Pogačar je bil uvodni teden brez konkurence. Foto: Reuters
Pogačar je bil uvodni teden brez konkurence. Foto: Reuters

Vprašanj o dopingu in poštenosti so bili zadnja leta deležni tako rekoč vsi nosilci majice vodilnega, lani je to na primer dobro občutil Primož Roglič, ki je vodil večji del dirke. Letos je breme teh vprašanj padlo na Tadeja Pogačarja.

Sorodna novica Pogačar: "Ne vem, kaj naj še storim, da dokažem svojo nedolžnost"

Fenomenalen uvodni teden
Branilec lanske zmage je v prvi polovici dirke vozil brez napak, na bretanskih gričih bil ves čas blizu rumene majice, fenomenalno dobil kronometer, še boljši vtis pa je pustil v Alpah, kjer sicer ni dobil etape, a si je nabral ogromno prednost v skupnem seštevku. V ponedeljek je na prost dan na kratko odgovoril na to temo, v torek pa je to storil v živo, odločno in se vprašal, kaj sploh lahko naredi, da dokaže svojo nedolžnost.

Tudi vse številke najbrž ne bi pomagale
Pogačarjevo vprašanje smo naslovili na novinarko L'Équipea Dominique Issartel, ki je v ponedeljek Pogačarja spraševala prav o dopingu. "To je zanj največja težava. Ničesar ne more narediti. V preteklosti se je pogosto zgodilo, da so dopinške kršilce ujeli v policijskih ali novinarskih preiskavah, ne pa na testih. To je razlog, da večina ljudi tu ne zaupa v dopinške teste. Ko je Tadej v ponedeljek razložil, da je bil ta dan testiran kar trikrat, to ne pove ničesar. Enake argumente je imel namreč tudi Lance Armstrong. Morda bi lahko objavil čisto vse svoje številke in krvne teste, a nisem prepričana, da bi to kar koli spremenilo."

Sorodna novica Pogačar: "Želel sem pokazati, da nisem dobil Toura samo zaradi enega kronometra"

Zgodovina je zgovorna
Francoski mediji so zelo sumničavi pravzaprav do vsakega nosilca rumene majice. "Vzrok je jasen, poglejmo le zadnjih 30 let, v katerih je bilo ogromno dopinških afer. Spomnimo se leta 1998 in Festine, takrat so vsi trdili, da bo od takrat naprej vse drugače, da je kolesarstvo spoznalo svoje napake in obračunalo z dopingom. A resnica je bila seveda drugačna, veliko kolesarjev je še vedno goljufalo, spomnimo se operacije Puerto, ekip Cofidis (David Millar, Philippe Gaumont, Robert Sassone ...) in Phonak (Tyler Hamilton, Floyd Landis, Santi Perez ...), pa sploh nisem omenila še glavnega grešnika Lancea Armstronga."

Črna preteklost Gianettija in Matxina
Novinarka, ki v francoskem mediju pokriva Pogačarja, razlaga: "Takoj ko nekdo dominira, se sumi vrnejo. Proti Pogačarju ne obstaja noben konkreten dokaz, po vzponu na Col de Romme so se pojavljali podatki o izjemnih vatih. Tadeju pa gotovo ne pomaga to, da sta ob njem Mauro Gianetti in Matxin Fernandez, ki sta bila obsojena v času, ko sta bila sama kolesarja. Pozneje sta bila leta 2008 športna direktorja pri Riccardu Riccu. Preteklost takih ljudi, ki vodijo takšne ekipe, je vedno pomemben argument. Spomnimo se začetka tega stoletja, ko smo mislili, da je prišlo očiščenje, a to očitno ni bilo res. Ljudje preprosto nočejo biti več prevarani."

Sorodna novica Tudi ko je Tadej "slab", še vedno drži ritem najboljših

Edini brez težav in padcev
In kaj meni o Pogačarjevih predstavah? "Iz svojega zornega kota ne želim širiti dvomov brez konkretnih dokazov. Rada bi verjela, da je Tadej čist in pošten, a delala sem tudi v času prejšnjih afer, zato je dvom vedno prisoten. O njegovi veliki prednosti pa je treba dodati tudi to, da je tako rekoč edini med najboljšimi kolesarji, ki v prvem delu dirke ni imel nesreče ali hujšega padca, zato je njegova prednost tako velika. Treba je poudariti, da se ni pojavil kot meteor od nikoder, vedno je bil prisoten med najboljšimi, vedno je izstopal, a tudi to na njegovo žalost ni konkreten dokaz."