Zoran Stevanović. Foto: BoBo
Zoran Stevanović. Foto: BoBo

Epidemija covida-19 in vladni protikoronski ukrepi, ki so močno posegli v svoboščine državljanov, so spodbudili nastanek politične stranke Resni.ca (ime naj bi bilo sestavljanka besed resni in resnica), ki jo je s somišljeniki ustanovil kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović. V preteklosti je bil član Slovenske nacionalne stranke (SNS), a se je po sporu z Zmagom Jelinčičem razšel.

Vlada je, verjetno tudi zaradi relativno slabega odziva na cepljenje proti covidu-19, po zgledu nekaterih evropskih držav, uvedla obvezen t. i. pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran) za dostop do številnih storitev, kar je naletelo na veliko neodobravanje v javnosti, še posebej med tistimi, ki so zavračali cepljenje proti covidu-19.

Čeprav so bili proti vladnim protikoronskim ukrepom usmerjeni tudi petkovi tedenski protesti na Trgu republike v Ljubljani, je Stevanoviću sredi septembra s pomočjo družbenih omrežij uspelo zbrati večtisočglavo množico, ki je zahtevala "svobodo" in odpravo PCT-pogoja.

Protest se je sprevrgel v spopad s policisti, ki so uporabili številna prisilna sredstva proti protestnikom, tudi vodni top in solzivec. Množični protesti, ki jih je spodbudil Stevanović oz. njegova stranka Resnica.si, so se še nekajkrat ponovili v jeseni 2021. Stevanović je vsakokrat zahteval tudi predčasne volitve, napovedal pa je tudi sodelovanje na državnozborskih volitvah, kar se tudi uresničuje.

36 programskih točk

Stranka Resni.ca je svoja programska izhodišča, med katerimi so boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu, suverenizem Slovenije v odnosu do mednarodnih organizacij, zniževanje davkov in dajatev, zvišanje pokojnin ..., objavila v memorandumu, ki zajema 36 točk.

Na prvem mestu sta popoln preklic krize covida-19 in sodna preiskava zarote, ki je, kot trdijo v stranki, med drugim povzročila velikansko gospodarsko škodo, ki je prebivalce Slovenije protipravno zaprla in protipravno predpisala policijsko uro, s katero so se iz javnega denarja napajali in se še napajajo z vlado zlizani kriminalci, zaroto, zaradi katere zdravstvo ni obravnavalo na tisoče in tisoče hudih zdravstvenih primerov in so se za bolnike slabo končali. V stranki se zavezujejo, da bodo vse, ki so pri zadevi kakor koli sodelovali, bodisi kot javni funkcionarji izvajali ukaze ali kot posamezniki jemali javni denar ter namenoma niso izvajali svoje javne funkcije, kot npr. pravosodje, z namenom omogočanja izvedbe kriminalnih dejanj prej opisanim osebam, najstrožje sodno preganjali.

Druga točka memoranduma je odločen boj proti korupciji, s katero se se želijo sistemsko spopasti na čisto vseh ravneh in z ozaveščanjem poskrbeti, da bo korupcija razumljena kot nekaj nesprejemljivega ter najbolj zavržnega. Med protikorupcijskimi idejami navajajo dopolnitev kazenskega zakonika s členom "politični kriminal", ki bi zajemal vsa kazniva dejanja, povezana s političnimi funkcijami, ne glede na to, ali gre za klasična kazniva dejanja ali gospodarski kriminal. Za kršilce pa napovedujejo dolge zaporne kazni.

Na tretje mesto so postavili suverenistično demokracijo, ki predstavlja alternativo obstoječemu sistemu izkrivljene demokracije, ki se skriva pod imenom liberalna demokracija, ki je demokracija, ki so jo ugrabili finančni in drugi kapitalski ter medijski centri moči.

Alternativna suverenistična demokracija pa, kot navajajo, na prvo mesto postavlja državljana kot suverenega v notranjepolitičnem pogledu in državo Slovenijo kot suvereno v mednarodni skupnosti. Ob tem naj bi bila potrebna proučitev statusa Slovenije v različnih mednarodnih organizacijah (npr. EU, Nato).

Druge programske točke

Med programskimi točkami sledijo: nujno zniževanje javnega dolga, ki vodi Slovenijo v bankrot in stalno odvisnost od mednarodnih organizacij; nižji davki in odprava nepremičninskega davka; reorganizacija trga dela in zagotovitev poštenega konkurenčnega okolja na trgu dela slovenskim državljanom s ciljem izenačitve plačne ravni s sosednjimi razvitejšimi državami; občutno zvišanje pokojnin s polnjenjem pokojninske blagajne iz naslova odprave korupcije in vitalizacija državne uprave; povečanje socialnih transferjev pomoči potrebnim, strog nadzor nad zlorabami in odprava socialnega turizma z vezavo socialnih transferjev na državljanstvo; ohranitev javnega zdravstva in odprava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja; spodbujanje naravnega zdravljenja, s čimer bi podprli preventivno zagotavljanje in obnavljanje zdravja. zagotavljanje popolne svobode posameznika, ki vključuje odpravo obveznega cepljenja in zagotavljanje nedotakljivosti telesa; reorganizacija državne uprave, javnih zavodov in agencij; reorganizacija sodstva in reforma instituta zastaranja za gospodarski kriminal; sprememba volilnega sistema v skladu z odločbo Ustavnega sodišča; povečanje moči odločanja državljanov prek t. i. neposredne demokracije (priprave za vzpostavitev e-volitev in e-referenduma); migrantska politika, kjer bi ločevali med dobrimi in slabimi priseljevanji. ("Dobrodošli so prihodi tistih ljudi, ki so za državo koristni, ki prinašajo neko dodano vrednost, naj bo ta v obliki znanja, dela ali kapitala"); ureditev vprašanja slovenskih delavcev migrantov; zaščita ključnih naravnih virov, kot so npr. viri pitne vode in ustavna prepoved njihove privatizacije; krepitev slovenske kmetijske in živilskopredelovalne industrije; spodbujanje zdravega načina prehranjevanja; spodbujanje kmetijstva, ekološkega kmetovanja in gospodarjenja z lesom; zagotavljanje dobavljivosti (prehranske varnosti) in razpoložljivosti hrane; zagotavljanje zdravstvene varnosti, trajnosti ter prehoda na zdrave in trajnostne načine prehranjevanja; preprečevanje goljufij s hrano vzdolž verige preskrbe s hrano in pijačo; prepoved uporabe glifosata in strožji nadzor nad fitofarmacevtskimi sredstvi; promoviranje ekonomije konoplje in dekriminalizacija konoplje, spodbude tudi predelavi odpadne plastike nazaj v naftne derivate; problematika mučenja živali; reforma šolstva (Temeljno poslanstvo bi moralo biti naučiti otroka, kako uspešno in zdravo živeti); stanovanjska politika; svobodnjaštvo in ukinitev obveznega RTV-prispevka.