Jonas Vingegaard je na višinskih pripravah v Franciji. Foto: EPA
Jonas Vingegaard je na višinskih pripravah v Franciji. Foto: EPA

Odgovora za zdaj še ne poznamo. Člani ekipe Visma Lease a Bike trdijo, da se pripravljajo na to, da bo Vingegaard kapetan ekipe v Franciji. Danec je na poti vrnitve, njegov osebni trener Tim Heemskerk pa pravi, da še nikoli ni videl takšne regeneracije, kot jo iz dneva v dan v pripravah na letošnjo Dirko po Franciji kaže Danec.

Heemskerk se je v pogovoru za revijo Velo spomnil višinskih priprav pred dvema letoma, ko je moštveni kolega Danca dejal, da ni pošteno, da Vingegaard tako napreduje v enem tednu. Trenutno skušajo vsak dan sestaviti zmagovalni načrt, a Heemskerk ve, da bo to terjalo veliko energije.

"Zavedamo se, da se spopada z nečim, kar ni le bolezen. To terja energijo. Ne more si reči, da ne čuti bolečin in da se nič ne dogaja z njegovim telesom. Še vedno se zdravi. To zahteva energijo in odvzema energijo procesu treninga. Nimamo veliko časa, zato vsak dan šteje,je povedal Heemskerk.

Gost podkasta Tour 202, Matjaž Turel, pulmolog na UKC-ju Ljubljana, se sprašuje, kakšne posledice bo to zdravljenje pustilo na Dančevi pripravljenosti na najpomembnejši preizkus sezone. Spomnil se je lanske zgodbe Tadeja Pogačarja. Na spomeniku Liege–Bastogne–Liege si je zlomil zapestje, ni imel idealnih priprav, po uvodnih dveh tednih Toura je bil tik za Vingegaardom, potem pa izgubil nekaj minut v zadnjem.

"Takšna poškodba ti poruši ritem. Gotovo nekaj treningov ni bilo takšnih, kot bi bili, če bi bil popolnoma zdrav. Pa je šlo za poškodbo roke. Takoj je bil na trenažerju. Če potegnem vzporednico z Jonasom, ki je moral deset dni po padcu ležati v postelji, potem pa še ni bil optimalen. Mislim, da je to, da je bil na trenažerju, prvič sporočil vsaj mesec dni po padcu. On je zgradil osnovno pripravo čez zimo. Ta poškodba je gotovo zajedla vanjo," je povedal Turel.

Vingegaard je prej treniral na Majorki, precej tudi spuste in vzpone, zdaj pa je v Tignesu, torej na visoki nadmorski višini v francoskih Alpah, ravno v pokrajini Dofineja, kjer ta teden poteka dirka svetovne serije. Primož Roglič je skupno drugi po tretjem mestu v vožnji na čas, vodi pa zmagovalec etape Remco Evenepoel.

Radijski poročevalec s preizkušnje Igor Tominec se je o Vingegaardu in njegovih pripravah na Tour pogovarjal z njegovimi moštvenimi kolegi pri Visma-Lease a Biku. "Tu na Dofineji sta dva rezervista s klopi pripravljena, da stopita v Jonasove čevlje za Dirko po Franciji. To sta Američana Sepp Kuss in Matteo Jorgenson. Kuss je povedal, da se za zdaj v ekipi pripravljajo na načrt A. To je torej načrt, da bo Jonas Vingegaard njihov kapetan na bližajočem se Touru. Če se Jonas pripravlja na višini, to pomeni, tudi za njegovo konkurenco, da je stvar resna, da morajo biti pripravljeni na to, da bo dvakratni zmagovalec Toura zraven," je povedal Tominec.

V podkastu Tour 202 lahko tudi slišite, kako predrta pljuča vplivajo na zdravje in pripravljenost športnika, zakaj so lahko smrtno nevarna in tudi kako je Petra Majdič doživela pnevmotoraks na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru. Turel je bil namreč vodja zdravniške ekipe slovenske odprave v Vancouvru. Rekel je, da si je najverjetneje pljuča predrla v kvalifikacijah in v izločilnih bojih, torej zaradi izjemnih naporov na tekaškem sprintu, ne pa nujno pri samem padcu.

Medaljo je na zmagovalnem odru prejela s cevko v pljučih, na cevko pa je bil nameščena posebna zaklopka, ki je zrak spuščala ven iz pljuč, ne pa nazaj notri. Vse skupaj je imela v vrečki, ki je bila skrita pod trenirko. Turel je tudi prepričan, da je bila Majdič takrat tako dobro pripravljena, da bi osvojila zlato medaljo, če ne bi doživela te poškodbe.

Matjaž Turel: Poškodba je gotovo zajedla v Vingegaardovo kondicijsko pripravo