Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dogajanje na domačem političnem parketu v zadnjih dneh zaznamuje predvsem začetek koalicijskih pogajanj, pozornost pa je pritegnilo tudi burno dogajanje v stranki Socialnih demokratov. "Socialni demokrati smo opravili zelo iskreno razpravo, povolilno analizo, in predsedstvo stranke mi je dalo polno podporo, poln mandat za nadaljevanje koalicijskih pogajanj o sestavi vlade," je za Televizijo Slovenija povedala predsednica stranke Tanja Fajon. Kot je pojasnila, je bil sklep sprejet soglasno, brez glasu proti.

SD je sicer na parlamentarnih volitvah osvojil 6,69 odstotka in si s tem zagotovil sedem poslanskih mest. "Seveda z rezultatom nismo zadovoljni, jaz verjetno še najmanj. Ampak ljudje so glasovali, kot so, jaz vem, da smo dali vse od sebe, da smo kampanjo res delali z dobro energijo, z dobro ekipo in programom in zdaj vse svoje sile usmerjamo v to, da iskreno ustopimo v novo, stabilno vlado z najboljšimi, strokovnimi, sposobnimi ekipami. In to bo tudi moje zagotovilo – ne le predsedstvu stranki, ampak vsem državljanom," je še dodala predsednica stranke SD.

Tanja Fajon je dejala tudi, da ima polno podporo stranke pri tem, da zasede mesto zunanje ministrice, njena želja pa je, da resor pod okrilje vzame tudi t. i. evropske zadeve. "Evropske zadeve pravzaprav že sodijo v ministrstvo za zunanje zadeve. To bi si želela le bolj jasno definirati v imenu, ker bo tako morda tudi koordinacija znotraj ministrstva lažja. Ne pomeni pa to neke velike spremembe," je Fajon pojasnila v Odmevih Televizije Slovenija.

V SD-ju si ob tem želijo še ministrstvi za gospodarstvo in pravosodje, o četrtem bodo razpravljali na petkovih koalicijskih pogajanjih, ko se bo prihodnja koalicija znova sešla na ravni predsednikov. Glede podpore poslanske skupine vodstvu stranke je predsednica SD-ja dejala, da tega vprašanja sploh niso odpirali, o usmeritvi stranke za naprej pa bo odločal volilni kongres. Če bo na njem znova kandidirala, bo še premislila. Dodala je, da umazanega perila ne bodo prali v medijih in da so z vsemi razpravami znotraj stranke utrdili zaupanje.

Zasedanje predsedstva Socialnih demokratov

Po neuradnih informacijah nezadovoljstvo predvsem med člani na terenu

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Matej Luzar, je več virov potrdilo, da je sicer nezadovoljstvo v stranki veliko. Članstvo na terenu stranke SD naj bi namreč menilo, da bi brez močne lokalne mreže na volitvah dosegli še slabši izid, zato bi morali predstavniki lokalnega dela stranke v koalicijskih pogajanjih dobiti večji vpliv.

Ob tem je del stranke po informacijah Televizije Slovenija še posebej nezadovoljen in meni, da bi moralo vodstvo SD-ja odstopiti. Kot utemeljujejo, temu v korist govori tudi volilni izid podpredsednikov stranke Matjaža Nemca, Andreje Katič in Dominike Švarc Pipan, ki niso bili izvoljeni v državni zbor. Tudi predsednica stranke Tanja Fajon je parlamentarni prag prestopila s šestim najslabšim izidom po absolutnem številu glasov med vsemi poslanci.

O domnevnih trenjih in nezadovoljstvu v stranki je Tanja Fajon spregovorila tudi v Odmevih Televizije Slovenija. "Sama ocenjujem drugače. Smo velika stranka, imamo močan teren v primerjavi z drugimi strankami in je to neki zelo dinamičen, demokratičen proces. Zagotovo nekje – in vedno znova to analiziramo – imamo kraje, mesta, kjer mogoče stranka ne deluje tako, kot bi si želeli, in vedno si to želimo postaviti. Ampak imamo tudi svoja interna pravila, kako vedno vzpostaviti tam najboljše ekipe," je dejala in ob tem dodala, da se bodo v nekaj mesecih do volilnega kongresa lahko območne in občinske ekipe na novo postavljale, volilni kongres pa bo tudi priložnost za nove usmeritve stranke, morda tudi za izvolitev novega vodstva.

Na vprašanje, ali bo tudi sama vnovič kandidirala za predsednico stranke, je odgovorila, da ima energijo in željo, da deluje naprej. "Ampak bom presodila, ali uživam to podporo, da se podam na kongres," je dodala.

Bo SD-ju uspelo strniti vrste?

