Kdaj, če sploh, bo izpeljana letošnja Dirka po Franciji, še ni znano. Odgovor naj bi bil podan najpozneje do 15. maja, poroča RTBF. Foto: EPA
Kdaj, če sploh, bo izpeljana letošnja Dirka po Franciji, še ni znano. Odgovor naj bi bil podan najpozneje do 15. maja, poroča RTBF. Foto: EPA

Če se stanje ne bo izboljšalo, sem za to, da se dirka prestavi. Ne morem si predstavljati, da bi bila dirka brez občinstva, saj so navijači njen del. Zamislite si svetovno nogometno prvenstvo brez gledalcev. Če bi dirkali brez prisotnosti navijačev, bi nastopil s težkim srcem.

Julian Alaphilippe, kolesar ekipe Deceuninck–Quick-Step

Epidemija novega koronavirusa je ustavila (športni) svet. Prvenstva v različnih športih so ustavljena, tekme in dirke odpovedane ali preložene, za leto dni sta preloženi tudi dve večji letošnji tekmovanji – evropsko prvenstvo v nogometu in olimpijske igre.

Dirka po Franciji je tako ena izmed zadnjih športnih dogodkov, ki še vedno kljubujejo aktualnim razmeram. Francoska vlada je nenehno v stiku s podjetjem ASO, ki organizira Tour, in verjame, da bo dirko mogoče prirediti.

Nazadnje so premlevali o tem, da bodo dirko izpeljali brez gledalcev. Kar je navsezadnje logičen ukrep, obenem pa se ne bo pretirano poznal v ekonomski shemi dirke, saj je prihod navijačev ob trasah etap brezplačen. Glavnina prihodka predstavlja predvsem prodaja TV-pravic.

Slika bi bila izkrivljena
Vseeno župani in podžupani prizorišč, v katere bo zavil letošnji peloton, nad idejo, da se dirka izvede brez gledalcev ob progi, niso navdušeni. "Dirko sestavljajo milijoni ljudi, ki si jo pridejo ogledat v živo. Četudi so helikopterski posnetki prečudoviti in gledalce spodbudijo za obisk, bi bila slika povsem izkrivljena. Enostavno ne bi bilo isto," je za RTBF (Radio-television belge de la Communaue francaise) dejal Stephane Villain, podžupan Chataillon-Plaga, ki bo gostilo del 11. etape. "Počakati moramo vsaj do 1. maja. Vsaj tako mi je dejal Christian Prudhomme. Bomo videli takrat, če bo še vedno veljala karantena. Takrat se bo počasi treba odločiti, kako naprej – ali dirko preložiti ali odpovedati. Če sem povsem iskren, mi Prudhomme ni deloval pretirano zaskrbljen," je še dodal in spomnil, da hotelirji in delavci v gostinstvu upajo na izvedbo dirke, saj se bodo le na takšen način vsaj za silo rešili iz krize, ki jih je doletela v času karantene.

Brez Toura le med prvo in drugo svetovno vojno

Vse bolj očitno je, da spomladanskega dela kolesarske sezono, v katerem so med drugim na sporedu številne enodnevne klasike, ne bo. Tour bi tako zagotovo dobil prednost pred ostalimi preizkušnjami. Začetek letošnje dirke je predviden 27. junija v Nici, končala pa bi se 19. julija v francoski prestolnici. Od prve izvedbe francoske pentlje davnega leta 1903 pa do danes kolesarji po Franciji niso tekmovali le med prvo in drugo svetovno vojno.

Tour konec julija? Zakaj pa ne.
RTBF poroča, da je ključni datum za odločitev 15. maj. Tedaj naj bi imela mesta še dovolj časa, da pripravijo vse potrebno za dirko. "Glede na to, da so preložili olimpijske igre, se nam odpira lepa priložnost. Zakaj ne bi Toura preložili na konec julija? V normalnih okoliščinah bi bil proti takšni odločitvi, saj gredo takrat Francozi na poletne počitnice. A prepričan sem, da bi tudi po koncu karantene ljudje raje ostali doma. Tako bi bil obisk Toura večji, saj bi se družili predvsem ob progi ali pred svojimi hišami," je dejal Daniel Spagnou, župan Sisterona, ki gosti 3. in 4. etapo.

Malce bolj zaskrbljen je župan Saint-Martin-de-Reja Pascal Schwartz. "Skrbi nas. Pozni smo z odločitvijo. Zaradi karantene dela na cesti ne potekajo, čeprav so zelo pomembna za izvedbo letošnje francoske pentlje," je pojasnil.