Urša Zgojznik, Uroš Macerl. Foto: BoBo
Urša Zgojznik, Uroš Macerl. Foto: BoBo

Urša Zgojznik, prvi obraz Ekologov brez meja, ki so pred leti postali znani kot tisti, ki so organizirali največjo vseslovensko čistilno akcijo, ter Uroš Macerl, zasavski okoljski aktivist in ustanovitelj društva Eko krog, ki mu je pred leti uspelo ustaviti cementarno Lafarge v Trbovljah, sta združila moči v okoljsko usmerjeni stranki Vesna – zelena stranka.

Stranka tako pričakovano na prvo mesto svojega programa (ki je sicer razdeljeno na štiri sklope) postavlja "okolje, v katerem živimo, in naravo, katere del smo". Kot opozarjajo v stranki, nas drveči vlak nenehne gospodarske rasti pelje v razmere, ko današnji način življenja ne bo več mogoč. Zato se zavzemajo za sistemski pristop k blaženju podnebnih sprememb in prilagajanju nanje, cvetoče zeleno gospodarstvo, razogljičenje energetskega sistema in zmanjšanje rabe energije v stavbah, razvoj na področju mobilnosti, čisto vodo, zrak in tla, ohranjeno pestro živo in neživo naravo, zdravo, varno in lokalno pridelano hrano ter sonaraven način rabe gozdov.

Kot drugi steber v stranki demokracijo oz. prizadevanja za njeno transparentnost. Kot so zapisali, si bodo prizadevali za transparentno delovanje politike, pregon okoljskega kriminala, svobodne medije in odgovorno informacijsko družbo, enakopraven položaj in pravice žensk ter družbo brez diskriminacije. Ker demokracijo najbolj ogrožata korupcija in zloraba oblasti, se bodo proti njima borili sistemsko, napovedujejo in dodajajo, da se zavzemajo za državo, v kateri je "vladavina prava nedotakljiv postulat demokratične ureditve" in je civilna družba vključena v procese demokratičnega odločanja ter ima pomemben vpliv na oblikovanje javnih politik.

Kot tretji steber svojega programa v stranki poudarjajo socialno pravičnost. Ta je po njihovi oceni vrednota, ki bi jo morali sprejeti kot strateški cilj našega sobivanja. "Temelji na poštenosti, enakosti, spoštovanju različnosti, socialni varnosti in doslednem uveljavljanju človekovih pravic na vseh področjih življenja," navajajo in dodajajo, da so tu ključni solidarnost, medsebojna pomoč in empatija. Vsak človek mora imeti streho nad glavo, učinkovit dostop do zdravstvene oskrbe in poštenih razmer za delo in ustvarjanje ter zagotovljene možnosti za varno starost, opozarjajo. Zato se zavzemajo za dostopnost stanovanj, kakovostno zdravstvo, pravično delo in obdavčitev ter dostojno in varno starost.

Ker so prepričani, da moramo "preseči zastarele predstave o tem, kakšen je edini mogoči razvoj", kot četrti sklop poudarjajo ustvarjalnost in domišljijo. Kot pravijo, bodo sistemsko podpirali enakovreden razvoj različnih ustvarjalnih področij, tako kreativnih industrij kot neodvisne umetniške produkcije, in vlagali tako v temeljne humanistične in naravoslovne znanosti kot v aplikativna znanja in tehnologijo. "Ohranjali in krepili bomo temeljno vlogo splošne izobrazbe in hkrati razvijali sodobno poklicno-tehnično izobraževanje," še pravijo in dodajajo, da je zanje prav toliko kot spodbujanje inovativnosti pomembno tudi ohranjanje kulturne dediščine in zapuščine preteklosti.

Ob že omenjenem se bodo tako zavzemali ne le za kakovostno javno šolstvo od začetka in za vse, živahen razvoj visokega šolstva in znanstvenoraziskovalne dejavnosti ter živo kulturo in umetnost, ampak tudi za možnost športnega udejstvovanja za vse državljanke in državljane.