Tudi če Tadej Pogačar ostane brez pomočnikov in ga želi zlomiti več kolesarjev Ineosa, je slovenski as izjemno suveren in zlahka nadzira dirko. Foto: Reuters
Tudi če Tadej Pogačar ostane brez pomočnikov in ga želi zlomiti več kolesarjev Ineosa, je slovenski as izjemno suveren in zlahka nadzira dirko. Foto: Reuters

Spali bomo malo dlje, z lahkoto bomo šli na kolo.

Pogačar pred zadnjim prostim dnem na Touru

Dirka po Franciji danes kolesarjem namenja prost dan. Pogačar se ga veseli: "Spali bomo malo dlje, z lahkoto bomo šli na kolo." Njegov današnji recept sta tudi "dobra hrana in počivanje". Odkar je po osmi etapi prevzel skupno vodstvo, ni imel nobenih težav pri branjenju rumene majice. V nedeljo ga je konkurenca sicer osamila (zadnjih 45 km je bil Pogačar brez pomočnikov), nikakor pa ne zlomila. Sledil je vsem napadom, zdelo se je, da brez posebnega naprezanja. V skupnem seštevku je še povečal prednost pred prvimi zasledovalci, potem ko je Guillaume Martin plačal davek za pogumno sobotno predstavo.

Tadej Pogačar je tudi po zelo zahtevni včerajšnji etapi (s ciljem v Andori) zadržal rumeno majico. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je tudi po zelo zahtevni včerajšnji etapi (s ciljem v Andori) zadržal rumeno majico. Foto: Reuters

Pred kolesarji novi mitski vzponi, tudi Tourmalet
"Vesel sem, da je še večja razlika do 2. mesta. Treba bo biti vseeno pozoren, sledita dve najtežji etapi na Touru. Pripravljeni smo na branjenje majice, gremo optimistično v zadnji teden," je povedal Pogačar. V sredo in četrtek bo imela konkurenca še zadnjo trohico upanja, da Pogačar odpove: 17. etapa gre čez prelaz Peyresourde do cilja ekstra kategorije (HC) na Saint-Lary-Soulan (2215 m), 18. etapa pa ponuja dva spektakularna vzpona (oba označena s HC), najprej na Tourmalet (2115 m) in nato do cilja v Luz Ardidenu (1715 m). Da bi Pogačar izgubil več kot petminutno prednost, se zdi res malo verjetno, a tudi če se to zgodi, mu ostane sobotna vožnja na čas. Prenosi vseh etap so na TV SLO 2.

Menim, da je bila večina enotedenskih dirk letos hitrejših od ritma dirkanja v prvem tednu Toura. Toda vseeno so kolesarji 'mrtvi'.

Iñigo San Millan

Konkurenca počasnejša kot lani
Vedno, ko kakšen kolesar tako prevladuje kot Pogačar, se pojavljajo dvomi o tem, ali je čist. Tudi tokrat je bilo nekaj namigovanj, se je pa oglasil ekipni zdravnik ekipe UAE Iñigo San Millan in v pogovoru za Velonews poudaril, da v "Pogijevih" predstavah ne vidi nič ekstremnega. "Saj sploh še ni dosegel številk, ki jih je dosegal na lanskem Touru. Vozi počasneje kot lani. Realnost je takšna, da preostali niso pokazali ničesar. Niti napadati ne morejo. V eni minuti je šest ali sedem kolesarjev, ki niso sposobni napadati drug drugega. To je čudno," je povedal San Millan in opozoril, da Pogačar prevladuje le zaradi svojega talenta in trdega treninga ter da v ozadju ni ničesar prepovedanega.

Sorodna novica Pogačarju manjka le še etapna zmaga v rumeni majici

Le Roglič bi lahko izzval Pogačarja
San Millan opaža, da je ritem letošnje dirke počasnejši. "Menim, da je bila večina enotedenskih dirk letos hitrejših od ritma dirkanja v prvem tednu Toura. Toda vseeno so kolesarji 'mrtvi'. Druga stvar je ta, da so številni naredili preveč napak v višinskih pripravah na Tour, tako kot so jih že lani, na primer Ineos in Jumbo Visma. Pri obeh stvari spet ne delujejo. Predstavljam si, da je v tem težava. Žal je Roglič hudo padel. Škoda, saj bi bil po vseh pričakovanjih na ravni Tadeja. Preostali kolesarji so le senca tistega, kar so bili v dozdajšnjem poteku sezone."

