Državni zbor. Stavba ostaja, institucija gre naprej, ljudje se menjajo. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Državni zbor. Stavba ostaja, institucija gre naprej, ljudje se menjajo. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Janša: 6.960

Šarec: 6.122

Židan: 2.771

Cerar: 1.618

Mesec: 1.555+1.275

Tonin: 2.456

Bratuškova: 1.127 (ni izvoljena)

Erjavec: 392 (ni izvoljen)

Jelinčič: 451 + 1.005

Slovenija ima nov sklic državnega zbora, seznam 90 ljudi, 68 poslancev in 22 poslank, ki bodo predstavljali interese ljudstva. Izpadlo je nekaj znanih političnih imen, kup je novih, večina svežih obrazov prihaja iz vrst lokalne politike ali drugih državnih funkcij, manj iz gospodarstva. Največji mandatni masaker je doživel SMC, ki ohranja le peščico imen iz prejšnjega sklica, Nova Slovenija pa je edina, ki je ohranila vse in se tudi razširila.


SDS zmagal v vseh enotah in skoraj vseh okrajih

Kot kažejo podatki DVK-ja, je SDS zmagal v vseh osmih volilnih enotah. Tudi na ravni okrajev je v veliki večini, z nekaj izjemami, ki jih navajamo v nadaljevanju, največ volivcev glasovalo za SDS.
V okraju Ljubljana Bežigrad II je zmagala Levica (20,41 %) pred SDS-om (16,62 %), enako tudi v okraju Ljubljana Šiška I (Levica 19,16 %, SDS 15,66 %), Ljubljana Šiška II (Levica 16,97 %, SDS 16,92 %), Ljubljana Center (Levica 24,27 %, SDS 16,30 %),

V Piranu je tesno slavil SD (15,73 %) pred SDS-om (15,22 %), v okraju Koper 1 je največ glasov dobila Levica (18,92 %) pred SD-jem (12,42), SDS je na 3. mestu z 12,31 %. SD je največ volivcev prepričal tudi v okrajih Hrastnik (SD 19,99 %, LMŠ 14,78 %) in Laško (SD 24,20 %, SDS 22,48 %).

Lista Marjana Šarca je zmagala v okrajih Kamnik (LMŠ 36,37 %, SDS 18,51%), Domžale I (LMŠ 25,46 % SDS 21,58 %), Domžale II (23,17 %, SDS 19,82 %), Zagorje ob Savi (LMŠ 19,28 %, SDS 16,66%).
Zakaj potemtakem SDS ni dobil več poslancev, pojasnjuje tale članek.


Relativni zmagovalec volitev SDS je ohranil praktično vse poslance, kažejo sveži podatki državne volilne komisije. Razen dveh. Svoje parlamentarno življenje očitno končuje Vinko Gorenak, zadnjih deset let stalnica v DZ-ju, v politiki pa še precej dlje. Tokrat ni kandidiral v istem okraju kot doslej, temveč v Celju, kjer kljub najvišjemu dobljenemu številu glasov po veljavnem volilnem sistemu ni dobil mandata. Odhaja tudi Ljubo Žnidar, v parlamentu od leta 2011. Po premoru pa se v parlament na listi SDS-a vračata Zvonko Černač in Alenka Jeraj, ostalih šest je novincev.

SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA: 25 mandatov
Ostajajo: Branko Grims, Marko Pogačnik, Žan Mahnič, Danijel Krivec, Eva Irgl, Andrej Šircelj, Anže Logar, Jože Tanko, Janez Janša, Jelka Godec, Nada Brinovšek, Anja Žibert Bah, Tomaž Lisec, Bojan Podkrajšek, Franc Breznik, Marijan Pojbič, Suzana Lep Šimenko
Vračata se znana obraza: ZvonkoČernač, Alenka Jeraj
Novi obrazi: Boris Doblekar, Franc Rosec, Franci Kepa, Karmen Furman, Dejan Kaloh, Jožef Lenart
Odhajata: VinkoGorenak, Ljubo Žnidar
Drugo: Zvonko Lah je izstopil sredi mandata, se včlanil v NSi, spet izstopil in prestopil k Zelenim Slovenije, zdaj ga v DZ-ju ni več. Podobno usodo je doživel Andrej Čuš, ki je izstopil in nato prevzel vajeti omenjene stranke.

.


Drugouvrščeni LMŠ je poln novih obrazov oziroma širši javnosti neznanih imen. Izjemi sta dve. Prva je seveda Marjan Šarec kot kamniški župan in drugouvrščeni na nedavnih volitvah za predsednika države. Druga izjema je Brane Golubović, ki je bil med letoma 2013 in 2014 nadomestni poslanec Pozitivne Slovenije (po razcepu poslanske skupine pa nepovezani poslanec).

