Sopredsednika Vesne zelene stranke Uroš Macerl in Urša Zgojznik. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Sopredsednika Vesne zelene stranke Uroš Macerl in Urša Zgojznik. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Med kandidati Vesne – zelene stranke so ljudje z dolgoletnimi izkušnjami na področjih varovanja okolja, gospodarstva, lokalne samouprave, nacionalnih in evropskih programov, ki so med konkretnimi akcijami in delom na terenu ugotovili, da resen in predan boj za ohranitev naravnega okolja ni dovolj, zato so vstopili v politiko, so zapisali v stranki.

Najmlajši je star 18, najstarejši pa 81 let. Med kandidati je 40 odstotkov žensk. Med njimi sta dve Slovenki leta, Petra Greiner in sopredsednica stranke Urša Zgojznik, prejemnik Goldmanove nagrade sopredsednik Uroš Macerl, pevec skupine Orlek Vlado Poredoš, gorski reševalec Klemen Belhar, aktivistka za ženske pravice Jasmina Jerant, starosta slovenskih zelenih Miha Jazbinšek in častni občan občine Novo mesto Janez Penca.

V Vesni menijo, da Slovenija potrebuje njihovo zeleno razmišljanje, in pozivajo volivce, naj glas oddajo z mislijo na prihodnost. Če bodo prestopili parlamentarni prag, se bodo pogovarjali z vsemi strankami, ker menijo, da gre za preveč pomembne teme. Kot je ob vložitvi kandidature dejala Urša Zgojznik, bi se sicer "zaradi kratenja pravic ali omejevanja demokratičnih načel" težko usedli za isto mizo s trenutno vladajočo koalicijo, a v tem trenutku ne želijo biti izključevalni.

Kandidati Vesne so se v preteklih dneh začeli obiske na terenu, ki jih bodo nadaljevali tudi v nadaljevanju predvolilne kampanje.