Španski športni dnevnik As je najprej objavil novico, da je danski kolesar opoldne zapustil bolnišnico v Vitorii, kjer se je zdravil vse od hudega padca in hudih poškodb. Ekipa Visma Lease a Bike je nato potrdila novico z objavo Vingegaardovega sporočila in njegove slike pred bolnišnico z levo roko v opornici in prstom v zrak.

Zdaj je čas za popolno okrevanje

"Pozdravljeni vsi. Čas je, da zapustim bolnišnico. Želim se zahvaliti zdravstvenemu osebju, da so me tako dobro oskrbeli. Želim se tudi zahvaliti vsem za moralno podporo. Prejel sem veliko sporočil, daril in slik. Prisrčno. Zdaj je čas za popolno okrevanje. Palce gor!" je na družbenih omrežjih Visma posredovala Vingegaardovo sporočilo kolesarski javnosti.

Na spustu med 4. etapo nedavne Dirke po Baskiji je v ovinku hudo padlo dvanajstih kolesarjev, pri čemer so jo skupili vsi trije glavni favoriti. Primož Roglič, Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard. Najhujše poškodbe sta dobila Jay Vine in Steff Cras, a zadnji je bolnišnico v Vitorii zapustil Danec.

74 dni do velikega starta v Firencah

Nizozemska ekipa je objavila, da si je Vingegaard v nesreči zlomil desno ključnico in več reber ter utrpel predrtje popljučnice (pnevmotoraks). Ključnico so mu operirali pretekli ponedeljek, zdaj pa je prejel zdravniško zeleno luč za odhod domov.

As poroča, da letalo za zdravniško oskrbo, s katerim je Vingegaard odletel domov, lahko leti le do višine 1000 metrov zaradi omejitev pri menjavah zračnega pritiska, ki spremljajo bolnike s pnevmotoraksom.

Zmagovalca Tourov 2022 in 2023 zdaj čaka večtedensko okrevanje, med katerim se bo razkrilo, ali so mogoči treniranje ter priprave in posledično odhod na start letošnje 111. Dirke po Franciji, ki se bo začela 29. junija v Firencah v Italiji že čez 74 dni.