LISTA MARJANA ŠARCA: 13 mandatov
Prihajajo: Igor Peček, Edvard Paulič, Marjan Šarec, Robert Pavšič, Jerca Korče, Andreja Zabret, Tina Heferle, DarijKrajčič, Jože Lenart, Rudi Medved, Lidija Mirnik Divjak, Aljaž Kovačič.
Vrača se znani obraz: Brane Golubović

.


Poslanska skupina SD-ja se je povečala in precej prevetrila. Med odmevnejše povratnike spada Samo Bevk, večkratni poslanec (1996–2000, 2004–2014), pa tudi nekdanji idrijski župan. Za vidnejši izpad pa je poskrbela Andreja Katič, leta 2014 sicer izvoljena v DZ, nato pa obrambna ministrica, pa Jan Škoberne, znan po odmevni akciji glede izročitve Ahmada Šamija Hrvaški. Zanimivo je tudi, da dolgoletni prvi sindikalist gospodarstva v državi, Dušan Semolič, ni prišel do mandata.

SOCIALNI DEMOKRATI: 10 mandatov
OSTAJAJO: Matjaž Nemec, Matjaž Han, Bojana Muršič, Dejan Židan (mandat 2014 miroval zaradi ministrovanja)

Novi obrazi: Meira Hot, Marko Koprivc, Predrag Baković, Jani Prednik, Soniboj Knežak

Vrača se znani obraz: Samo Bevk

Odhajajo: Andreja Katič (mandat 2014 miroval zaradi ministrovanja), Jan Škoberne, Marija Bačič

Drugo: Janko Veber je izstopil iz SD-ja in se za nov mandat neuspešno potegoval na listi Sloge.

.


Največji mandatni "masaker" je doživel SMC. Od 36 obrazov prejšnjih volitev se jih vrača le šest, med njimi najbolj znana Miro Cerar in Milan Brglez. Odhajajo pa vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer, ki niti ni kandidirala, prav tako s stranko ni nastopil Branko Zorman zaradi spora okoli športnih stav. Brez mandata je ostal Jani Möderndorfer, poslanec od leta 2011, najprej na seznamu Pozitivne Slovenije, nato Zavezništva Alenke Bratušek, nazadnje pa s SMC-jem.

STRANKA MODERNEGA CENTRA: 10 mandatov
Ostajajo: Milan Brglez, Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić, Miro Cerar (mandat 2014 miroval zaradi premierstva)
Novi obrazi: Mateja Udovč, Gregor Perič, Monika Gregorčič, Mojca Žnidarič
Vstopa znan obraz: Zdravko Počivalšek (do zdaj gospodarski minister, na volitvah 2014 ni sodeloval)
Odhajajo: Simona Kustec Lipicer, Anita Koleša, Dragan Matić, Dejan Balažič, Urška Ban, Erika Dekleva, Marjan Dolinšek, Marko Ferluga, Irena Grošelj Košnik, Mitja Horvat, Aleksander Kavčič, Ksenija Korenjak Kramar, Irena Kotnik, Teja Ljubič, Jani Möderndorfer, Jasna Murgel, Vlasta Počkaj, Andreja Potočnik, Ivan Prelog, Dušan Radič, Danilo Anton Ranc, Izidor Shaker Kamal, Vojka Šergan, Ivan Škodnik, Maruša Škopac, Saša Tabaković, Dušan Verbič, Vesna Vervega, Simon Zajc, Branko Zorman (izstopil in ni znova kandidiral), Bojan Krajnc (izstopil in ni znova kandidiral).
Odhajajo po mirovanju mandata ali odstopu:
Lilijana Kozlovič (generalna sekretarka vlade), Tilen Božič (državni sekretar na ministrstvu za finance), Tanja Cink (marca imenovana za direktorico VCD Nova Gorica), Margareta Zakošek Guček (državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu, februarja imenovana za direktorico celjske bolnišnice), Srečko Blažič (leta 2015 odstopil zaradi zdravstvenih razlogov), Klavdija Markež (postala ministrica za izobraževanje, po petih dneh zaradi plagiatorstva odstopila).
Drugo:
Franc Laj je med mandatom izstopil iz stranke SMC in se pridružil nepovezanim. Bojan Dobovšek je stranko zapustil že na začetku mandata in se tokrat preizkusil s stranko Dobra država, neuspešno.

.


Razcep Združene levice na ZL-DSD in Levico tej politično ni škodoval. Levica (IDS+Trs) je ohranila praktično vse poslance iz prejšnjega sklica in dodala štiri nove. Izjema je Matjaž Hanžek, ki je lani izstopil in ostal nepovezani poslanec, zdaj pa "prepušča delo mlajšim". Med novoizvoljenimi sicer ni znanega sindikalista Gorana Lukića.

