijajte gole, eni in drugi smo izpolnili svojo nalogo, Mura je v prvi ligi na tretjem mestu in si reflektorje zasluži, do novega leta bodo stali," je odgovoril Jevšek.

"Reflektorji so bili nujni, a spet smo se zadolžili za novih 500.000 evrov, spet smo potopili občino za nedoločen čas, dokler ne bo prišel nekdo, ki bo to znal rešiti," pa je dejal Petrijan. Stadion je treba izkoristiti kot prostor za športnorekreacijski turizem in privabiti nove naložbe, je dodal.

Jevšek mu je takoj ugovarjal rekoč, da je Mestna občina Murska Sobota ena najmanj zadolženih v Sloveniji. Investicijo je sofinancirala tudi Nogometna zveza Slovenije (NZS), je spomnil.

Soočenje v studiu sta vodila Cirila Sever in Bojan Peček.

Povzetek soočenja županskih kandidatov v Murski Soboti
Lokalne volitve 2018 - Murska Sobota
Povzetek soočenja županskih kandidatov v Murski Soboti
Lokalne volitve 2018 - Murska Sobota