Tadej Pogačar bo julija in avgusta tako rekoč neprestano na kolesu, pri čemer bo tako v Franciji, na Japonskem in v Španiji meril najvišje. Foto: ASO
Tadej Pogačar bo julija in avgusta tako rekoč neprestano na kolesu, pri čemer bo tako v Franciji, na Japonskem in v Španiji meril najvišje. Foto: ASO
Sorodna novica Pogačar novi ambasador slovenskega turizma

UAE Team Emirates je za uvod v medijski dan in predstavitev načrtov v novi sezoni oznanil imena treh glavnih kolesarjev za vse tri tritedenske preizkušnje v letu 2021. Glavni cilj elitne kolesarske ekipe iz Združenih arabskih emiratov je, da Pogačar ubrani rumeno majico na francoski pentlji, kar je prvi poudarek v spletni objavi.

"Grem branit Tour in nato še na Vuelto. To mi daje potrditev v ekipi, da zaupajo vame, jaz pa vanje. Letos je moj program res kar obsežen. Same najboljše dirke. Bomo videli, kako se bo vse skupaj izšlo. Upajmo na vse najboljše," je o svojem ambicioznem programu dejal Tadej Pogačar.

Na 104. Dirki po Italiji bodo zagotovo nastopili prekaljeni Italijan Davide Formolo, mladi Američan Brandon McNulty in šprinter iz Kolumbije Fernando Gaviria. Giro d'Italia bo letos na sporedu med 8. in 30. majem.

Cilj: ponoviti slavje na Elizejskih poljanah
Na 108. Dirki po Franciji bodo v vlogi vodij ekipe nastopili Tadej Pogačar, zadnja okrepitev Švicar Marc Hirschi in šprinter iz Norveške Alexander Kristoff. Tour de France se bo začel 26. junija v Brestu, cilj pa bo 18. julija kot običajno v Parizu. Vsega šest dni po šampionski paradi na Elizejskih poljanah v francoski prestolnici bo pod japonsko sveto goro Fudži na sporedu že cestna dirka na olimpijskih igrah v Tokiu (sobota, 24. julija), medtem ko bo kronometer, kjer ima Slovenija na voljo le eno mesto, v sredo, 28. julija.

Na 76. Dirki po Španiji bo prav tako kapetan Slovenec Pogačar, ki mu bosta ob strani stala Španec David De La Cruz in mojster za zahtevnejše šprinte Matteo Trentin. La Vuelta ciclista a Espana bo na sporedu med 14. avgustom in 5. septembrom.

Pri UAE Emiratesu se ne gredo skrivalnic: na Dirki po Franciji bo vse podrejeno zadnjemu zmagovalcu francoske pentlje Tadeju Pogačarju, kar je tudi glavni cilj ekipe v novi sezoni. Foto: MMC RTV SLO/UAE Team Emirate/PhotoFizza
Pri UAE Emiratesu se ne gredo skrivalnic: na Dirki po Franciji bo vse podrejeno zadnjemu zmagovalcu francoske pentlje Tadeju Pogačarju, kar je tudi glavni cilj ekipe v novi sezoni. Foto: MMC RTV SLO/UAE Team Emirate/PhotoFizza

Grem branit Tour in nato še na Vuelto. To mi daje potrditev v ekipi, da zaupajo vame, jaz pa vanje. Letos je moj program res kar obsežen. Same najboljše dirke.

Tadej Pogačar

Hirschi osredotočen na Ardene, Tour in OI
Pester spletni dan z ekipo UAE Emirates je odprl zadnji novinec. Odkritje pandemske sezone Marc Hirschi je tako rekoč pet čez dvanajst prestopil iz ekipe DSM (zadnja štiri leta ekipa Sunweb). "Ni kaj veliko za povedati. Ekipi sta se dogovorili, ponudila se je priložnost za odhod in zdaj sem tukaj pri emiratih. Sam rad zrem v prihodnost. Ni velikih sprememb, zame se ne spreminja veliko. Še vedno sem osredotočen na klasike v Ardenih, Dirko po Franciji in olimpijske igre," je v uvodu najpresenetljivejši prestop zime pokomentiral 22-letni Švicar.

Debitiral bo na Dirki po Združenih arabskih emiratih (21.–27. februar), ki je kot prva dirka letošnje svetovne serije in domača dirka UAE Emiratesa tudi prvi veliki ekipni cilj. Po Strade Bianche, Pariz–Nica ali Tirreno–Adriatico bo Hirschi šel na zmago na spomeniku Milano–San Remo, na Dirki po Baskiji pa se bo pripravil na ardenske klasike: na Valonski puščici bo branil zmago, na spomeniku Liege–Bastogne–Liege pa bo skušal nadgraditi drugo mesto.

Poskušal bom čim bolj pomagati Pogačarju, po svojih najboljših močeh. Na Touru lahko oblikujemo močno ekipo, ki je nujna za premagovanje kolesarjev, kot sta Mathieu van de Poel in Wout van Aert.

Marc Hirschi

V Franciji na pomoč Pogačarju
Dirka po Franciji, kjer je bil lani razglašen za najbojevitejšega kolesarja dirke in je v velikem slogu osvojil 12. etapo? "Poskušal bom čim bolj pomagati Pogačarju, po svojih najboljših močeh. Na Touru lahko oblikujemo močno ekipo, ki je nujna za premagovanje kolesarjev, kot sta Mathieu van de Poel in Wout van Aert. Če se z njimi pripelješ do cilja, si opažen," je Hirschi podal svoj opis nalog za Dirko po Franciji, kjer bo kot superpomočnik moral parirati dvema zvezdnikoma, zlasti Belgijcu van Aertu, ki je lani septembra briljantno oddelal vlogo superpomočnika Primoža Rogliča.

