Foto: Gibanje za zdravo družbo
Foto: Gibanje za zdravo družbo

Lista se predstavlja kot skupina državljanov, ki imajo dovolj političnih strank, neumnih ukrepov, škodljivih zakonov in nerazumnega trošenja našega proračuna (in zadolževanja) in ki si želijo resnično zdravo družbo kot steber razvoja, pišejo na spletni strani.

Stranka nima formalnega vodstva ali predsednika/predsednice, volilno kampanjo vodi volilni štab, v katerem dela, kot nam je povedal eden od članov Jure Pogačnik, od 12 do 15 ljudi. Dodal je, da so si obveznosti razdelili glede na izkušnje in veščine. Prav zato se lista označuje za najbolj demokratično obliko civilnodružbenega organiziranja volivk in volivcev za nastop na volitvah.

Med vidnejšimi člani volilnega štaba so županja občine Semič Polona Kambič, Karel Lipič, Jure Pogačnik, Adrijana Zupanc, Gregor Kos in drugi.

Lista obljublja delovanje za dobro vseh. Posebej poudarja svobodo in delo "brez umazanih igric" in "brez ozadja".

Deset točk programa

Svoj program so strnili v desetih točkah. Tako napovedujejo odpravo "vseh škodljivih neustavnih ukrepov", poudarjajo, da so otroci svetinja, zato nasprotujejo maskam in "eksperimentom na otrocih", poudarjajo nujo popolne prenove sistema oskrbe starostnikov in pravico do blaginje in dostojnega življenja. Med poudarki je tudi zagotovitev "objektivnega informiranja" in svobode govora, kot osnovo za zdravje pa poudarjajo preventivo in svobodno odločanje glede vseh medicinskih posegov. V točkah programa poudarjajo tudi kakovost hrane in pišejo, da mora biti pridelava za nacionalno samooskrbo s hrano naravno pridelana in varna. Poudarek je tudi na zdravem okolju in varovanju narave, pri čemer tehnološke rešitve podpirajo, a "ne na račun zdravja ljudi". Državna uprava, gospodarstvo in negospodarstvo morajo delovati v dobro ljudi. Lista bi uvedla tudi ustavne in zakonske spremembe. Ob tem poudarjajo referendumsko moč in možnost odpoklica imunitete, odpoklica predsednika in vlade.

Nestrankarska ljudska lista je nastala v okviru Gibanja za zdravo družbo, ki je nastopilo tudi na prejšnjih volitvah v državni zbor, a ni bilo uspešno, saj je prejelo manj kot odstotek glasov.