Predsednica stranke Za ljudstvo Slovenije Anica Bidar. Foto: MMC RTV SLO
Predsednica stranke Za ljudstvo Slovenije Anica Bidar. Foto: MMC RTV SLO

V stranki so se aktivirali, ker je "30 let laži in razprodaje skupnega bogastva dovolj", zdaj je treba postaviti temeljne na novo, pravijo. "Politikantom" je za ljudi vseeno, zato morajo vsi oditi, poudarjajo. Napovedujejo, da bodo pri svojih zahtevah brezkompromisni, in če jih ne bodo mogli udejanjiti v okviru prihodnje vlade, bodo svoje poslanske mandate enostavno vrnili.

"Zakaj? Ker te brezplodne politične igre ne sprejemamo. Ker gremo v to samo zaradi obstoja in prihodnosti ljudstva Slovenije. Ker nas poslanski stolčki in plače, zakulisne igrice, dobesedno razmetavanje z našim skupnim denarjem ne zanima," so zapisali.

In kakšne so njihove zahteve? Kot najpomembnejšo točko so na prvo mesto postavili odpravo vseh neustavnih koronaukrepov ter odpravo mask v šolah "za vedno". Zahtevajo tudi popolno svobodo pri odločanju glede cepljenja in načinov zdravljenja.

Stranka Za ljudstvo Slovenije

Ustavo bi spremenili tako, da bi s pomočjo nove referendumske zakonodaje prišlo do "neposredne demokracije in vladavine ljudstva". Spremenili bi tudi volilno zakonodajo, tako da bi bilo mogoče poslance odpoklicati, ukinili pa bi tudi poslansko imuniteto. "Pravičen" volilni sistem bi po njihovem moral strankam odvzeti moč in ukiniti "strankokracijo", ki vlada v Sloveniji. Ta je po njihovih besedah "popolnoma nehigienična", zato so v lasten statut stranke zapisali, da se bodo samoukinili po osmih letih.

Sodstvo pa bi reformirali z uvedbo porotniškega sistema, napovedujejo tudi boj proti korupciji. Zavzemajo se tudi za pravičnejši socialni sistem, šolo po meri otrok, dostopno javno zdravstvo, kmetijstvo v sožitju z naravo ter uvedbo zakona o lustraciji. Točke strankarskega programa sicer trenutno še vedno večinoma ostajajo povsem nedefinirane.

Zgodovina

Stranka Za ljudstvo Slovenije je bila ustanovljena v februarju 2022 zgolj dva meseca pred prihajajočimi volitvami.

Vodenje

Stranko vodi Anica Bidar, babica in mati petih otrok, glavni obraz iniciative na Facebooku Maske dol, ki se je oblikovala med covidno krizo, nasprotujoč koronaukrepom in cepljenju. Bidar je bila v preteklosti sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija in nekdanja vidna članica Štajerske varde, katere vodja je Andrej Šiško in s katerim sta se razšla leta 2020, ko je Šiško prišel iz zapora.

Uspehi na volitvah

Stranka bo prvič sodelovala na volitvah.