Na sredini v rdeči obleki predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo
Na sredini v rdeči obleki predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je v Mariboru predstavila akcijski načrt stranke za reševanje krize zaradi dražitve osnovnih živil, energentov in surovin.

"Pogovarjam se s starejšimi ljudmi, ki jih zelo skrbi, kako si bodo plačali ogrevanje prihodnjo zimo. Pogovarjam se z družinami, ki jih skrbi huda rast cen hrane in energentov. In pogovarjamo se s podjetniki, ki jih močno skrbi huda rast cen surovin in negotovost," je predsednica stranke dejala v izjavi za medije na Trgu generala Maistra, kjer so se ji pridružili še nekateri drugi kandidati SD-ja na prihajajočih državnozborskih volitvah.

Ker se trenutna slovenska vlada po besedah Fajonove ne odziva na podražitve osnovnih živil, energentov in surovin ter na opozorila ekonomistov, da grozi še večja kriza, so v SD-ju pripravili svoj akcijski načrt. "Pripravili smo načrt za pomoč ljudem, gospodarstvu, Sloveniji. Z njim odgovarjamo na najpomembnejša vprašanja, kako si bomo zagotovili energente, kako si bomo zagotovili surovine, kako si bomo zagotovili hrano in denar," je še povedala.

Med ukrepi je poudarila regulacijo trga z električno energijo z določeno najvišjo dovoljeno ceno. "Zaradi hude rasti cen surovin in dobrin zagovarjamo tudi prednostni odkup vse hrane, ki je pridelana v Sloveniji ter nadzor cen v celotni prehrambni verigi. Predlagamo reševalni paket v vrednosti poldruge milijarde evrov z brezobrestnimi posojili za gospodarstvo," je dejala.

V načrtu so v SD-ju med drugim zapisali še omejitev izvoza hrane, ciljno spodbujanje pridelave strateško pomembnih kmetijskih kultur, regulacijo trga s pogonskimi gorivi in zamrznitev davka na dodano vrednost (DDV) na energijo.

Na vprašanje, kateri bodo prvi koraki po 24. aprilu, če bo SD sestavljal novo vlado, je Fajonova poudarila spremembo zakona o javnem RTV SLO, brezplačno prehrano v šolah in vrtcih ter odpravo "škodljivih" ukrepov sedanje vlade.

Opozorila je tudi na podobnosti sedanjih razmer z letom 2008, ko je mandat zaključevala prva vlada Janeza Janše: "V volitve vstopamo v času krize in negotovosti. Vlada nima jasnega načrta za pomoč ljudem in gospodarstvu. In Slovenija je na žalost v slabi kondiciji."