106 Risi pred velikim izzivom – gost Dejan Kontrec

Slovenija po šestih letih spet igra med elito, zaradi česar je večje pričakovanje tudi v športni in splošni javnosti. "To je najvišji rang tekmovanja, za naš hokej je velika čast, da smo sploh zraven. Že kar nekaj časa nismo obstali med elito, upam, da nam tokrat uspe. Letos smo res naredili vse, kar je bilo mogoče, da bodo naši hokejisti čim bolje pripravljeni. Imeli smo dolge priprave z veliko tekmami, in upam, da so trenerji in sami hokejisti dobili največ možnosti, da bodo čim bolje pripravljeni na ta svetovno prvenstvo."

MMCpodrobno

Podkast z Dejanom Kontrecem je prvotno izšel v rubriki MMCpodrobno, kjer smo predstavili slovensko hokejsko reprezentanco pred začetkom SP-ja elitne divizije.

Dejan Kontrec je na SP-jih za Slovenijo v povprečju dosegal po 1,06 točke na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Kontrec je na SP-jih za Slovenijo v povprečju dosegal po 1,06 točke na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

Potrebna je tudi sreča
Risi so do zdaj le dvakrat v devetih poskusih obstali med elito, a vodja reprezentance je skupaj s celotno reprezentanco vseeno optimističen: "Če ne bi bili, potem bi težko delali v športu. Pomembno je, da narediš vse, kar je v tvoji moči. Vemo, da nas čakajo zelo težki tekmeci, ki imajo vso sezono več težkih tekem, kot jih imajo naši igralci, ki igrajo na različnih ravneh, ampak upam, da bomo z vsemi pripravljalnimi tekmami na pravi ravni. Moraš pa imeti tudi precej sreče, da ni poškodb in bolezni. Priprave so bile dobre, imeli smo kakovostne tekmece, tudi logistično ni bilo nekih večjih hujših napak. Upam na najboljše na svetovnem prvenstvu in se ne ukvarjam z zgodovino."

"Vemo, koga moramo premagati"
Reprezentanca si je edini obstanek zagotovila prek skupin za obstanek, v trenutnem sistemu, ko se je treba v osemčlanski skupini ogniti zadnjega mesta, pa ji to še ni uspelo. Kar nekajkrat se je zgodilo, da je Slovenija dobro igrala proti precej boljšim reprezentancam, nato pa na tekmah proti tekmecem za obstanek precej popustila. Kontrec je priznal, da je o tem tudi sam veliko razmišljal: "Vendar vemo, koga moramo premagati: če kakšnega težjega premagamo, hkrati pa ne premagamo tistega, ki je tekmec za obstanek, to ne bo veliko pomagalo. Vsak igralec gre 100-odstotno v tekmo in poskuša narediti čim več. Težko je tempirati celotno prvenstvo, sam samo upam, da bomo na tekmi, ki nam bo prinesla obstanek, najboljši in da se nam poklopijo vse stvari."

Razmere so vsako leto boljše
Ko je Slovenija prva leta igrala med elito, se je veliko govorilo o slabših organizacijskih razmerah, zdaj pa je po Kontrečevem mnenju vse precej bolje: "Tudi vse drugo je na višji ravni. Ne bom rekel, da je bilo včasih vse slabo. Fantje igrajo v tujini in so navajeni na neki standard, bom rekel temu že tudi luksuz, in to jim poskušamo tudi v reprezentanci zagotoviti, da imajo res vse pogoje. Hokejska zveza v zadnjih letih zagotavlja ne samo članski, ampak vsem drugim reprezentancam boljše razmere, od fizioterapevtov do trenerjev, trenerjev za vratarje in tako naprej za vse starostne skupine." K temu je dodal, da je članska reprezentanca najpomembnejši člen, saj "se iz tega financirajo vse druge reprezentance".

Sorodna novica Ali trepljanje po ramenih prinaša preživetje olimpijskega risa?

Spomin na trepljanje po ramenih
Slovenija je v času samostojnosti naredila velik korak, desetkrat se je uvrstila na SP elitne divizije, dvakrat je zaigrala na olimpijskih igrah, a zdi se, da ni najbolje izkoristila teh premikov za popularizacijo hokeja v Sloveniji. Selektor Matjaž Kopitar je v Sočiju 2014 po odličnem sedmem mestu napovedal, da jih najbrž čaka veliko trepljanja po ramenih, a ne pričakuje, da se bo veliko spremenilo. Njegove besede so se izkazale za preroške. Kontrec se je ob tej tezi najprej spomnil svojih začetkov na zvezi: "Ko smo prišli, smo imeli res težak položaj tako na zvezi kot v klubih. 12 let smo potrebovali, da bi mogoče prišli tja, kjer smo že enkrat bili, da bi tako Olimpija kot Jesenice igrale v najvišjem rangu tekmovanj. Mislim, da smo temu dokaj blizu, Jeseničani so imeli že možnost, da bi se priključili, a se to zaradi financ ni zgodilo."

