Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Trenutno največja parlamentarna stranka SDS je izide volitev pričakala na svojem sedežu v Trstenjakovi ulici v Ljubljani. Rezultati vzporednih volitev pa niso bili razlog za slavnostno vzdušje.

Po objavi izidov vzporednih volitev so pred številno zasedbo medijev, ki so dobili svoj prostor na vrtu SDS-ove vile, stopili le trije predstavniki stranke – notranji minister Aleš Hojs, državni sekretar na MNZ-ju Božo Predalič in zdajšnji vodja poslanske skupine v DZ-ju Danijel Krivec.

Predsednik stranke in premier Janez Janša pa je že pred tem napovedal, da bo dal izjavo pozneje v Cankarjevem domu. Vsi pa trije pa so poudarjali, da je treba počakati, kot se je izrazil Hojs, da bodo prešteti glasovi tudi na najbolj oddaljenih voliščih. Vseeno pa je bilo čutiti nekaj razočaranja, da SDS tokrat očitno ni relativni zmagovalec volitev.

"Pogledali bomo, kakšen je bil naš izid v primerjavi z volitvami 2018. To bo neka ocena, kako dobro oz. slabo smo delali," je pojasnil Hojs, ki je krivdo za drugo mesto na tokratnih volitvah prevalil tudi na medije, natančneje na POP TV: "Lahko ste spremljali kampanjo in lahko ste videli, kako se je vedel najprodornejši medijski distributer POP TV. Tam je urednikovala žena Draga Kosa in ta medij je bil ves čas na strani Roberta Goloba, ki ga je naredil za relativnega zmagovalca."

Hojs sicer ni izključil možnosti, da bi bili lahko znova del vladajoče koalicije. Predvsem računa, da bo parlamentarni prag uspelo prestopiti listi Povežimo Slovenijo. "Zdi se mi skoraj neverjetno, da stranka, v kateri so se združile progresivne sile, ki so zastopale idejo povezovanja Slovenije, ne bi prestopila parlamentarnega praga, kar kažejo vzporedne volitve," je dejal.

Božo Predalič je bil bolj redkobeseden kot njegov vodja na notranjem ministrstvu. "Pravo stanje se bo pokazalo šele, ko bodo preštete vse glasovnice. Vsekakor pa je treba čestitati gospodom, ki so ustanovili stranko dva meseca pred volitvami," je dejal in dodal, da mora zmagovalec tokratnih sestaviti vlado in jo voditi štiri leta. "Izkušnje z instant strankami so znane," je pripomnil.

Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec pa je priznal, da so nekoliko razočarani nad izidom, saj volivci niso prepoznali njihovega dela. "Pričakovali smo nekoliko boljši izid, vendar je treba počakati na preštetje vseh glasovnic. Kot kaže, pa smo izid nekoliko izboljšali. Dejstvo je, da ljudje niso spoznali tega, kar nam je v dveh letih uspelo narediti skozi zakone, govorim o PKP-jih. S tega vidika nas izid preseneča," je dejal. V sami kampanji pa po njegovem mnenju SDS ni bil v enakovrednem položaju. "Nekatere naše napake se je potenciralo, ljudje so to očitno kupili in zaradi tega je morda sledil nepričakovan obrat," je še pojasnil.