Dominika Švarc Pipan za domnevni spor znotraj stranke izvedela iz medijev

Kot je poročal Matej Luzar, se je dodatno zaiskrilo ob omenjanju Dominike Švarc Pipan kot mogoče kandidatke za pravosodno ministrico. Nekateri so ji očitali, da se za to funkcijo pogaja mimo stranke, kar je sama v sredo odločno zanikala. Ne glede na kritike in trenja v stranki vseeno prevladuje podpora vstopu v vlado, kjer naj bi se jim obetala štiri ministrska mesta.

O konkretnih imenih ministrskih kandidatov se po besedah predsednice SD-ja v stranki sicer še niso pogovarjali. Sama konflikta med mogočima kandidatkama za pravosodno ministrstvo Andrejo Katič in Dominiko Švarc Pipan ne vidi, dodaja pa, da tudi sama nima preference, kar je komentirala z besedami, da ima obe enako rada.

Sorodna novica Dominika Švarc Pipan: Nož v hrbet iz lastnih vrst

Dominika Švarc Pipan pa je svoj zapis na Facebooku, v katerem je zavrnila očitke, da naj bi se o ministrski funkciji pogovarjala mimo stranke, komentirala v izjavi ob robu predsedstva. Ob tem je navedla, da gre za lažne informacije, ki jih pripisuje nekaterim strankarskim kolegom.

Kot je zatrdila, je želela z zapisom zanikati govorice, ki lahko škodijo njej osebno, predsedniku stranke Gibanje Svoboda Robertu Golobu, vodstvu stranke in sami stranki, pa tudi prihodnosti nove vlade in nadaljnjim koalicijskim pogajanjem. "Preseneča me, ko berem, da se je ta zapis spreobrnil v idejo konflikta oziroma v spor v stranki glede potencialnih kandidatov za pravosodni resor," je dejala. Poudarila je, da tega v svojem zapisu ni omenjala, ampak je le izrazila kritiko do očitkov iz vrst stranke, da naj bi se o ministrskem stolčku dogovarjala mimo ustaljenih strankarskih postopkov.

Prav tako je zatrdila, da je za domnevni spor znotraj stranke in kandidaturi za pravosodno ministrico izvedela iz medijev. Čeprav ne skriva, da jo "zanimajo izzivi pravosodnega ministrstva", pa poudarja, da še vedno ni znan razrez ministrstev med koalicijskimi partnericami, prav tako se še niso začeli pogovori o kandidatih. Na vprašanje, ali uživa podporo poslanske skupine, pa je odgovorila, da kot sliši iz medijev, očitno ni tako, a da ne ve, čigave podpore ne uživa. Kot je še dodala, pa ve, od kod nanjo letijo navedeni očitki, a tega ne želi komentirati.

Predsednik Pahor bo predstavnike DVK-ja sprejel že v nedeljo

Koalicijska pogajanja med zmagovalko volitev Gibanjem Svoboda, stranko SD in Levico, ki so se uradno začela v torek, se medtem nadaljujejo. Predsednik republike Borut Pahor je ob tem napovedal, da bo predstavnike Državne volilne komisije sprejel že v nedeljo, ustanovno sejo državnega zbora pa bo nato sklical za prihodnji petek. Tako bo, kot pravi, podprl prizadevanja Roberta Goloba, najverjetnejšega mandatarja, da bi novo vlado dobili čim prej.

"Pričakujem, da bom še isti dan, ko bom opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin, tudi v DZ že poslal predlog za kandidata za predsednika vlade. To pa pomeni, da bi ob res zelo hitrih postopkih – če bo vladi do tega, če bo tudi državnemu zboru do tega – res v prvem tednu junija dobili novo slovensko vlado," je napovedal v izjavi za Televizijo Slovenija.

Pahor bo ustanovno sejo DZ sklical za prihodnji petek

Stekli tudi pogovori med Golobom in Šarcem; SAB podprl predsednico stranke

Predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je, tako kot je napovedal, pogovore razširil tudi na neparlamentarne stranke in se sešel s prvakom LMŠ-ja Marjanom Šarcem. Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Rok Šuligoj, je šlo za uvodno srečanje, predsednika pa se še nista pogovarjala o konkretnih dogovorih o sodelovanju v vladi oziroma o povezovanju strank.

Potekal je tudi izvršni odbor stranke SAB, kjer so krivdo za izpad stranke iz parlamenta pripisali polarizaciji in taktičnemu glasovanju volivcev. Kampanjo so sicer ocenili kot dobro, zato so tudi predsednici Alenki Bratušek izrekli podporo za nadaljnje delo.

"To je njihova odločitev, ali to pomeni neko novo nastajanje liberalnega bloka," je o morebitnem povezovanju SAB-a in LMŠ-ja z Gibanjem Svoboda v Odmevih Televizije Slovenija dejala predsednica SD-ja Tanja Fajon. Ob tem je izrazila obžalovanje, da SAB in LMŠ nista prestopila parlamentarnega praga. Kot je dejala, mora odločitev o vključevanju sprejeti Gibanje Svoboda. "Vsekakor pa seveda ne na račun nas ali Levice," je bila jasna.