Trasa 110. Dirke po Franciji: iz Baskije prek jugovzhodne Francije in osrednjega dela države v Alpe na vzhodu, nato pa proti severu v Vogeze in za konec edini daljši transfer v Pariz za parado šampionov. Foto: ASO
Trasa 110. Dirke po Franciji: iz Baskije prek jugovzhodne Francije in osrednjega dela države v Alpe na vzhodu, nato pa proti severu v Vogeze in za konec edini daljši transfer v Pariz za parado šampionov. Foto: ASO

3404 kilometre dolga Dirka po Franciji 2023 bo peljala kolesarje skozi vseh pet gorstev Francije, kar bo skupaj prineslo osem gorskih etap, pri čemer se bodo štiri etape končale s cilji na klancih.

En sam kronometer, pa še to gorski

Edina vožnja na čas bo na vrsti po drugem dnevu premora v 16. etapi Passy–Combloux, kjer bo 22-km kronometer gorsko zaznamovan s prelazom Domancy (2,5 km z 9,4 odstotka, maksimalni naklon 15,5 %!), kjer je leta 1980 z za Francoze nepozabnim napadom postal svetovni prvak Bernard Hinault.

13. septembra 2020 sta v 15. etapi s ciljem na Grand Colombierju slavila Pogačar in Roglič. Zdaj se bo Dirka po Franciji vrnila na 1534 m visoko goro Jure za francoski državni praznik 14. julija 2023 s 13. etapo. Foto: ASO
13. septembra 2020 sta v 15. etapi s ciljem na Grand Colombierju slavila Pogačar in Roglič. Zdaj se bo Dirka po Franciji vrnila na 1534 m visoko goro Jure za francoski državni praznik 14. julija 2023 s 13. etapo. Foto: ASO

Vrnitev na prelaz Loze

Kraljevska bo 17. etapa, ko se bo velika pentlja vrnila na Col de la Loze, ki bo z 2304 m tudi najvišja točka dirke. A v nasprotju s premiernim vzponom leta 2020, ko je etapo dobil Miguel Angel Lopez, Primož Roglič pa je proti Tadeju Pogačarju pridobil 15 sekund, tokrat cilj ne bo na vrhu kolesarskega prelaza, temveč bo sledil kratek, a tehnično zahteven spust in cilj na gorskem letališču Courchevel.

Zmagovalec Toura 2020 in 2021 si je predstavitev trase v Kongresni palači v Parizu ogledal v družbi prve zmagovalke oživljenega ženskega Toura Annemiek van Vleuten. Foto: Reuters
Zmagovalec Toura 2020 in 2021 si je predstavitev trase v Kongresni palači v Parizu ogledal v družbi prve zmagovalke oživljenega ženskega Toura Annemiek van Vleuten. Foto: Reuters

Pogačar se že veseli julija

"Trasa mi je res všeč. Zahtevno bo že od samega začetka, saj nas prvi konec tedna čakajo etape v Baskiji. Veliko je gorskih etap, še posebej v prvem in tretjem tednu. Čeprav smo še daleč od naslednjega Toura, sem prepričan, da bo ta izdaja izjemna, zaradi česar se že veselim julija prihodnje leto. Po letošnji dirki sem zelo motiviran, da jo spet osvojim," je v izjavi za ASO, ki prireja dirko vseh dirk, dejal dvakratni zmagovalec Tadej Pogačar.

Več možnosti za izzivalce Vingegaarda in Pogačarja?

Letošnjega osvajalca rumene majice Jonasa Vingegaarda v Pariz sicer ni bilo, a tudi njemu bo predstavljena trasa pisana na kožo, kot tudi njegovemu ekipnemu tovarišu pri Jumbu Vismi Primožu Rogliču. Manj pa svetovnemu prvaku in zmagovalcu Dirke po Španiji Remcu Evenepoelu. Najmanj kilometrov v vožnji na čas v sodobni zgodovini pa gre na roko tudi vsem kapetanom in močnim hribolazcem, ki v kronometru niso kos omenjeni trojici prvih treh favoritov.