Do konca 108. Dirke po Franciji je še šest etap. V četrtek (18. etapa) kolesarja čaka etapa z vzponom na Tourmalet in na koncu na Luz Ardiden. Foto: LeTour.fr
Do konca 108. Dirke po Franciji je še šest etap. V četrtek (18. etapa) kolesarja čaka etapa z vzponom na Tourmalet in na koncu na Luz Ardiden. Foto: LeTour.fr

Fantje, zakaj ne morete slediti?
Izpostavil je 9. etapo (s ciljem na Tignes – Pogačar je v zadnjih kilometrih odgovoril na napad Richarda Carapaza, se odpeljal Ineosu ter pridobil novih 32 sekund v primerjavi z Ekvadorcem): "Ta etapa je bila smešna. Ko je (Pogačar) napadel, je bilo to malo pod njegovo zgornjo mejo. V zadnjem kilometru in pol je celo malo spustil ritem, pa je bilo, kot da se sprašuje: kaj je z vami, fantje, sploh mi ne morete slediti". A Pogačar ni iz drugega vesolja, za zdaj ga še nihče ni popolnoma izzval. Imam njegove podatke in vem, da še niso takšni kot lani. A to niti ni potrebno, v maksimalno območje greš le tedaj, ko si izzvan."

Pogačar na prost dan treniral eno uro, tekmeci čakajo na njegov slab dan

De Gendt z napadom pridobil le 100 metrov
Mnenje San Millana, ki z UAE-jem sodeluje od leta 2018, je precej presenetljivo, sploh če poslušamo izjave kolesarjev na letošnjem Touru (no, dovolj je že, če si pogledamo visoke povprečne hitrosti). Thomas de Gent meni, da je Tour letos na splošno na še višji ravni. Ko je na 8. etapi na polno obračal pedala, je bil presenečen, kako malo prednosti si je priboril: "Po navadi bi skupino razbil na koščke, zdaj pa sem bil le 100 metrov pred skupino 70 kolesarjev." Podobno je razlagal tudi njegov belgijski kolega Greg van Avermaet po 9. etapi: "Dirkal sem z boljšimi številkami, pa sem bil v zadnji skupini. Preostali so bili enostavno hitrejši."

Sorodna novica Pogačar: "Ne vem, kaj naj še storim, da dokažem svojo nedolžnost"

"Dramatičen upad zmogljivosti"
Je morda za veliko prednost Pogačarja in za slabše predstave konkurence krivo slabo in deževno vreme, ki je močno otežilo nekatere etape? "Mogoče. Vemo, da je Tadej v takšnih razmerah dober, drugi pa trpijo in potem izgubijo še več, kot bi sicer. A vseeno – to ni ključno. Enostavno sem prepričan, da gre za dramatičen upad zmogljivosti pri številnih kolesarjih, ki so opazno pod ravnjo s preostalih letošnjih dirk. Če bi tako dirkali na Tirreno–Adriatico, Pariz–Nica in Po Baskiji, bi vsi na vzponih izgubili tri ali štiri minute. In Tadej je potem videti, kot da je z drugega planeta."

Nibali končal Tour, sledijo priprave na Tokio

Vincenzo Nibali je morda včeraj še zadnjič kolesaril na Dirki po Franciji. Kolesar Trek-Segafredo bo izpustil zadnji teden Toura in se raje pripravil na olimpijske igre v Tokiu. Zmagovalec Toura 2014 bo v Tokiu nastopil na svojih četrtih igrah. Za Italijo bodo v Tokiu 24. julija dirkali še Giulio Ciccone, Alberto Bettiol, Gianni Moscon in Damiano Caruso. "Počutim se dobro, ampak za dirko, kot je olimpijska, mora biti vsa ekipa dobro pripravljena. Prepričan sem, da bo Ciccone ključen kolesar naše ekipe," je povedal Nibali.

Mohorič upa na zmago v seštevku ekip, Mezgec čaka na zadnja šprinta