"Zagotovo je Jonas v boljšem položaju. Ob 2:22 prednosti je glavni favorit," se Tadej Pogačar zaveda izhodišča, ob katerem mu preostanejo zgolj nenehni napadi v Pirenejih in upanje, da bo tudi Danca doletel slab dan, kot je njega v Alpah. Foto: AP

"Tvegal bom, a nočem tvegati prav vsega za kolesarsko dirko. Dal bom 100-odstotkov, kar zmorem. Napadel bom, pritiskal bom dobre vate in upam, da bi se izšlo," je na zadnji prosti dan 109. Dirke po Franciji v Carcassonnu na spletni novinarski konferenci razmišljal dvakratni prvak, ki pa zdaj lovi občuten zaostanek dveh minut in 22 sekund za vodilnim Jonasom Vingegaardom.

"Ne bo konec sveta, če v Pariz ne pridem v rumeni majici. Ne nazadnje sem bil že dvakrat rumen na Elizejskih poljanah. Tudi drugo mesto z belo majico je prav dober izid. A trenutno razmišljam o rumeni majici," je Tadej Pogačar ponovil svoje tekmovalno stališče, da nadvse rad tekmuje in zmaguje, vendar najpomembneje je, da ne odneha in vztraja, četudi se na koncu kdaj ne izide po načrtu.

Ne bo konec sveta, če v Pariz ne pridem v rumeni majici. Ne nazadnje sem bil že dvakrat rumen na Elizejskih poljanah. Tudi drugo mesto z belo majico je prav dober izid. A trenutno razmišljam o rumeni majici.

Tadej Pogačar

Na Granonu mogoče res primanjkovalo goriva

Zagotovo se je izjalovil načrt Pogačarju in UAE Emirates na 11. etapi, ko je v sredo na ciljnem vzponu na prelaz Granon v slabih petih kilometrih proti Dancu izgubil skorajda tri minute. Še vedno se kolesarski svet sprašuje, kaj je šlo narobe prvemu kolesarju sveta. Menda se je pod vznožjem Granona našla vrečka UAE Emirates z nedotaknjenimi okrepčili, predvsem hrano, namenjeno za Pogačarja.

"Mogoče mi je malo primanjkovalo goriva," je zadržano govorico komentiral Pogačar in ponovil svojo razlago: "Odgovarjal sem na veliko napadov na Galibierju, ki so terjali veliko energije. Sam sem šel v deset sprintov na polno, medtem pa sta Jonas in Primož šla v le po pet sprintov. Tam sem se malce "ubil", tako da bi mogoče res moral zaužiti več goriva."

Pogačar napoveduje napad v Pirenejih

Kot veliki Francoz: Dokler diham, napadam

Od velikega preobrat v skupnem seštevku se Jonas Vingegaard oklepa Slovenca kot klopa in ne spusti njegovega kolesa, četudi je gorenjski volk že pošteno pritisnil tako na Alpe d'Huez kot na Mende. Vsak dan Pogačar govori in napoveduje nove napade, ne nazadnje je pretegnil noge tudi na tako imenovanih prehodnih etapah, kot je bila petkova 13. etapa.

O porazu na Granonu?
O porazu na Granonu? "Nisem prvič v karieri odpadel. Bilo je zelo težkih 15 minut do vrha prelaza Granon. Bil sem izčrpan, telo ni zmoglo več. Po etapi sem šel na zmagovalni oder za belo majico in se nato spustil, pri čemer sem videl veliko navijačev, ki so me bodrili. Potem sem se že počutil bolje. Sem bil razočaran, a se nisem predal. Dobro sem se naspal, drugi dan na Alpe d'Huez sem skorajda že pozabil na Granon." Foto: Gregor Horvat

Petkratni zmagovalec Toura Bernand Hinault je za svoje vodilo imel reklo "Dokler diham, napadam", s čimer se je poistovetil tudi 23-letni Slovenec, ki upa na tretjo zaporedno zmago na veliki francoski pentlji.

"Pograbiti moram vsako priložnost. Na vsakem klancu moram poskusiti z napadom. Iti na vso moč, kolikor je mogoče navkreber, da pridobim kaj časa nazaj. Vsak dan bo težko, a mogoče pa mi uspe. Da ne bom potem ničesar obžaloval," je Pogačar potrdil, da se z njegove strani v Pirenejih obeta spektakularen teden.

