150 Po prvem tednu Toura vodi Pogačar, Roglič napada s 4. mesta

"Zelo stresna etapa, danes bi lahko veliko izgubili. Ni bila pa etapa, na kateri bi dobili odločilno prednost. Smo zelo zadovoljni. Če bi bilo drugače z vetrom, če bi bilo malo več bočnega vetra, bi bilo lahko bolje, a moramo biti zadovoljni s tem, kar imamo" je za podkast SOS-odmev na kratko razplet nedeljske (devete) etape po belih cestah Šampanje povzel športni direktor UAE-ja Andrej Hauptman.

V Troyesu se je iztekel dolg uvodni teden 111. Dirke po Franciji, na kateri v skupnem vodstvu vztraja Tadej Pogačar, v manj kot stotih sekundah pa mu sledijo trije veliki tekmeci. "Končno smo dočakali težko pričakovani četveroboj," je kratek povzetek prvega tedna skozi besede, številke in misli sovoditeljev podkasta Slavka Jeriča in Tonija Grudna.

Vabljeni k poslušanju

Veter pristrigel krila napadalcem

"Makadam v Šampanji ni razočaral. Zabavna etapa, ki ni ustvarila nobene razlike med njimi, a se je dogajalo od prvega odseka vse do cilja. Upravičeno na tem mestu kljub bojaznim, dvomom in vprašanjem," je bil Gruden navdušen nad deveto etapo, ki se je odvijala po 14 odsekih makadama.

Veter v prsi je pristrigel peruti napadalcem, tudi v rumeno odetemu šampionu, ki je kljub trem serijam silovitih napadov ostal brez časovnega dobička. Prvi izmed kapetanov je skočil Remco Evenepoel, ki ga je čez čas ujel Tadej Pogačar, a v družbi na njegovo kolo prilepljenega Jonasa Vingegaarda. V ozadju je stik izgubljal Primož Roglič.

Sorodna novica Pogačar: Strah jih je in mi zato le sledijo

Čebele najbolj suverena ekipa na makadamu

Ker Danec – z njegovega stališča razumljivo – ni želel menjati, sta se ob njegovo pasivnost po koncu obregnila tako Belgijec kot Slovenec. Vse ostrejše puščice in dovtipi so začinili psihološko plat boja za rumeno majico.

"Če lahko uporabim nogometno terminologijo, ker je ravno evropsko prvenstvo, pa tudi sam Jonas je uporabil ta izraz po Galibierju – pričakoval je zaostanek z 0:3, a v resnici zaostaja le z 0:1. Na makadamu je zmagala Visma, ki je bila najmočnejša ekipa. Že menjava za Tratnikovo kolo. Delo Laporta, Jorgensona, van Aert se je vedno znova vračal in vodil skupino na makadamske odseke. Ob tem se je Jonas izvrstno gibal na makadamu," je Gruden mnenja, da je zdaj izid v merjenju dvakratnih zmagovalcev Toura 2:1 za Pogačarja.

Roglič premišljeno zastavil formo

Drugi Slovenec v kvartetu asov je bil v nedeljo nenehno na nitki, a na koncu je Roglič odnesel brez časovne izgube. V prvih devetih etapah je proti vodilni trojici le dvakrat pridobil prgišče sekund proti Vingegaardu (v zaključku po Galibierju dve sekundi in tri sekunde na kronometru).

Sorodna novica Turgis junak prašnih cest Šampanje, Vingegaard kot klop ob Pogačarju

"Morda je prihranil moči in zna biti nevaren v zadnjem tednu. Primož stavi na to. Hkrati, če se spomnimo zadnjega Gira, v primerjavi z Girom 2019 in Tourom 2020, ko je bil prehitro v najboljši formi, je zdaj bolj premišljeno zastavil formo v luči ključnih etap, ki pa so vendarle ob koncu tritedenskih dirk," je Jerič razmišljal o Rogličevem pristopu, ki mu je lani prinesel zmago na Dirki po Italiji.

Hauptman: Tadej se počuti odlično

Ponedeljek v Orleansu prinaša prvi dan predaha. Karavana bo lahko zadihala in si odpočila pred nadaljevanjem velike pentlje.

"Vsi težko pričakujemo dan počitka. Ne bo tako lepo, kot se zdi. Treba je narediti trening, se pripraviti za naslednje etape. Veseli smo, da je Tadej v rumenem in da imamo prednost. Tadej se odlično počuti. Verjamem, da bo tako tudi naprej," je Hauptman za SOS-odmev poudaril, da bo prvi prosti dan ključen za načrtovanje drugega tedna dirkanja na Dirki po Franciji 2024.

Sorodna novica Roglič srečen in optimističen; Vingegaard: "Izgubil sem le 25 sekund. Dober dan."

Bo UAE v sredo lovil bonifikacije?

Pogačar je že ob izteku prvega tedna omenjal, da se bolj kot makadama veseli pravih gorskih etap in Pirenejev, za katere je še vedno napovedan dež. A kaj točno prinaša drugi teden Dirke po Franciji 2024?

Kar tri sprinterske etape v torek, četrtek in petek. Vmes je umeščena zahtevna in razgibana gorska etapa. "Čeprav ni cilj v klanec, je to zahtevna gorska etapa z več kot štiri tisoč višinskimi metri. Zdi se simpatična za eksplozivnega kolesarja, kot je Pogačar, na predzadnjem klancu se delijo odbitne sekunde," sta voditelja opozorila na sredno 11. etapo s ciljem v Le Liorana v Centralnem masivu. Naslednja sobota in nedelja bosta v znamenju klasičnih gorskih etap v Pirenejih.

Prisluhnite celotni jubilejni (150.) epizodi MMC-jevega športnega podkasta, v katerem smo govorili še o naslednjih temah:

Sorodna novica Hauptman po Galibierju: "Zadovoljni z izidom, a do Nice je še dolga pot, polna pasti"

− ali spada makadam v etape tritedenskih dirk?
− zabaven dan, a brez novih razlik med vodilnimi.
− veter v prsi preprečil še bolj razburljivo dirkanje.
− kronometer poskrbel za četveroboj tudi na papirju.
− majhne razlike v prvi vožnji na čas.
− Roglič kot dizelski motor v kronometru.
− miselne igre in izjave, ki dvigujejo temperaturo.
− Pogačar v prvem tednu.
− Vingegaard osredotočen le na vodilnega.
− razpoloženi Evenepoel po zmagi še bolj nevaren.
− vprašanja in mnenja poslušalcev. (Hvala!)
− pogled na etape drugega tedna.
− fenomen Biniama Girmaya.
− rekord Marka Cavendisha.
− o preostalih sprinterjih, tudi o Groenewegnu in Mezgecu.
− bizarna kazen za domačega kolesarja, ki je poljubil ženo.
− zanimivost o številki (1)50.