Največ poslancev bo v novem sklicu DZ-ja imela stranka Gibanje Svoboda. Foto: BoBo
Največ poslancev bo v novem sklicu DZ-ja imela stranka Gibanje Svoboda. Foto: BoBo

V državni zbor so se uvrstili vsi predsedniki strank, torej Robert Golob, Janez Janša, Matej Tonin, Tanja Fajon in Luka Mesec.

Na listi Gibanja Svoboda so bili med drugimi izvoljeni tudi aktualni župan Tržiča, ki se tako poslavlja s tega položaja, Borut Sajovic, nekdanji novogoriški župan Matej Arčon (sicer tudi generalni sekretar stranke), novinarka Mojca Šetinc Pašek, podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič, nekdanja poslanka SAB-a Mirjam Bon Klanjšček. V DZ-ju ostaja Janja Sluga, nekdanja poslanka SMC-ja, ki je iz stranke izstopila in do konca mandata delovala v okviru poslanske skupine nepovezanih poslancev ter prestopila v Gibanje Svoboda, in nekdanji poslanec DeSUS-a Jurij Lep. V poslanske klopi se vrača nekdanja novinarka in nekdanja poslanka Pozitivne Slovenije, Tamara Vonta. V DZ prihaja nekdanji predsednik ŠOU-a v Ljubljani in predsednik Stranke mladih – zeleni Evrope, Darko Krajnc, izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak, svež obraz pa bo tudi nekdanji boksar Dejan Zavec.

Sorodna novica Velika zmaga Gibanja Svoboda, v državni zbor še SDS, NSi, SD in Levica

Poleg njih pa bodo – če ne bo sprememb, ko bodo preštete še zadnje glasovnice, sestavo DZ-ja lahko namreč spremeni že nekaj glasov – v poslanske klopi sedli še: Katarina Štravs, Alma Intihar, Andreja Kert, Sandra Gazinkovski, Robi (Robert) Janev, direktorica koprske občineske uprave Tamara Kozlovič, Mateja Čalušić, Andreja Živic, Lucija Tacer, Lenart Žavbi, Miroslav Gregorič, Martin Premk, Monika Pekošak, Miha Lamut, Aleš Rezar, Dean Premik, Dušan Stojanovič, Jožica Derganc, Nataša Avšič Bogovič, nekdanji košarkar Gapi (Gašper) Ovnik, Teo (Teodor) Uranič, Andreja Rajbenšu, Lena Grgurevič, Barbara Kolenko Helbl, Rastislav Vrečko, Martin Marzidovšek, Sara Žibrat, Tine Novak, Vera Granfol.

Druga najštevilčnejša poslanska skupina v DZ-ju bo SDS-ova. Foto: BoBo
Druga najštevilčnejša poslanska skupina v DZ-ju bo SDS-ova. Foto: BoBo

Med skupno 27 sedeži, ki jih bo SDS imel v novi sestavi DZ-ja, je predsednik stranke Janez Janša in 14 aktualnih poslancev, to so Branko Grims, Danijel Krivec, Eva Irgl, Alenka Jeraj, Jože Tanko, Anja Bah Žibert, Franc Rosec, Franci Kepa, Tomaž Lisec, Karmen Furman, Bojan Podkrajšek, Franc Breznik, Jožef Lenart in Suzana Lep Šimenko.

Poleg aktualnih poslancev sta bila izvoljena tudi dva ministra in sicer minister za kohezijo Zvonko Černač in minister za zunanje zadeve Anže Logar. Poleg njih pa tudi podsekretar v službi vlade za digitalno preobrazbo Andrej Hoivik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec ter župan Lendave Janez Magyar. Premalo glasov za uvrstitev v DZ je so med drugim dobili notranji minister Aleš Hojs, Marijan Pojbič in Mojca Škrinjar.

Sorodna novica Odzivi iz štabov: "Ljudje hočejo spremembe." Golob napovedal takojšnje pogovore o koaliciji.

NSi bo tokrat imel osem poslanskih sedežev – poleg predsednika Mateja Tonina v državni politiki ostajajo dozdajšnji infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, za zdaj še aktualni minister za delo Janez Cigler Kralj. Poleg njih pa še Iva Dimic, Aleksander Reberšek, dolgoletna prva dama uprave za varno hrano, zdaj pa direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič, Jožef Horvat in Klemen Matk. Premalo glasov pa je med drugim dobil minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

SD-jevi poslanci bodo ob predsednici Tanji Fajon še (predvidoma) že znani obrazi iz poslanskih klopi Meira Hot, Predrag Baković, Jani Prednik, Matjaž Han, Bojana Muršič in novinec Damijan Zrim. Izpadli so med drugim Dejan Židan, Matjaž Nemec, Franc Trček in Marko Koprivc.

Pet poslancev bo imela v novi sestavi parlamenta Levica, in sicer Luko Mesca, Miho Kordiša, Mateja Tašnerja Vatovca, Natašo Sukič in Ano Černe.

Horvat in Žiža ostajata poslanca

Na volitvah za poslanca italijanske narodne skupnosti je bil izvoljen dozdajšnji predstavnik manjšine Felice Žiža. Po delnih neuradnih izidih je Žiža prejel 1098 oziroma 60,86 odstotka glasov, drugi kandidat Maurizio Tremul pa 706 oziroma 39,14 odstotka glasov.
Volilna udeležba pri volitvah za poslanca italijanske narodne skupnosti je bila sicer 68,76-odstotna, še kažejo trenutni podatki DVK-ja.

Žiža je v prvem odzivu svojo zmago ocenil kot prepričljivo. Po konstituiranju državnega zbora v novi sestavi in oblikovanju vlade poslanec italijanske manjšine pričakuje, da bo vlada stopila v stik tudi s poslancema narodnosti.

Spomnil je, da sta manjšinska poslanca sodelovala z vsemi vladami, zato pričakuje tvorno sodelovanje tudi z novo vlado. Če bo prejel vabilo vlade k sodelovanju, bo Žiža predlagal sklenitev dogovora o sodelovanju, ki bi bil lahko tudi jedrnat, vendar mora biti vsebinski in se osredotočiti na konkretne projekte.

Poslanec madžarske narodne skupnosti bo tudi prihodnja štiri leta Ferenc Horvath, kažejo delni neuradni izidi Državne volilne komisije. Po večini preštetih glasovnic je dobil 1984 glasov oz. 58,32 odstotka, Mihael Kasaš 790 glasov oz. 23,22 odstotka, Otto Močnek pa 628 glasov oz. 18,46 odstotka.

Udeležba na volitvah je bila po zadnjih podatkih 59-odstotna, saj je glasovalo 3232 volivcev od 5478 volilnih upravičencev.

Na dokončne neuradne izide parlamentarnih volitev bo treba počakati do 3. maja, novi sklic DZ-ja se bo na ustanovni seji predvidoma sešel 10 dni pozneje, 13. maja.