Šest vzponov 1. kategorije in dva zunaj (HC)

Torek, sreda in četrtek prinašajo tri gorske etape, kjer bo ekipa UAE Emirates ob zdajšnjem izenačenju po številu kolesarjev skušala izkoristiti nedeljske izgube Jumba Visme. "Kar veliko zaostajam, a odvisno je od nog. Ponuja se kar nekaj hribov," je sicer Pogačar zavrnil poglobljeno razglabljanje o klancih naslednjih treh etap.

Pireneji so srečno Pogačarjevo gorstvo. V Andori je v 9. etapi La Vuelte 19 slavil prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah, po slabšem začetku pa je na koncu prišel celo na zmagovalni oder Dirke po Španiji. Na severni strani gorovja je na Touru 2020 takoj odgovoril na izgubo v vetru in še dobil prvo svojo etapo na Dirki po Franciji. Lani je v gorovju med Francijo in Španijo dobil kar dve etapi, obakrat oblečen v rumeno majico vodilnega. Foto: EPA
Pireneji so srečno Pogačarjevo gorstvo. V Andori je v 9. etapi La Vuelte 19 slavil prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah, po slabšem začetku pa je na koncu prišel celo na zmagovalni oder Dirke po Španiji. Na severni strani gorovja je na Touru 2020 takoj odgovoril na izgubo v vetru in še dobil prvo svojo etapo na Dirki po Franciji. Lani je v gorovju med Francijo in Španijo dobil kar dve etapi, obakrat oblečen v rumeno majico vodilnega. Foto: EPA

V torkovi 16. etapi Carcassonne–Foix sta v zaključnem delu dva vzpona 1. kategorije, po zidu Péguère (9,9 km s 7,9 %) sledi dolg spust in skupaj 21 km do cilja. Marsikdo pričakuje že napad na predzadnjem vzponu na Port de Lers (11,4 km s 7 %). Sreda v 17. etapi prinaša tri vzpone 1. kategorije, pri čemer se tudi konča s klancem na gorsko letališče v Peyragudesu (8 km s 7,8 %). Dan, ki je po klancih in sestavi najbolj pisan na kožo Pogačarju in napadom od daleč ter s pomočjo satelitskih kolesarjev iz poprejšnjih begov.

Četrtkova 18. etapa z dvema vzponoma ekstra kategorije, vmes je še en 1. kategorije, se konča na razvpitem Hautacamu (13,6 km s 7,8 %), kjer je pred 16 leti že potekalo prvo veliko dansko slavje v rumenem z Bjarnejem Riisom.

V treh dneh Pirenejev se lahko zgodi marsikaj

"Jonas je izredno močan, kar me še bolj motivira. Na Alpe d'Huez je bil z menoj, če bi še malo bolj pritisnil in bil sam malo samozavestnejši, bi mogoče lahko pridobil nekaj sekund. Na Mende je bil kratek klanec," je zmagovalec zadnjih dveh Tourov priznal, kako velik izziv mu zdaj predstavlja vodilni Vingegaard.

"V treh dneh se lahko zgodi marsikaj, postajamo vse bolj utrujeni, tako fizično kot mentalno, lahko se pripeti slab dan. Če pogledamo na število preostalih kolesarjev v ekipah, smo zdaj izenačeni. Vemo, kako zahtevno je bilo za nas, ko smo izgubili najprej Laengna, nato še Bennetta. Zagotovo Jumbu ne bo lahko samo s šestimi kolesarji," se je Pogačar strinjal, da je zdaj ravnovesje moči med njunima ekipama bolj uravnoteženo.

Na uvodnem 13-km kronometru v Københavnu je bil Pogačar za 8 sekund hitrejši od Vingegaarda, za katerega pa ocenjuje, da je prav tako izvrsten v tretjih tednih Grand Tourov.
Na uvodnem 13-km kronometru v Københavnu je bil Pogačar za 8 sekund hitrejši od Vingegaarda, za katerega pa ocenjuje, da je prav tako izvrsten v tretjih tednih Grand Tourov. "Mogoče 30 sekund, največ 40," je ocena, koliko bi mogoče lahko pridobil na sobotnem 41-km kronometru v 20. etapi, katere pa Pogačar ne želi začeti z zaostankom. Foto: AP

Tokrat ne stavi na kronometer v 20. etapi

Na Touru 2020 je pred začetkom zadnjega tedna po tiho stavil na kronometer v predzadnji etapi, kjer je na La Planche des Belles Filles sledil veliki preobrat v merjenju moči s Primožem Rogličem in Jumbom Vismo. Tokrat je izhodišče drugačno, čeprav sobotna 20. etapa znova prinaša dolgo vožnjo na čas.

