Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

V Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS) je združenih več strank in gibanj, med njimi so: Gibanje Zedinjena Slovenija (ZSi), Narodna stranka dela (NSD), Stara pravda stranka prava (SPSP), Fronta narodne rešitve (FNR), Stranka Aleksandra Kamenika (SAK), stranka Sloga, Stranka Slovenskega naroda (SSN), Slovenska anarhistična stranka (SAS) in Klub za zaščito voznikov in državljanov (KVZD). Kot je v začetku februarja na novinarski konferenci poudaril Andrej Šiško, sicer predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija, so se v ZOS-u povezale zunajparlamentarne stranke, in "ne tiste, ki so del problema".

Osrednje vodilo ZOS-a je ustvariti razmere v državi, ki bodo po meri običajnega človeka. Vsa gibanja in stranke so složni glede treh temeljnih programskih načel zavezništva. Prvo programsko izhodišče je svobodno odločanje o cepljenju, ukinitev pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in dostopnost zdravstvenih storitev.

V drugi točki se zavzemajo za večjo samooskrbo Slovenije, ki je trenutno v slabem stanju. "Če nam mednarodne korporacije zaprejo dostop do živil iz tujine, mi sploh ne moremo preživeti," je poudaril Šiško.

Tretja točka programa se osredinja na vrnitev suverenosti države, saj je ta zdaj po njihovem mnenju "korporacija, ki deluje v nasprotju z interesi naših ljudi". Zato se bodo v ZOS-u zavzemali predvsem za uresničevanje ustavne določbe, da ima v Sloveniji v rokah oblast ljudstvo.

Poleg treh temeljnih točk, s katerimi se strinjajo vsi partnerji ZOS-a, imajo posamezna gibanja in stranke tudi svoja programska izhodišča. Nekateri med njimi obljubljajo, da bodo covidno krizo, ki je po njihovem mnenju zločin nad človeštvom, postavili v okvir empirične znanosti in jo ustavili. Zavzemali se bodo tudi proti obveznemu cepljenju otrok, za zagotovitev več pravic živalim, za uvajanje večjega deleža rastlinske prehrane v šole in vrtce. V ospredje bodo postavili spoštovanje ustave, ki ščiti pravice posameznika, delujoče in močno gospodarstvo, samozdravljenje, legalizacijo konoplje in kaznovanje sistemskih kriminalcev. V eni od strank se zavzemajo tudi za osvoboditev Slovenije od kolaborantov imperialističnega kapitalizma.