Foto: BoBo
Foto: BoBo

"To predvolilno kampanjo pa se dogajajo tudi številna vladna zavajanja in številna zavajanja največje vladne stranke. Dogaja se to, da se briše meja med tem, kaj je država in kaj je ena stranka. Zato smo se na Inštitutu 8. marec odločili, da podamo prijavo na Računsko sodišče zaradi vladnih kršitev zakonodaje, vezane na kampanjo," je v izjavi za javnost pojasnila direktorica inštituta Nika Kovač.

Prijavo na Računsko sodišče so podali, ker naj bi SDS po njihovem mnenju izrabljal komunikacijsko infrastrukturo vlade za lastno propagando v obdobju predvolilne kampanje, pojasnjujejo na inštitutu. Prijavo pa so podali tudi na inšpektorat za notranje zadeve, in sicer zaradi z domnevne kršitve 7. člena zakona o volilni kampanji, saj naj bi se po navedbah inštituta spletna stran Vse za volitve pretvarjala, da je objektivna stran za informiranje o volitvah in hkrati odkrito promovirala stranko Konkretno.

Člani Inštituta 8. marec so predstavili tudi manifest, s katerim želijo pokazati razumevanje aktualnih problemov in sistema mladih, hkrati pa jih spodbuditi k udeležbi na volitvah. "V zadnjih dveh letih nam je avtoritarna oblast odvzela prihodnost, mi jo zahtevamo nazaj," je ob tem poudarila Nika Kovač Z desetimi razlogi so med drugim opozorili na neenakopravnost družbe, stanovanjsko problematiko mladih, naraščanje osnovnih življenjskih stroškov, pomanjkanje kakovostnega javnega zdravstva, medijsko neodvisnost in sporne ukrepe med epidemijo.