"Do kronometra moram izničiti ves zaostanek, saj je Jonas izvrsten kronometrist. Dvakrat sem prepeljal progo in ima cesto sicer popolnoma v glavi. Ne bi vsega stavil na zadnji kronometer. Vse bom dal od sebe že prej, da imam čim manj zaostanka," je trenutno drugouvrščeni kolesar 109. Dirke po Franciji poudaril, da mora v naslednjih treh, mogoče štirih dneh, če bo v petek res deževalo, izničiti vseh 142 sekund zaostanka za Vingegaardom, ki je tudi za Pogačarja prvi favorit za slavje pred Slavolokom zmage v Parizu.

Šest na šest, mož na moža

"Če pogledamo na število preostalih kolesarjev v ekipah, smo zdaj izenačeni. Vemo, kako zahtevno je bilo za nas, ko smo izgubili najprej Laengna, nato še Bennetta. Zagotovo Jumbu ne bo lahko samo s šestimi kolesarji. Zdaj branijo rumeno majico, a na koncu bo šlo najbrž za obračun mož na moža," je Pogačarju v uteho, da je vsaj razmerje ekipnih moči zdaj bolj uravnoteženo, četudi sam ne želi, da tekmeci odstopajo zaradi poškodb in bolečin, kot sta morala v nedeljo pri Jumbu Vismi storiti najprej Primož Roglič, nato pa še Steven Kruijswijk.

Zmagovalec Toura 2018 in trenutno tretjeuvrščeni Geraint Thomas je razkril, da ga je Pogačar že nagovarjal k zavezništvu, a Slovenec dvomi, da lahko pride do pravega sodelovanja z Ineosom Grenadiersom, četudi bi mu napadi britanske ekipe prišli lahko zelo prav. Foto: AP
Zmagovalec Toura 2018 in trenutno tretjeuvrščeni Geraint Thomas je razkril, da ga je Pogačar že nagovarjal k zavezništvu, a Slovenec dvomi, da lahko pride do pravega sodelovanja z Ineosom Grenadiersom, četudi bi mu napadi britanske ekipe prišli lahko zelo prav. Foto: AP

Grenadirji dirkajo na oder in ekipno zmago

Pomembno vlogo v Pirenejih bi po reklu, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima, morala imeti ekipa Ineosa Grenadiersa. Geraint Thomas je tretji (+2:43), Adam Yates peti (+4:06), Tom Pidcock pa deveti (+8:49). Zmagovalec Toura 2018 iz Walesa je že govoril, da ga je Slovenec nagovarjal k skupnemu sodelovanju.

"Mislim, da ne vidim zavezništva. So v dobrem položaju s tremi v prvi deseterici. Če napadejo, je to dobro tudi zame, ker mora Jonas Vingegaard braniti vodstvo. A za zdaj deluje, kot da dirkajo samo na zmagovalni oder in ekipno razvrstitev. Sam bom dirkal s svojo ekipo in zase," je slovenski šampion zavrnil idejo, da se bo sklenilo pravo zavezništvo z nekdanjimi vladarji Toura, ki so še v popolni zasedbi in sposobni, da obrnejo dirko na glavo.

"Zagotovo je Jonas v najboljšem položaju. Ima dve minuti in 22 sekund prednosti, zato je glavni favorit. Prvih šest, sedem kolesarjev se lahko prebije na oder, mogoče celo do rumene majice, če se zgodi zlom, kot se je meni," je slovenski šampion še opozoril, da vseeno ne dirkata samo Pogačar in Vingegaard.

Sorodna novica Jumbo okrnjen, Pogačar že ve, kje bo napadel

V napad, da se izolira rumena majica

"Težko bo. Napad presenečenja. Tako kot so oni mene izolirali na Galibierju, poskusiti z visokim tempom na več klancih. Glavno, da damo vse od sebe in poskusimo. Bomo videli. Treba bo pokazati, kdo je močnejši. Borbati in poskusiti nadoknaditi zaostanek, ki sem ga izgubil v enem dnevu," je Pogačar še enkrat ponovil predvideni napadalni recept, s katerim bi si lahko povrnil rumeno majico vodilnega še pred sobotnim kronometrom v Rocamadourju, kjer bo nato prav zadnja priložnost za morebitni preobrat v skupnem seštevku Toura 2022.

Vingegaard pričakuje močne napade celotne ekipe UAE Emirates