LEVICA: Devet mandatov
Ostajajo: Miha Kordiš, Matej Vatovec Tašner, Violeta Tomić, Luka Mesec, Franc Trček
Novi obrazi: Nataša Sukič, Željko Cigler, Primož Siter, Boštjan Korajžija
Drugo: Matjaž Hanžek je izstopil in ni kandidiral.


NSi je edini, ki je ohranil prav vse poslance obstoječega sklica in se tudi razširil z dvema dodatnima. Dokončni izidi DVK-ja vključno z glasovi iz tujine so sicer onemogočili vrnitev enega znanega obraza, Martina Mikoliča, ki je ljudstvo predstavljal med letoma 2004 in 2008. Namesto njega bo poslanec Aleksander Reberšek.

NOVA SLOVENIJA: Sedem mandatov
Ostajajo: Matej Tonin, Jernej Vrtovec, Iva Dimic, Ljudmila Novak, Jožef Horvat
Nova obraza: Blaž Pavlin, Aleksander Reberšek

SAB je poslansko popolnoma prevetren. Praktično noben poslanec ali poslanka, ki je mandat začela v njej (takrat sicer Zavezništvu Alenke Bratušek), se ni vrnil v parlament. Niti sama nosilka Alenka Bratušek ne. Na listi novoizvoljenih sta dva vidna obraza, župana Franc Kramar (Bohinj) in Marko Bandelli (Komen). Stranka je sicer preživela buren mandat, vmes tudi izgubila status poslanske skupine zaradi prestopa Janija Möderndorferja (v SMC) in Petra Vilfana (v DeSUS).
Po delnih neuradnih izidih smo sprva poročali, da se bo v parlament na listi SAB-a uvrstil Jožef Ribič. Končni uradni izidi pa so na njegovo mesto postavili Andreja Rajha.

STRANKA ALENKE BRATUŠEK: Pet mandatov
Novi obrazi: Peter Jožef Česnik, Vojko Starović, Andrej Rajh
Prihajata znana obraza: Franc Kramar, Marko Bandelli
Odhajata: Alenka Bratušek, Mirjam Bon Klanjšček
Drugo: Jani Möderndorfer je izstopil iz poslanske skupine in se včlanil v SMC. Peter Vilfan je po izstopu postal del DeSUS-a. Prestopnika sta ostala pred pragom DZ-ja.

Drugi večji poslanski "masaker" je doživel DeSUS, vključno z dejstvom, da je pred pragom ostal Karl Erjavec. Od starega sklica ostajajo le trije poslanci. Odhajajo dolgoletna znana imena slovenske politike, kot sta denimo Julijana Bizjak Mlakar in Tomaž Gantar, oba tudi nekdanja ministra.

DEMOKRATIČNA STRANKA UPOKOJENCEV: Pet mandatov
Ostajata: Ivan Hršak, Franc Jurša
Novi obrazi: Branko Simonovič, Robert Polnar, Jurij Lep
Odhajajo: Peter Vilfan (mandat začel pri SAB-u), Julijana Bizjak Mlakar, Tomaž Gantar, Primož Hainz, Benedikt Kopmajer, Marjana Kotnik Poropat, Marija Antonija Kovačič, Marinka Levičar, Uroš Prikl

.


Vrnitev v parlament, čeravno komajda, je dosegel SNS, parlamentarna stalnica od osamosvojite do izpada leta 2011. Vrača se Zmago Jelinčič Plemeniti, ostala imena pa so politična neznanka.

SLOVENSKA NACIONALNA STRANKA: Štirje mandati
Vrača se znan obraz: Zmago Jelinčič Plemeniti
Novi obrazi: Lidija Ivanuša, Jani Ivanuša, Dušan Šiško

.


NARODNI SKUPNOSTI
Po delnih neuradnih izidih bo predstavnik italijanske narodne skupnosti strokovni vodja izolske bolnišnice in izolski podžupan Felice Žiža. S tem se iz parlamenta poslavlja starosta Roberto Battelli, ki je ta položaj zasedal vse od leta 1992. Letos ni kandidiral. Predstavnik madžarske narodne skupnosti pa bo v prihodnjih štirih letih predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath. Do zdaj je funkcijo opravljal Laszlo Göncz, pred njim pa Maria Pozsonec.


Janša: 6.960

Šarec: 6.122

Židan: 2.771

Cerar: 1.618

Mesec: 1.555+1.275

Tonin: 2.456

Bratuškova: 1.127 (ni izvoljena)

Erjavec: 392 (ni izvoljen)

Jelinčič: 451 + 1.005

Katarina Kresal in Janez Podobnik komentirata volitve
Povolilna analiza Tanje Gobec
Katarina Kresal in Janez Podobnik komentirata volitve
Povolilna analiza Tanje Gobec