Boris Popovič poudarja, da se na volitve podaja, ker ni zadovoljen z aktualno vlado, podobno kot tudi ni bil zadovoljen s predhodnimi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Boris Popovič poudarja, da se na volitve podaja, ker ni zadovoljen z aktualno vlado, podobno kot tudi ni bil zadovoljen s predhodnimi. Foto: BoBo/Borut Živulović

Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo je po besedah prvaka liste Borisa Popoviča nova sredinska stranka v političnem prostoru, ki zna in zmore uresničiti povezovalni program "s ciljem učinkovite pravne in demokratične države, kjer bo vsak posameznik lahko uresničil svoje talente, vizije in sanje o lastni prihodnosti". Kot je dejal na novinarski konferenci, program liste temelji na konkretnih željah in potrebah mladih, podjetnih, inovativnih Slovenk in Slovencev, ki bi znova radi postali ponosni na svojo domovino.

Med ključnimi točkami programa liste navajajo vrnitev demokracije v državo. Prvi, simbolični korak v to smer bi po Popovičevih besedah storili s takojšnjo prodajo vodnega topa. Sicer pa se bodo zavzemali tudi za zagotovitev poštenih volitev, ki bodo odražale resnično voljo volivcev, kar bi dosegli z uvedbo e-volitev.

Med prioritetami programa Popovič navaja še posodobitev gospodarstva, Slovenija pa mora, kot je prepričan, postati ena vodilnih razvojnih držav. Zato se bodo zavzemali tudi za privabljanje tujih visokotehnoloških podjetij v državo, Slovenija pa bo po njegovih besedah postala kriptoprestolnica sveta.

Kot še opozarja Popovič, v Sloveniji vlada davčno neprijazno okolje, zato se bodo zavzemali za nižanje davkov. Ob tem bi z ugodnostmi podpirali tudi mlade samozaposlene, država bi mlade ob samozaposlitvi prvi dve leti oprostila plačila vseh prispevkov, nadaljnji dve leti pa polovice vseh prispevkov. Dolgoročno se bodo zavzemali tudi za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka.

Po volitvah se je pripravljen pogovarjati tako z Janšo kot Golobom

V programu Liste Borisa Popoviča med drugim napovedujejo še zavzemanje za gradnjo tretje razvojne osi in hitre dvotirne železnice, lastniška neprofitna stanovanja brez pologa, skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, vitko e-upravo, razvoj petzvezdičnega turizma z visoko dodano vrednostjo, normalizacijo dohodninske lestvice, razvinjetenje turističnih povezav ter pošteno in učinkovito pravno državo.

Popovič sicer poudarja, da se na volitve podaja, ker ni zadovoljen z aktualno vlado, podobno kot tudi ni bil zadovoljen s predhodnimi. Nekdanji koprski župan je prepričan, da ga njegova pretekla politična kariera na poti do prestopa parlamentarnega praga ne bo ovirala. Na volitvah pričakuje izid, ki bo listo pripeljal v parlament. Kot še odgovarja, bi na mandatarskem mestu najraje videl sebe, a poudarja, da bodo končno odločitev sprejeli volivci.

Zatrjuje pa, da se je, čeprav gre za dve skrajni politični opciji, ki mu nista blizu, po volitvah pripravljen pogovarjati tako z aktualnim premierjem Janezom Janšo kot tudi s predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom.