SNS vse od ustanovitve leta 1991 vodi starosta slovenske politike Zmago Jelinčič Plemeniti. Foto: BoBo
SNS vse od ustanovitve leta 1991 vodi starosta slovenske politike Zmago Jelinčič Plemeniti. Foto: BoBo

"Ljubezen do domovine, slovenskega naroda, kulture in odločitev za blaginjo slovenskega naroda je vodilo Slovenske nacionalne stranke," so zapisali v uvodu strankarskega programa.
Prednostno poudarjajo zavzemanje za ekonomsko močno Slovenijo, ki bo lahko poskrbela za zaposlitve in socialno varnost. Davčno bi morali razbremeniti plače tako, da bo delodajalcem bolj privlačno delavce zaposliti redno, ne pa s podjemnimi pogodbami in jih držati v prekarstvu. Med drugim so prepričani tudi, da pokojnina za polno delovno dobo ne bi smela biti nižja od osnovne oskrbe v domu za starejše občane.

Slovenska nacionalna stranka - SNS

Zavzemajo se tudi za javno zdravstvo brez "zasebnih ali polzasebnih obvodov", pri čemer kot enega največjih težav izpostavljajo korupcijo pri javnih naročilih medicinske opreme. V šolstvu poudarjajo potrebo po "prevetritvi permisivne in liberalistične miselnosti". Prevetrili pa bi tudi sodstvo, in sicer z ukinitvijo trajnih mandatov sodnikov in tožilcev ter s skrajšanjem zastaralnih rokov.

V stranki so prepričani tudi, da Slovenija ni več samostojna in neodvisna, zato si želijo, da bi izstopila iz Evropske unije (EU) in Nata. "Slovenci so se za svojo samostojnost in neodvisnost odločili na plebiscitu leta 1990. V teh dobrih 30 letih smo na tej poti samostojnosti in neodvisnosti postali zelo odvisni od tujih 'gospodarjev'," so zapisali. Slovenija bi po njihovem morala pragmatično tako na političnem kot gospodarskem področju sodelovati z vsemi državami v svojo korist in za blaginjo. Poleg tega podpirajo povezovanje med slovanskimi državami po vzoru Višegrajske skupine.

Zgodovina

Slovenska nacionalna stranka je nastala marca 1991, od samih začetkov pa jo vodi Zmago Jelinčič Plemeniti. Največjo podporo je dobila na volitvah leta 1992, ko je v DZ-ju zasedla 12 sedežev. Ena od velikih strankinih prelomnic se je zgodila januarja 2008, ko so iz poslanske skupine SNS-a po notranjem sporu izstopili Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš, Boštjan Zagorac in Bogdan Barovič, ki so nato ustanovili poslansko skupino Lipa, Barovič pa se je nedolgo za tem vrnil pod okrilje SNS-a. V parlamentu so bili do leta 2011, ko je stranki spodrsnilo na parlamentarnem pragu, sedem let pozneje 2018 pa so se vrnili v parlament. Stranka je do zdaj vedno delovala v opoziciji.

Jelinčič je znan po svojih pogosto spornih stališčih in izjavah glede Cerkve, EU-ja, izbrisanih, Romov in drugih manjšin ter odnosov s sosednjo Hrvaško. Zaradi takšnih izjav in stališč številni stranki očitajo ksenofobijo in nacionalizem. Veliko ogorčenja je sprožila poteza leta 2005, ko so na vrata poslanske skupine SNS-a v parlamentu izobesili plakat, na katerem je pisalo: "Vsi izbrisani vabljeni na ples, igral vam bo Jelinčič na puško mitraljez!"

Vodenje

Stranko od ustanovitve leta 1991 dalje nepretrgoma vodi starosta slovenske politike 74-letni predsednik SNS-a in magister farmacije Zmago Jelinčič Plemeniti.

Podpredsednik stranke Srečko Prijatelj, ki je bil v DZ izvoljen na volitvah leta 2004 in 2008, je bil kot prvi poslanec v zgodovini Slovenije v času aktivnega poslanskega mandata obsojen na zaporno kazen zaradi izsiljevanja, samovolje in nedovoljenega prometa z orožjem.

Uspehi na volitvah

Na prvih demokratičnih volitvah v samostojni Sloveniji leta 1992 je SNS dosegel najboljši rezultat, in sicer 10 odstotkov glasov in 12 mandatov. Na naslednjih volitvah 1996 so padli na 3,2 odstotka glasov in 4 mandate. Leta 2000 so dobili 4,4 odstotka glasov in štiri mandate, leta 2004 6,4 odstotka glasov in 6 mandatov, leta 2008 5,4 odstotka glasov in 5 mandatov.

Na volitvah leta 2011 in 2014 se niso uvrstili v parlament, po sedmih letih premora pa so se nato leta 2018 vrnili v poslanske klopi s 4,1 odstotka glasov in štirimi mandati.