Novinarske ekipe v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO
Novinarske ekipe v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO

Novinarja hrvaške televizije RTL Borisa Miševića prvi izidi vzporednih volitev niso presenetili, saj so že predvolilne ankete nakazovale možnost velikih sprememb na slovenskem političnem prizorišču.

"Ko smo spremljali analize, smo videli, da ima Golob določeno moč in da je v Sloveniji določena kritična masa ljudi, ki si želi spremembe. Zdaj se je potrdilo, da je ta kritična masa še večja in da ljudje v Sloveniji sporočajo politikom: dovolj nam je. Sporočajo pa tudi Janši, da niso zadovoljni s tem, kako je vodil državo. Če nekdo, ki je v januarju ustanovil stranko, na volitvah dobi tako močan rezultat, je očitno, da mu ljudje verjamejo in zaupajo. Mislim pa, da je zdaj pred Golobom velika odgovornost, da pokaže, da si je takšen izid tudi zaslužil," je ob razglasitvi izidov vzporednih volitev poudaril Mišević.

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so se v zadnjem času dvignili na novo raven in Mišević verjame, da bo tako ostalo tudi po tem, ko bo vodenje države prevzela nova vlada. "Ne verjamem, da bo Golob povzročal težave v katerem koli sporu med Slovenijo in Hrvaško, temveč da bo, glede na to, kaj je delal prej in da prihaja iz gospodarstva, odnose med državama dvignil še na višjo raven," je poudaril.

Po mnenju novinarja italijanske tiskovne agencije Ansa Valeria Fabbrija so današnje volitve pokazale, da se v Sloveniji na političnem prizorišču obeta zelo velika sprememba.

"Te volitve jasno kažejo, da velika večina Slovencev, predvsem tistih, ki so šli na volitve, podpira drugačno vizijo Slovenije, ki jo zdaj predstavlja Golob. To je zelo pomembno za enotno in združeno politično vizijo," je poudaril.

Ob tem je spomnil, da zadnja leta na slovenskem političnem prizorišču niso bila težka le zaradi covida, temveč tudi "v pogledu javne družbene in politične debate". "Upam, da se bo stanje zdaj umirilo, saj Slovenija potrebuje stabilnost," je med drugim dejal Fabbri.