Foto: BoBo
Foto: BoBo

Volišča za predčasno glasovanje na parlamentarnih volitvah so zaprla vrata, udeležba pa je bila rekordna, je sporočila Državna volilna komisija. Samo v prvih dveh dnevih predčasnega glasovanja je na volišča prišlo več kot 84 tisoč volivcev, kar je skoraj 5 odstotkov upravičencev.

Podatki o današnji udeležbi še niso znani, a tudi brez njih je že jasno, da tako velike udeležbe na predčasnih volitvah doslej še ni bilo.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je drugi dan predčasnega glasovanja na volitvah v državni zbor 2022 udeležilo 48.455 volivk in volivcev oziroma 2,86 odstotka vseh volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj se je predčasnega glasovanja udeležilo 84.209 oz. 4,97 odstotka volivk in volivcev, so sporočili iz DVK-ja.

Samo za ljubljansko volišče OMNIA okoli 6000 prijav

Zanimanje za predčasno oddajo glasu je tako letos veliko večje kot na zadnjih državnozborskih volitvah. Na predčasnih volitvah v državni zbor 2018 se je drugi dan predčasnega glasovanja namreč udeležilo 20.588 volivk in volivcev (oz. 1,20 odstotka vseh volilnih upravičencev), prvi in drugi dan skupaj pa 32.301 volivk in volivcev (1,89 odstotka vseh volilnih upravičencev). Skupaj, torej v treh dneh predčasnega glasovanja, je leta 2018 predčasno glasovalo 53.158 oziroma 3,1 odstotka. To pomeni, da je tokrat število volivcev, ki so glasovali v prvih dveh dneh, že občutno preseglo skupno število volivcev, ki so pred štirimi leti glas oddali predčasno.

V sredo se je iztekel rok za prijavo za glasovanje na domu v primeru nezmožnosti obiska volišča v nedeljo, denimo zaradi bolezni, ter za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča na t. i. voliščih OMNIA, ki jih bo po Sloveniji v nedeljo odprtih 88.

Ljubljansko volišče omnia bo na Gospodarskem razstavišču

Samo na ljubljansko volišče omnia se je prijavilo rekordnih 6000 volilnih upravičencev. Za primerjavo; na lanskem referendumu o vodah je na tem volišču glasovalo okoli 2800 volivcev.

Kot je za TV Slovenija poročala Barbara Vidmajer, so okrajne volilne komisije sprejele odločile, da bo volišče prestavljeno z Linhartove ceste na Gospodarsko razstavišče, kjer so potekale tudi predčasne volitve. Če bi bila v nedeljo ob 19. uri na volišču še gneča, pa ni strahu, da ne bi mogli oddati glasu, zagotavljajo pristojni. Nina Benič, koordinatorka volitev v Ljubljani je za TV Slovenija dejala: "Vse volivce, ki bodo do 19. ure prišli v vrste, bomo sprejeli, tudi v lanskem letu, ko smo imeli referendum, smo imeli enak problem, je pač nekaj volivcev bilo nekaj po 19. še zunaj in smo ob 19. uri za zadnjega volivca postavili eno pregrado in so lahko vsi tisti še normalno glasovali. Tako da bomo letos na podoben način uredili."

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Foto: BoBo
Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Foto: BoBo

Prav tako se je v sredo iztekel rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, bodo pa na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti DVK-ju. Na Državni volilni komisiji sicer pravijo, da dokončnih podatkov še nimajo, saj se je rok za oddajo vlog iztekel opolnoči in se zato vloge še obdelujejo.

"Po trenutnih podatkih je rešenih približno 10.600 vlog za glasovanje na t. i. volišču omnia, ki so jih oddali volilci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Prispelo je tudi več kot 1000 vlog izseljencev, ki želijo glasovati v Sloveniji na volišču omnia," so za MMC pojasnili na DVK-ju. Za glasovanje na domu zaradi bolezni pa je po navedbah DVK-ja za zdaj rešenih približno 700 vlog. Dokončne številke pa naj bi bile predvidoma znane v petek.

Kot je z Gospodarskega razstavišča v Ljubljani za Televizijo Slovenija dopoldne poročala Barbara Vidmajer, je bilo tudi na tretji dan predčasnih volitev v Ljubljani precej gneče, a je dopoldne volišče obiskalo manj ljudi kot v torek in sredo. Tudi v Mariboru je odziv podobno kot drugje po državi precej večji kot pred štirimi leti, pa je za Radio Slovenija povedala tajnica tamkajšnje volilne komisije Tatjana Arslanovski. "V prvih dveh dneh predčasnega glasovanja je glasovalo okoli 4,4 odstotka volivcev, ki so vpisani v volilni imenik v 7. volilni enoti," je pojasnila.

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo sicer za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno zaključila in bo nastopil volilni molk.

Preverjanje pošiljanja glasovnic v tujino

Državna volilna komisija je napovedala, da bo pri Pošti Slovenije preverila, v katere države so pošiljali glasovnice minulo soboto in torek, ko jih je bilo v tujino poslanih več kot 32 tisoč. Odločitev komisije je sledila nedavnim poročanjem o zamudah pri pošiljanju volilnih glasovnic upravičencem v tujini. Pošta Slovenije zagotavlja, da ni odgovorna za zamude.

Za TV Slovenija so sporočili, da je 80 odstotkov pošiljk, ki potujejo v evropske države, že prišlo v naslovne države in je pričakovati, da bodo najkasneje do jutri dostavljene volivcem. Težave pa se pojavljajo pri neevropskih državah, saj se ne ve, če so bile pošiljke dostavljene. Teh volilnih upravičencev je okoli 20 tisoč, največ v Kanadi, Argentini, Avstraliji in ZDA.