V koaliciji zunajparlamentarnih strank Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS) so prejšnji teden na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti prihajajočih volitev v DZ. Foto: BoBo/Borut Živulović
V koaliciji zunajparlamentarnih strank Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS) so prejšnji teden na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti prihajajočih volitev v DZ. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot so sporočili iz zavezništva, izidov volitev ne bodo pričakali organizirano, saj gre po njihovi presoji za neustavne, nezakonite, nepoštene, nepravične, nesvobodne in neenakopravne državnozborske volitve. Šiško, Majc in Veber svojih glasov na dan volitev ne bodo oddali, saj da so bile med volilno kampanjo in že v postopku potrjevanja kandidatnih list kršene njihove pravice, med drugim tudi pravica "biti voljen".

V koaliciji zunajparlamentarnih strank Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS) so sicer prejšnji teden na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti prihajajočih volitev v DZ, saj bodo po njihovem mnenju nelegitimne. Med razlogi za vložitev pobude so med drugim poudarili težave pri vlaganju kandidatnih list.

V Mariboru jim je volilna komisija potrdila listo z imenom Gibanje Zedinjena Slovenija, čeprav so listo vložili kot ZOS. Kot je takrat dejal Šiško, so jih k spremembi imena liste "dobesedno prisilili", saj so vlagatelju liste, sicer predstavniku Stranke slovenskega naroda, postavili ultimat, češ da bodo listo potrdili le v primeru spremembe imena.

Poleg tega so ZOS-u vložene liste zavrnili v volilnih enotah Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad, zato so se v ZOS-u pritožili na vrhovno sodišče. Vrhovno sodišče je njihovo pritožbo zavrnilo, saj bi morali po 4. členu zakona o volitvah v državni zbor pritožbo vložiti neposredno na vrhovnem sodišču, sami pa so jo poslali s priporočeno pošto, so predstavniki ZOS-a povedali ob vložitvi pobude za oceno ustavnosti.

Predstavniki ZOS, Gibanja Triglav in aktivist Vili Kovačič so na te in ostale nepravilnosti opozorili z zborovanjem pred ustavnim sodiščem. Šiško je spomnil, da ZOS niso pustili odpreti volilnega računa, zato sploh ne morejo izvajati volilne kampanje. Kovačič je spomnil, da je Državna volilna komisija (DVK) prepozno poslala glasovnice Slovencem po svetu, kar pomeni diskriminacijo dela volivcev. "V Avstriji bi to bil vzrok za takojšnjo prekinitev volilnih postopkov," je ocenil Kovačič in v imenu zbranih direktorja DVK Dušana Vučka pozval k odstopu.