Pogačar zadovoljen s zahtevno traso Toura

Pentlja z jugozahoda prek sredine Francije na vzhod

Govorice in lokalne novice so kot običajno dodobra razkrile startna in ciljna mesta Toura 2023, a kar nekaj podrobnosti še manjka (potek etap in glavni vzponi). Obsežen in verodostojen nabor je France Bleu v sredo pretvoril v predvideni zemljevid 110. Dirke po Franciji, pri čemer je domači radijski partner ASO-ja razkril še nekaj dodatnih podrobnosti.

Sorodna novica Štart Toura 2023 v Bilbau in po Baskiji

Od Baskije prek osrednje Francije v Alpe, kjer bo prihodnja Dirka po Franciji kar šest dni, za konec pa v Alzacijo in kot običajno parada šampionov v Parizu, ki bo v nedeljo, 23. julija, prihodnje leto.

Tour 2023 se bo začel v Baskiji, natančno 1. julija v Bilbau. Po treh baskovskih dneh sledi vrnitev v Francijo, kjer pa kljub govoricam ne bo ekipnega kronometra. Hitro prideta na vrsto dva dneva v Pirenejih (Pau–Laruns) in etapa z Aspinom, Tourmaletom in ciljem na smučišču Cauterets.

Pet etap v Alpah, vključno s kronometrom

Dolgi uvodni teden se bo sklenil na legendarnem ognjeniku Puy de Dôme (13,3 km s 7,7 %), kamor se La Grande Boucle vrača po dolgih 35 letih. Za državni praznik 14. julija se bo končalo na Grand Colombierju (17,4 km s 7,1 %) v Juri, zatem pa sledi kopica etap v Alpah.

Morzine v soboto prinaša ob koncu 14. etape prelaza Ramaz (13,9 km s 7,1 %) in Joux Plane (11,6 km z 8,5 %). Nedeljska gorska 15. etapa se bo končala na smučišču Saint-Gervais pod Mont Blancom (7,2 km s 7,7%), s čimer se bo iztekel drugi teden dirkanja. Zadnji, tretji teden bo odprl gorsko obarvani kronometer z vzponom prek Domancyja. Dan zatem sledi vrnitev na Col de la Loze (28,4 km s 6 %) s ciljem na altiportu Courchevel.

Le Markstein je poznan starejšim ljubiteljem športa iz alpskega smučanja. 13. februarja 1983 je drugi slalom v Vogezih dobil Bojan Križaj, kar je bila njegova četrta zmaga v svetovnem pokalu. Foto: ASO/Thomas Maheux
Le Markstein je poznan starejšim ljubiteljem športa iz alpskega smučanja. 13. februarja 1983 je drugi slalom v Vogezih dobil Bojan Križaj, kar je bila njegova četrta zmaga v svetovnem pokalu. Foto: ASO/Thomas Maheux

Ognjeviti (pred)zadnji dan v Vogezih

Zadnja, odločilna 20. etapa bo potekala v Alzaciji oziroma Vogezih. V vsega 133 km od Belforta do Le Marksteina so za 3500 višinskih metrov razvrstili kar šest gorskih ciljev, vse ključne alzaške ballone, sklene pa se s prelazom Platzerwasel (7,1 km z 8,4 %) in ciljem na smučišču Le Markstein, kjer se je letos poleti vozila ženska različica Dirke po Franciji. Prireditelji obljubljajo, da bo kratka, sladka in ognjevita etapa, kjer bo kronan novi kralj Toura.

Start zadnje, 21. etape bo na velodromu v St. Quentin-en-Yvelines, kjer bodo potekali olimpijski boji na dirkališču, po šampionski paradi pa tradicionalni sprinterski festival na Elizejskih poljanah. Žal se želja tudi Tadeja Pogačarja (glej spodnji prispevek) o vrnitvi kronometra v Pariz še ne bo uresničila.

