Tanja Fajon (SD). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Tanja Fajon (SD). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je na sklepnem shodu ljubljanskih kandidatov stranke za volitve v DZ poudarila, da bodo Socialni demokrati tudi v prihodnje branili temeljne vrednote socialne pravičnosti in demokracije.

Fajon je v nagovoru udeležencem sklepnega shoda kandidatov, ki na listi stranke kandidirajo v ljubljanskih volilnih enotah, med drugim dejala, da so bili Socialni demokrati v preteklosti branik socialne pravičnosti, varovali so demokracijo ter javno zdravstvo in šolstvo. To je tudi zaveza stranke za naprej, je napovedala. "Varovali bomo socialno pravičnost Slovenije, bomo jamstvo, da imamo v državi demokracijo, da bodo vsi ljudje živeli svobodno," je dejala.

Prepričana je tudi, da bo SD v nedeljo stal na zmagovalnih stopničkah, saj da jim ljudje zaupajo, stranka pa je v zadnjih dveh letih naredila velik preskok. "To ni več stranka preteklosti, smo kombinacija starih in novih, izkušenj in svežine," je poudarila Fajon. To po njenih besedah dokazuje tudi velik delež žensk in mladih na kandidatni listi stranke.

Kot je še zatrdila, ima stranka pripravljen program, kako bodo državo upravljali drugače kot aktualna vlada, in sposobne kandidate, ki bodo to dosegli. Ob visoki volilni udeležbi na predčasnem glasovanju Fajon meni, da si volivci želijo sprememb, da si želijo nov začetek.

O oblikovanju vladne koalicije po parlamentarnih volitvah pa je predsednica SD-ja poudarila, da bo v nedeljo jasno, komu so volivci podelili zaupanje, v ponedeljek pa bo nov dan, ko bodo stekli pogovori o morebitnih koalicijah. Sama upa, da bodo parlamentarni prag prestopile vse stranke KUL-a in skupaj s stranko Gibanje Svoboda sestavile močno vlado, ki bo zdržala celoten mandat, saj po njenem mnenju Slovenija danes potrebuje prav to – stabilnost za daljše obdobje.