Po mnenju Jerneja Pavliča (SAB) izjava predsednika programskega sveta RTV Slovenija dokazuje, da se je SAB zadnji dve leti boril proti avtoritarni državi in politikam aktualne vlade, ki
Po mnenju Jerneja Pavliča (SAB) izjava predsednika programskega sveta RTV Slovenija dokazuje, da se je SAB zadnji dve leti boril proti avtoritarni državi in politikam aktualne vlade, ki "so kopija madžarskih politik". Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V stranki SAB v javnem pismu generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Andreja Graha Whatmougha sprašujejo, ali bo RTV Slovenija zaradi osebnih prepričanj predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča lahko ostal neodvisen in bo SAB-u v predvolilnih soočenjih in predvolilnem programu omogočal enako izrabo programskega časa. "Ali bomo zaradi osebnega prepričanja predsednika programskega sveta deležni medijskih blokad?" se je v izjavi spraševal generalni sekretar SAB-a Jernej Pavlič. Po njegovem mnenju izjava, ki jo je Gregorčič v sredo izrekel v okviru predvolilne oddaje na Planet TV, dokazuje, da se je SAB zadnji dve leti boril proti avtoritarni državi in politikam aktualne vlade, ki "so kopija madžarskih politik".

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je ob tem izjavo Petra Gregorčiča označila za nedopustno in neskladno z zakonom o RTV Slovenija "V stranki nas skrbi, da lahko na tej radioteleviziji pričakujemo še marsikaj, da bi se uresničile želje tistim, ki so jo ugrabili," je dodala.

Grah Whatmough: Izjave programskih svetnikov ne bodo vplivale na odmero časa

Gregorčič je v sredo na predvolilnem soočenju na Planet TV izrazil upanje, da stranki SAB, ki ji očita demagogijo, na aprilskih volitvah ne bo uspel preboj v DZ. KUL-u je ob tem očital izvajanje političnega pritiska na
Gregorčič je v sredo na predvolilnem soočenju na Planet TV izrazil upanje, da stranki SAB, ki ji očita demagogijo, na aprilskih volitvah ne bo uspel preboj v DZ. KUL-u je ob tem očital izvajanje političnega pritiska na "neodvisne institucije RTV-ja z namenom podrejanja". Foto: BoBo

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je v odzivu na pismo stranke SAB poudaril, da izjave programskih svetnikov ne bodo vplivale na odmero časa stranke v predvolilnih soočenjih. Izjave programskih svetnikov na RTV Slovenija ne komentirajo, ob tem pa jasno in nedvoumno zagotavljajo, da se odmera programskega časa v volilnih soočenjih ne sme in ne bo spremenila, je v odgovoru stranki SAB, zapisal Grah Whatmough.

Generalni direktor je v odzivu zapisal še, da RTV Slovenija zavezuje zakonodaja in drugi interni akti, ki jim vedno skrbno sledijo, tudi v predvolilnem obdobju. "To obdobje namreč še podrobneje urejata zakon in pravilnik, iz katerih izhaja, da je programski čas za parlamentarne in neparlamentarne stranke jasno in vnaprej določen," je dodal.

Na opozorila SAB-a se je za Radio Slovenija odzval tudi predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič. "Tega nisem izrazil kot predsednik programskega sveta. Jaz imam še vedno svoje drugo javno življenje, ki ga smem opravljati," je dejal in dodal, da je kot predsednik programskega sveta vedno deloval korektno.