Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kandidatno listo Zavezništva osvobodimo Slovenijo so v navedenih volilnih enotah zavrnili, ker iz imena skupne kandidatne liste ni bilo razvidno, da je to skupna lista dveh ali več političnih strank, kot to zahteva zakon, so pojasnili na Državni volilni komisiji (DVK). Listo Borisa Popoviča pa so v volilni enoti Ljubljana - Center zavrnili, ker je bila vložena s premajhnim številom podpisov volivcev, ki imajo v tej enoti prijavljeno stalno prebivališče. Volilna komisija volilne enote Kranj pa je predstavnike obeh omenjenih list pozvala k odpravi ugotovljenih formalnih pomanjkljivosti, kar sta obe listi tudi že storili.

V Listi Borisa Popoviča so se po prejemu odločbe o zavrnitvi kandidatne liste že pritožili na vrhovno sodišče, ki je njihovi pritožbi ugodilo in kandidatno listo vrnilo v ponovno odločanje, je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil Boris Popovič. Kot je še zatrdil, so kandidatne liste v omenjeni volilni enoti vložili z zadostnim številom podpisov volivcev, ki imajo v volilni enoti tudi stalno prebivališče.

V Zavezništvu osvobodimo Slovenijo pa so za STA navedli, da jim odločbi o zavrnitvi kandidature nista bili uradno vročeni, so pa odločbo volilne enote Ljubljana - Center prejeli na elektronski naslov Stranke Slovenskega Naroda (SSN), zato so podali pritožbo na vrhovno sodišče. Kot sicer še navajajo, "odločba ni bila primerno obrazložena, v njej pa so bili uporabljeni tudi izrazi, ki ne obstajajo v nobenem zakonu".

Tudi preostale volilne enote v teh dneh preverjajo zakonitost vloženih list, do 3. aprila pa bodo z žrebom določile sezname potrjenih list kandidatov v posamezni volilni enoti. Državna volilna komisija bo nato do 8. aprila javno objavila sezname list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih okrajih. V volilni enoti Kranj bodo tako žreb opravili v sredo, v enoti Postojna kandidatne liste potrjujejo danes, žreb pa bodo opravili v tem tednu.

V volilni enoti Celje so vse vložene kandidatne liste že potrdili, žreb bodo opravili v torek. V Novem mestu in Mariboru pa kandidatne liste potrjujejo danes, prav tako bodo danes opravili tudi žreb. V volilni enoti Ptuj so eno od vloženih kandidatnih list pozvali k dopolnitvi, žreb bodo predvidoma opravili v četrtek ali petek. V volilni enoti Novo mesto so potrdili, da se bo za glasove potegovalo 19 list, nobena ni bila zavrnjena. V mariborsko volilno enoto je kandidatno listo vložilo 20 strank in list, komisija pa je potrdila vse vložene liste.

V primeru zavrnitve kandidatne liste se lahko stranke oziroma liste v 48 urah od prejema odločbe o zavrnitvi pritožijo na vrhovnem sodišču, ki mora o zadevi odločiti najpozneje v 48 urah, odločitev pa je dokončna.

Danes je sicer začela delovati tudi nova spletna stran DVK-ja, na kateri bodo na voljo aktualni podatki o volitvah v državni zbor, za zdaj so objavljeni podatki o potrjenih kandidatnih listah, ki jih posredujejo volilne komisije posameznih volilnih enot, so še sporočili z DVK-ja.

DVK bo neuspele vloge iz tujine vnesele ročno

DVK se ponovno opravičuje vsem volivcem za četrtkovo nezmožnost oddaje vloge za glasovanje po pošti iz tujine. Vse vloge, ki so jih volivci poskusili oddati pravočasno, pa jih zaradi izpada sistema niso mogli, bodo ročno vnesli v sistem in obdelali v evidenci volilne pravice, so pojasnili na DVK-ju. Vsem, ki so o neuspeli oddaji vloge obvestili enotni kontaktni center ali DVK, so že odgovorili, da bodo vse vloge, ki so jih poskusili oddati pravočasno in to lahko tudi potrdijo, šteli kot pravočasne. Za te bodo pripravili volilno gradivo in ga posredovali na naslov v tujini, kamor ga želijo prejeti. Enotni kontaktni center je v četrtek v času nedelovanja sistema prejel 14 obvestil uporabnikov, ki niso mogli oddati vloge. Na DVK-ju pa so doslej prejeli devet takšnih obvestil. Vsem bodo glasovanje po pošti iz tujine omogočili, o tem pa so jih že obvestili po elektronski pošti, so sporočili.

V četrtek med 23. in 24. uro je prišlo do izpada sistema za oddajo vlog za glasovanje po pošti iz tujine. Do napake je prišlo zaradi premika ure na poletni čas. Zadnji rok za oddajo vloge je bil nastavljen 30 dni pred volitvami, ki se je v programskem formatu računal od dneva volitev nazaj, torej po poletnem času. Ker je bil rok za oddajo vloge pred premikom ure, je sistem obrazec zaprl uro prezgodaj. Način izračunavanja blokade za možnost oddaje vlog bodo v prihodnje sprogramirali tako, da se izračun periode ne bo izvajal na izračun časa med dvema časovnima točkama (ne več 30 dni do volitev), ampak bodo nadzorovali samo konkretni datum, od katerega oddaja vloge ne bo več mogoča, so že v petek pojasnili na DVK.