Glavni poudarki in prerezi Toura 2023

  • 3404 km v 21 etapah
  • 30 gorskih ciljev druge, prve ali ekstra kategorije
  • 8 gorskih etap, s 4 etapnimi cilji na vrhu klancev
  • 8 ravninskih etap
  • 4 razgibane etape
  • 1 posamični, a gorsko obarvan kronometer
Trasa ženske Dirke po Franciji 2023, kjer si od Slovenk nastop obetajo Urška Žigart (BikeExchange Jayco), Špela Kern (Cofidis) ter Eugenia Bujak in Urša Pintar (obe UAE ADQ). Zlasti ker bodo ekipe po novem  imele 7 in ne več 6 kolesark. Foto: ASO
Trasa ženske Dirke po Franciji 2023, kjer si od Slovenk nastop obetajo Urška Žigart (BikeExchange Jayco), Špela Kern (Cofidis) ter Eugenia Bujak in Urša Pintar (obe UAE ADQ). Zlasti ker bodo ekipe po novem imele 7 in ne več 6 kolesark. Foto: ASO

Vrhunec ženskega Toura: Tourmalet

Med kolesarkami in kolesarji, zbranimi na uradni predstavitvi v Kongresni palači v bližini Slavoloka zmage, sta slovenske barve zastopala Urška Žigart in Tadej Pogačar.

V Pariuz je bila najprej predstavljena trasa druge izvedbe oživljene ženske Dirke po Franciji, ki bo potekala med 23. in 30. julijem. Tour de France Femmes 2023 se bo začel v osrednji Franciji v Clement-Ferrandu, nato se bo ženska pentlja s centralnega masiva prebijala proti jugozahodu in Pirenejem.

Vrhunec prinaša 7. etapa s ciljem na slovitem Tourmaletu (2110 m; 17 km s 7,3 %), največkrat obiskanem gorskem cilju moškega Toura. Zadnji dan v Pauju prinaša 22-km kronometer. Skupaj bo kolesarke v osmih etapah čakalo 956 km, točno toliko kot letos. Trasa, na kateri bo Annemiek van Vleuten z naskokom izrazita favoritinja, da obdrži rumeno majico, ki si jo je privozila na letošnji prvi sodobni izvedbi.

Pogačar bi za konec Toura najraje kronometer v Parizu

Vseh 21 etap 110. kolesarske Dirke po Franciji boste lahko neposredno spremljali v prenosih in dodatnih vsebinah na Televiziji Slovenija in MMC-ju.


Etape 110. Dirke po Franciji (1.–23. julija 2023)

1. etapa: Bilbao–Bilbao, 182 km
2. etapa: Vitoria-Gasteiz–San Sebastian, 209 km
3. etapa: Amorebieta-Etxano–Bayonne, 185 km
4. etapa: Dax–Nogaro, 182 km
5. etapa: Pau–Laruns, 165 km; gorska etapa s 3400 višinskimi metri
6. etapa: Tarbes–Cauterets-Cambasque, 145 km; gorska etapa s 3750 višinskimi metri
7. etapa: Mont-de-Marsan–Bordeaux, 170 km
8. etapa: Libourne–Limoges, 201 km
9. etapa: Saint-Leonard-de-Noblat–Puy de Dome, 184 km; gorska etapa


prost dan (ponedeljek, 10. julija)
10. etapa: Vulcania–Issoire, 167 km
11. etapa: Clermont-Ferrand–Moulins, 180 km
12. etapa: Roanne–Belleville-en-Beaujolais, 169 km
13. etapa: Chatillon–Grand Colombier, 138 km; gorska etapa
14. etapa: Annemasse–Morzine-Portes du Soleil, 152 km; gorska etapa s 4200 višinskimi metri
15. etapa: Morzine–Saint-Gervais Mont Blanc, 180 km; gorska etapa s 4300 višinskimi metri


prost dan (ponedeljek, 17. julija)
16. etapa: Passy–Chambloux, 22 km; posamični kronometer s 650 višinskimi metri
17. etapa: Saint-Gervais–Courchevel, 166 km; gorska etapa s 5100 višinskimi metri
18. etapa: Moutiers–Bourg-en-Bresse, 186 km
19. etapa: Moirans-en-Montagne–Poligny, 173 km
20. etapa: Belfort–Le Markstein, 133 km; gorska etapa s 3500 višinskimi metri
21. etapa: Saint-Quentin-en-Yvelines–Pariz, 115 km

Skupaj: 3404 km