Pogačar se zaveda, da je težje braniti zmago na Touru

Majka popolnoma na razpolago Pogačarju
Prvi Pogačarjev pomočnik na obeh Grand Tourih sezone bo Rafal Majka, ki je v predstavitvi svojih načrtov dejal: "Moja naloga je pomoč Tadeju Pogačarju. Z njim bom vozil tako Tour kot Vuelto. Vmes bom šel tudi na olimpijske igre, kjer bom lahko vozil za svoje oz. reprezentančne cilje. Tadej je zelo prijeten fant in mi je v veselje, da sem prišel v ekipo, da mu pomagam pri najvišjih ekipnih ciljih."

Na Tour gremo z močno ekipo s ciljem, da pomagamo Pogačarju. Ni skrivnost, da hoče Tadej zmagati še drugič. Res je močan hribolazec. Moja naloga je, da bom ob njem kot zadnji pomočnik v gorah.

Rafal Majka

"Na Tour gremo z močno ekipo s ciljem, da pomagamo Pogačarju. Ni skrivnost, da hoče Tadej zmagati še drugič. Res je močan hribolazec. Moja naloga je, da bom ob njem kot zadnji pomočnik v gorah. Zato tudi ne načrtujem, da bom prvi teden Toura že v najboljši formi, saj so gorske etape v drugem in tretjem tednu," je še del svojih nalog potrdil Majka, novi gorski pomočnik slovenskega šampiona.

Polanc: Večino dirk bom vozil s Tadejem
Ob omenjenih okrepitvah bo seveda Pogačar računal na nesebično pomoč tudi dosedanjih ekipnih kolegov. Med njimi posebno mesto zavzema drugi slovenski kolesar pri UAE Emiratesu Jan Polanc, ki je za eno leto podaljšal pogodbo in je vnovič predviden za najtesnejšega pomočnika. Navsezadnje je prav s predajami svojih koles pokril hrbet Pogačarju ob njegovem nizu težav z gumami v uvodnem tednu preteklega Toura.

Prvi pomočnik novega kralja Toura je bil Jan Polanc, ki je nesebično vso sezono podredil dirkanju za Tadeja Pogačarja. Zgodba se bo po načrtu ponovila tudi v sezoni 2021, kjer bo Polanc znova Pogačarjeva senca ali ščit, odvisno od potreb dirkanja. Foto: Reuters
Prvi pomočnik novega kralja Toura je bil Jan Polanc, ki je nesebično vso sezono podredil dirkanju za Tadeja Pogačarja. Zgodba se bo po načrtu ponovila tudi v sezoni 2021, kjer bo Polanc znova Pogačarjeva senca ali ščit, odvisno od potreb dirkanja. Foto: Reuters

"Večino dirk bom vozil s Tadejem. O prostih rokah ne razmišljam. Cilj je biti pomočnik, a je zato treba biti res dober. Takšne so vloge v kolesarstvu in navsezadnje smo profesionalci, to je naša služba," je na spletni videokonferenci povedal Polanc, ki je tudi izpostavil osebni poudarek sezone. "Program bo podoben lanskemu. Če bo dobra forma, bi nastopil na Touru in olimpijskih igrah ter potem tudi na Vuelti. Sezona bo osredotočena na poletni del sezone."

Večino dirk bom vozil s Tadejem. O prostih rokah ne razmišljam. Cilj je biti pomočnik, a je zato treba biti res dober.

Jan Polanc

Začetek sezone na "domačem" UAE Touru
Seveda če bo obveljal prvoten koledar sezone, ki ga znova kroji pandemija. Zaradi drugega vala koronovirusnega izbruha po svetu so že pred meseci prečrtali tradicionalni štart svetovne serije v Avstraliji. Prav tako je že bila prestavljena prva etapna dirka v Evropi, kjer bi moral sezono odpreti tudi Tadej Pogačar – serija enodnevnih dirk pod znamko Izzivi Majorke je bila tako s konca januarja prestavljena na maj.

Zaradi omejitev pri potovanjih in možnosti karanten ter nejasnosti, ali emirati, ki so se kot prva profesionalna športna ekipa cepili proti koronavirusu, uživajo kakšno prednost ali drugačne zahteve kot preostali, bo zdaj Pogi sezono začel šele konec februarja: med 21. in 27. v Združenih arabskih emiratih, kjer je bil lani skupno drugi, po njegovi zmagi v 5. etapi pa ga je doletela prva karantena.

Druge dirke: bele ceste, Ardeni, DP in tudi EP ...
"UAE Tour konec februarja bo moja prva dirka. Sledijo Strade Bianche, etapna dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, Baskija, klasike v Ardenih. Po premoru Kriterij po Dofineji, državno prvenstvo in Dirka po Franciji skupaj z olimpijskimi igrami. Po Vuelti še evropsko prvenstvo. Nato je še čas za SP in kakšno jesensko klasiko v Italiji,"
je svoj obsežen program dirkanja za 2021 predstavil Pogačar. A kot rečeno, če ne bo znova prekrižala načrtov pandemija ali kakšna smola.

Nekaj nesreče je gorenjskega volka že doletelo na treningu v Al Ainu, kjer ga je spodneslo na cestnem odsevniku na ravninskem odseku tamkajšnje tipično široke ceste ... "Trenutek nepozornosti in ponesrečen padec," je z nasmehom pojasnil obvezan desni komolec na slikah z zadnjih treningov.

Pogačar bo imel natrpan urnik: Tour, olimpijske igre in Vuelta