Martin Hvastija je strokovni komentator Dirke po Franciji na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Martin Hvastija je strokovni komentator Dirke po Franciji na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Mislim, da so granitne kocke še precej težji izziv za kolesarje, kot je makadam. Že ta je bil izredno selektiven. Ozke ceste naredijo priložnost za napad na vsakem sektorju. Teh je bilo na trasi štirinajst in skoraj na vsakem smo videli kakšen napad,” je dejal valovski reporter na Dirki po Franciji Igor Tominec. Ob razburljivem dogajanju na deveti preizkušnji je dodal: “Redke so etape Toura, na katerih konstantno napada kolesar v rumeni majici. Tadej Pogačar je bil izredno aktiven. Poleg tega je svoje pridodal še Belgijec Remco Evenepoel, ki ima prav tako rad takšen slog dirkanja.

Sorodna novica Dočakali veliki četveroboj: Tadej vodi, Primož brez novih izgub

Razgibana deveta etapa je ponudila obilo zanimivega dogajanja, v celoti pa ni prinesla nič pretresljivega. Francoz Anthony Turgis je nov na seznamu zmagovalcev na tritedenskih dirkah. Njegovo ime je vpisano pod zaporedno številko 1724.

Tokratni gost Martin Hvastija poudarja, da so prireditelji dodali takšno etapo, ker si želijo, da na najbolj izpostavljeni dirki v letu zmaga najbolj kompletni kolesar.

Tadej Pogačar je 28. v karieri oblekel rumeno majico na Dirki po Franciji in prehitel lanskega zmagovalca Jonasa Vingegaarda. Danec se je v rumeno oblekel 27-krat.

Sorodna novica Pogačar: Strah jih je in mi zato le sledijo

Organizatorji trdijo, da mora dirko po Franciji dobiti najbolj kompletni kolesar, in imajo prav. Kolesarji morajo ubogati in dirkati na trasah, ki jih določi organizator. Etapa je bila bolj zanimiva od kakršne koli sprinterske, ravninske etape ali etape samo za ubežnike. Videli smo pravo malo klasiko znotraj etapne dirke. Kombinacija dveh taktik – v boju za etapno zmago in generalno razvrstitev. Rezultat je bil kombinacija obeh.

Trenutni vodilni v skupni razvrstitvi Tadej Pogačar je znova dokazal, kako vsestranski kolesar je. Znanje s prašnih cest je prenesel tudi v Francijo in še dodatno začinil nedeljsko popoldne nevtralnim gledalcem.

Tudi Remco Evenepoel je pokazal, kako nevaren je lahko. Valovski poročevalski dvojec je z gostom debatiral tudi o belgijskem zvezdniku. “Znova so kar malo nejeverno gledali tisti, ki pravijo, da Remco Evenepoel ne more nikoli dobiti Dirke po Franciji. Še enkrat je potrdil tisto, kar smo v teh devetih dneh govorili. Remco je vrhunski kolesar,” je povedal voditelj podkasta Tour 202 Dare Rupar.

Sorodna novica Turgis junak prašnih cest Šampanje, Vingegaard kot klop ob Pogačarju

Zmagovalec Dirke po Španiji in novinec na Dirki po Franciji je s Pogačarjem želel narediti še večjo razliko v primerjavi z drugimi tekmeci pri vrhu skupne razvrstitve. “Prvih 50 km je bilo kaotičnih. Samo v enem od štirinajstih sektorjev sem zašel v rahle težave in sem moral sam loviti skupino favoritov. Potem se je dirka začela odvijati po mojem okusu,” je po devetem dnevu dirkanja dejal Evenepoel.

Kolesarska karavana je le pričakala prvi prosti dan, ki zanimivo ni po godu prav vseh kolesarjev. Med njimi je tudi nosilec rumene majice Tadej Pogačar, ki to tudi vsakič poudari. Prost dan lahko prinese tudi kakšno neprijetnost, sploh če mu sledi zelo zahtevna etapa.

Martin Hvastija: Na tej trasi bo res zmagal najbolj kompleten kolesar