V zadnjem dobrem letu dni je Kristjan Čeh osvojil tri odličja na velikih tekmovanjih. Julija lani je bil zlat na svetovnem prvenstvu v Eugenu, mesec dni pozneje srebrn na evropskem prvenstvu v Münchnu, sinoči pa je bil drugi na SP-ju  v Budimpešti. Foto: EPA
V zadnjem dobrem letu dni je Kristjan Čeh osvojil tri odličja na velikih tekmovanjih. Julija lani je bil zlat na svetovnem prvenstvu v Eugenu, mesec dni pozneje srebrn na evropskem prvenstvu v Münchnu, sinoči pa je bil drugi na SP-ju v Budimpešti. Foto: EPA

"Met čez 70 m, ki sem ga imel v zadnji seriji, bi na vsakem drugem prvenstvu prinesel zlato, tokrat pač ni bilo tako. Neverjetno nor finale je bil. Velike daljave sem napovedal že pred tekmo. Vedel sem, da so tudi tekmeci zelo dobro pripravljeni, to je bila edina velika tekma v sezoni," je dan po finalnem spektaklu povedal Čeh.

Sorodna novica Čeh odličen, toda zlato je z rekordom SP-jev z zadnjim metom vzel Stahl

Slavil je Stahl, olimpijski zmagovalec iz Tokia in leta 2019 svetovni prvak, z 71,46 m in rekordom prvenstev. S Čehom se obojestransko spoštujeta. "S Stahlom sva si čestitala, kot običajno v zadnjem času. Reče mi tudi, da je ponosen name, kot sem tudi sam nanj. Po tekmi imava zelo dober medsebojni odnos, to lepo rivalstvo in drug drugega potiskava naprej," je povedal Čeh.

"Trije smo pri podobnih daljavah v zadnjem obdobju. Svetovni rekord je tako le še vprašanje časa, saj skrbimo za to, da bi bili vse boljši, da izboljšujemo naše treninge in nastope. Pa še nekaj tekmovalcev je zadaj za nami. Peterica je v tej izjemni sezoni presegla 70 m," je izpostavil Čeh.

V estonskem mestu Johvi je 16. junija letos z 71,86 metra postavil slovenski rekord in si deli četrto mesto v zgodovini. Nemec Jürgen Schult je svetovni rekord s 74,08 metra postavil 6. junija leta 1986 v domačem Neubrandenburgu.

Podelitev medalj najboljšim metalcem diska na SP-ju

"Pred mesecem in pol bi težko stopil na zmagovalni oder"
Čeh je bil pred dobrim mesecem in pol v precej slabši formi, kot je bil na SP-ju, doživel je tudi tri poraze, v madžarski prestolnici pa je vnovič presegel 70 m.

Velika slovenska reprezentanca je tu, posebej če jo primerjam z lansko na SP-ju v Eugenu. Tu nas je 13, Tina Šutej in Anita Horvat tudi lahko osvojita odličji. Res smo zelo močna reprezentanca.

Kristjan Čeh

"Kanter me v finalu ni veliko popravljal. Leva roka je bila malo preveč odprta, tu je bila še rezerva za kaj več. Zadnji mesec dni pred SP-jem sem zelo trdo treniral in vse se je sestavilo v pravo sliko prav na SP-ju. Pred mesecem in pol bi s formo, ki sem jo imel, težko stopil na zmagovalni oder."

"Tudi ko mi je padla forma, manj kot 65 m nisem vrgel, a res veliko več tudi ne. Bil sem razočaran nad sabo, ker sem imel tako slab tehnični vzorec. Fizično sem bil namreč zelo dobro pripravljen. Vesel sem lahko, da se mi je uspelo pripraviti in sem prišel pravi čas v dobro formo. Dobre mete sem imel in v vsakem sem se dobro počutil šele tri, štiri dni pred SP-jem. Dobil sem nazaj občutek, da lahko res nadziram vsak met."

Čeh je lani v Eugenu na SP prišel v povsem drugačnem položaju. Brez poraza v Diamantni ligi in z dobro formo je osvojil naslov. "V Oregonu je bila moja tehnika na zelo visoki ravni in sem šel na tekmo na rezultat. Tu sem se moral osredotočil na tehniko, ne toliko na izid. Tu je še rezerva za naslednje velike tekme. Da tam ne pazim na tehniko, ampak da grem po dobre daljave. Preprečiti moram, da bi mi tehnična raven tako nihala."

Kristjan Čeh: Letos sem sposoben vreči še dlje
Foto: EPA
Foto: EPA

Naslednji cilj? Zlato na EP-ju.
Naslednjo tekmo bo imel Čeh 30. avgusta v Talinu v Estoniji. Potem bo tekmoval 4. septembra v Bellinzoni, 10. septembra v Zagrebu, 16. in 17. septembra pa bo finale Diamantne lige v Oregonu. "Na vseh štirih tekmah bo tudi Stahl. Želim si, da se v ZDA vse 'poklopi' in da bi ubranil lanski naslov v Diamantni ligi."

Prihodnje leto bodo v Parizu olimpijske igre, pred tem bo v Rimu še evropsko prvenstvo. "V Parizu bo povem drugače, kot je bilo na prejšnjih OI v Tokiu, kjer sem bil peti. Bil sem brez trenerja, sam. Malo bom še napredoval v tehniki, če ne bo poškodb, pričakujem na OI zelo dober nastop."

Stahl naj bi po OI prihodnje leto končal kariero. "Tako naj bi bilo, ampak sam mislim, da bo leta 2025 verjetno branil svetovni naslov. Lani mu ni šlo, brez medalje je bil tako na EP-ju kot SP-ju. Sam na EP-ju še nisem zmagal, to je tudi eden izmed ciljev, jasno pa si želim osvojiti še zlato tudi na OI in SP-ju," je napovedal Čeh.

Kozmus meni, da je Čeh najboljši med trojico