Kot so sporočili z DVK-ja, je bilo na 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini – gre za konzulate v Celovcu, Clevelandu, Münchnu, Trstu in Torontu ter veleposlaništva na Dunaju, v Beogradu, Berlinu, Bernu, Bruslju, Buenos Airesu, Canberri, Haagu, Koebenhavnu, Londonu, Madridu, Parizu, Pragi, Sarajevu, Washingtonu in Zagrebu – oddanih 4680 glasov, od tega jih je bilo 4612 veljavnih.

Na devetih predstavništvih je bilo oddanih manj kot 50 glasov, zato bo izide ugotavljal DVK in ne predstavništva sama. Foto: Shutterstock
Na devetih predstavništvih je bilo oddanih manj kot 50 glasov, zato bo izide ugotavljal DVK in ne predstavništva sama. Foto: Shutterstock

Po podatkih DVK-ja je bil izid glasovanja na diplomatsko-konzularnih predstavništvih podoben siceršnjemu glasovanju: največ volivcev je glasovalo za Gibanje Svoboda (1175), sledijo SDS (1020), Levica (667), Nova Slovenija (539) in SD (373 glasov). Več kot sto glasov sta dobili še stranki LMŠ (168) in SAB (109).

Izide glasovanja na veleposlaništvih v Atenah, Bratislavi, Budimpešti, Moskvi, Ottawi, Podgorici, Skopju, Varšavi in Vatikanu, kjer so prejeli po manj kot 50 glasov volivk in volivcev, pa bo prihodnji teden zaradi zagotavljanja tajnosti glasovanja oz. anonimnosti volivcev ugotavljala Državna volilna komisija.

Trenutni delni izid volitev bo prihodnji teden dopolnjen tudi z izidi glasovanja po pošti iz tujine, ki jih bodo ugotavljale pristojne okrajne volilne komisije, so še sporočili z DVK-ja in dodali, da bodo nato sprejeli zapisnik o ugotovitvi končnega izida, ki bo objavljen v uradnem listu.

Kot je razvidno iz delnih izidov volitev, je bilo oddanih 1.193.445 glasovnic, neveljavnih je bilo slabih 11.000 glasovnic (10.928), volilna udeležba je presegla 70 odstotkov (70,33 %).