Luka Mesec je koordinator stranke Levica. Foto: MMC RTV SLO
Luka Mesec je koordinator stranke Levica. Foto: MMC RTV SLO

Levica je na zadnjih volitvah dobila šest poslanskih mandatov, meritve javnega mnenja pa ji napovedujejo ponoven prestop parlamentarnega praga. Morda celo s kakšnim poslancem več, kot jih imeli v zadnjem mandatu DZ-ja. Levica pa se tudi ne bi branila morebitnega vstopa v vlado.

"Kot rečeno, je naš cilj leva vlada, ne levosredinska. To pomeni, da ne mislimo biti privesek sredinske vlade, kakršni sta bili, recimo, zadnji dve. Pripravljeni smo se pogovarjati o časovnih okvirjih realizacije naših ukrepov, nismo pa pripravljeni spreminjati naših osnovnih stališč," je v predvolilnem klepetu pojasnil koordinator Levice Luka Mesec.

Med prednostnimi nalogami, ki so si jih zadali v prihodnjem mandatu, kot je razkril Mesec, pa bo tudi zagotovitev dostojnih dohodkov v Sloveniji. "Naš program za odpravo revščine je tale: dvig minimalne plače na 700 evrov neto mesečno, določitev minimalne pokojnine za polno delovno dobo na 613 evrov (noben upokojenec ne bi smel biti po 40 letih dela pahnjen pod prag revščine) ter zagotovitev vsem drugim vsaj minimalne kratkoročne osnovne življenjske stroške (ti zdaj znašajo 442 evrov). To, politiko odprave revščine, bi financirali z zvišanjem davka na dobiček na 25 %, uvedbo davka na premoženje velikih vrednosti ter veleposest in z izenačitvijo prispevka delodajalcev za PIZ s prispevkom delavcev," je navedel.