Popovič meni, da bi
Popovič meni, da bi "se morali vsi mediji vesti po nekih pravilih", ki pa si jih ne morejo napisati sami. Foto: BoBo/Borut Živulović

Primerjavo so poiskali pri lokalnih in predsedniških volitvah, kjer se med seboj praviloma soočajo vsi kandidati za posamezno funkcijo.

Prvak liste Boris Popovič meni, da volitve niso demokratične "in Slovenija ni demokratična, če niso v soočenjih zastopani vsi, ki se potegujejo za vstop v parlament".

"Če stranka ni v parlamentu, soočenj sploh nima," pojasnjuje, oz. so ta omejena na neparlamentarne stranke, ki se nimajo možnosti soočiti s parlamentarnimi strankami. To po njegovem mnenju ne vzdrži, saj so vse stranke spoštovale vse zakonske obveze.

Kot dolgoletni župan Kopra omenja volitve na lokalni ravni, kjer se praviloma soočajo vsi kandidati za župane. Podobno je bilo tudi na predsedniških volitvah, ko se je aktualni predsednik soočil z vsemi protikandidati.

Popovič meni, da bi "se morali vsi mediji obnašati po nekih pravilih", ki pa si jih ne morejo napisati sami in "ne morejo forsirati neke politične opcije", zlasti ne javna radiotelevizija. Izpostavil je STA, "saj daje vsem strankam, parlamentarnim in neparlamentarnim, enake možnosti".

Popovičeva lista bo sprožila ustavni spor in zahtevala enake možnosti ter regularnost volitev. Ob tem Popovič poziva druge stranke, nevladne organizacije, sindikate ter vse, ki so ključno vezani na volitve, naj jih pri tem podprejo.