Kandidirajo za denarni vložek
O priložnostih pa meni, da te niso bile zamujene, saj se je po uvrstitvi na olimpijske igre precej povečal vpis mladih: "Napolnili smo vse klube in dvorane, zato sem optimist. Res pa je, da nas ni, ko smo se vrnili z olimpijskih iger, čakalo 10 milijonov, s katerimi bi naredili novo dvorano. Pred novim letom smo imeli posvet, da bo ministrstvo namenilo 150 milijonov za infrastrukturne projekte, in sicer prav za športne objekte. Mi smo že podali svojo prijavo, povedali, kaj potrebujemo, kakšen naj bi bil razvoj slovenskega hokeja, ker hokejska zveza gotovo ne more graditi dvoran niti jih ne more vzdrževati."

Sorodna novica Anže Kopitar bo izpustil letošnji SP: "Nisem več najmlajši"

Dobro razume Kopitarja
Najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar bo tokratno prvenstvo zaradi rehabilitacije manjših poškodb izpustil, a Kontrec pričakuje, da bo še kdaj oblekel slovenski dres: "Vedno smo veseli, ko pride, ampak razumemo tudi njegovo situacijo. Bil sem hokejist, ni preprosto, da pri 35 letih igra skoraj 90 tekem v sezoni. Mislim, da bi, če bi bile kvalifikacije v avgustu, kot so že bile, takrat zaigral v njih. On je vedno dodana vrednost, ne more pa reprezentanca temeljiti samo na tem, ali bo on prišel."

"Slovenci smo športni narod"
Kopitar se bo nekoč poslovil, prav tako tudi udarni napad Jeglič-Tičar-Sabolič, a Kontrec se ob tem spominja: "Že pred mano so bili veliki talenti hokejistov, pa so rekli, da takih ne bo več, pa so prišli spet in spet, zgodile so se olimpijske igre ... Slovenci smo res športni narod, težko je reči, kdaj bo prišel naslednji zvezdnik v katerem koli športu, ampak imamo kar precej talentov, imamo veliko hokejistov v tujini, nikoli ni bilo še toliko mladih v tujini. Za nas je končni cilj članska reprezentanca, vse drugo je razvoj in pomembno je, da se fantje pravilno razvijajo, da imajo dobre klube in imajo veliko igralnega časa."

Sorodna novica Stroški SP-ja elitne divizije? "20 milijonov evrov, a vedno je bil dobiček."

Madžarom žal, ker so odstopili
Velik preboj bi bil, če bi Slovenija gostila SP elite, začela se je skupna akcija z Madžari, ki pa so potem izstopili, za kar je Kontrecu še vedno žal: "Ko smo na pripravah na to prvenstvo igrali na Madžarskem, so vsi tožili, kakšno priložnost so zamudili. Prehitro so se odločili, da ne gredo v ta projekt. To je bila velika priložnost za vse, tudi IIHF, oni bi morali to najbolj podpirati, da se pojavita dve novi državi. Smo v središču Evrope, kjer bi bilo veliko število gledalcev, v Rigi in na Finskem gotovo ne bo to takšna mednarodna zasedba gledalcev, saj bi bilo v Sloveniji in na Madžarskem prvenstvo dostopnejše. Vsa prvenstva v zadnjem času prinašajo milijon evrov dobička, potem ni težko razvijati mlajšega pogona. Velike države se tega zavedajo in hočejo čim več teh prvenstev."

Pripravljeni na vse scenarije
Rusija in Belorusija trenutno ne smeta igrati, a pripravljajo se načrti za njuno vrnitev, o katerih je govoril tudi naš sogovornik: "Pripravljen je tudi ta scenarij, ko se bo zgodil, bodo sledile reorganizacije. Vse vojne se, upam, čim prej končajo, in tudi ta se bo. Rusi so velik in pomemben igralec v Mednarodni hokejski zvezi (IIHF)." Ta je odvisna tudi od delovanja in odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki na podlagi olimpijskih iger namenja veliko denarja nazaj v IIHF. Zato je pričakovati, da se bosta obe državi prej ali slej vrnili med elito, kar je ob koncu pogovora pokomentiral tudi Kontrec: "To se bo zgodilo, so pa scenariji že napisani in se bomo vsi morali organizirati."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je govor še o naslednjih temah:
− koliko je v zadnjem času Kontrec igral hokej;
− spominih na zgodovinsko tekmo proti Estoniji, ki je prinesla prvi preboj med elito;
− o infrastrukturni prihodnosti na Dolenjskem, Primorskem;
− dvoranah v Kranju in Grosupljem;
− razvoju talentov v Mariboru;
− slovenski klubski sceni;
− Celju, ki bo začelo igrati v Alpski ligi;
− kako so prestopi potekali nekoč in danes;
− avstrijskih navijačih in njihovi 'klubski zvestobi';
− kakšen položaj ima Slovenija v Mednarodni hokejski zvezi;
− o nagradi za obstanek med elito;
− v kakšni finančni kondiciji je slovenska hokejska zveza;
− napredku ženske reprezentance in njenih možnostih za preboj na olimpijske igre;
− zanimivostih o številki 106.