Če je lani nosil rumeno majico le na zadnji etapi, si je letos želel biti v vodstvu že pred prvim prostim dnem. Pogačarjev načrt in želja se je uresničila, zdaj pa ga čaka še 12 etap branjenja skupnega vodstva na poti k obrambi zmage na Touru. Foto: AP
Če je lani nosil rumeno majico le na zadnji etapi, si je letos želel biti v vodstvu že pred prvim prostim dnem. Pogačarjev načrt in želja se je uresničila, zdaj pa ga čaka še 12 etap branjenja skupnega vodstva na poti k obrambi zmage na Touru. Foto: AP
Navijači Rogliča razočarani, Pogačarjevi privrženci bodo odpotovali v Francijo

Po privlačnem in razburljivem dolgem uvodnem tednu je večina prepričana, da je Tadej Pogačar trdno na poti k osvojitvi druge zaporedne Dirke po Franciji, s čimer bi postal najmlajši dvakratni zmagovalec najpomembnejše kolesarske dirke na svetu.

A dogodki minulih devetih dni med štartom v Brestu pa vse do nedeljskega prihoda v Tignes so pokazali, kako nepredvidljiv in poln preobratov je lahko Tour de France. Ob Pogačarjevi prevladi na uvodnem kronometru in obeh deževnih alpskih etapah, s čimer si je privozil ogromno prednost, se tako več kot o tekmecih govori o višji sili, ki bi lahko iztirila pot gorenjskega volka do Pariza.

Pričakoval takšno formo in številke

059 Pogačar ima vse v svojih nogah

"S svojo formo sem zelo zadovoljen. Nekaj takšnega sem tudi pričakoval, da bom pri teh številkah. A je bil zahteven štart Toura, veliko padcev, slabše vreme, kar je zagotovo imelo vpliv na številne kolesarje, saj jim je to vzelo kar nekaj energije. Sam sem jo prve dni odnesel skoraj brez praske. Imel sem le eno majhno nesrečo, ki pa ni vplivala name," je na ponedeljkovi spletni novinarski konferencu Pogačar uvodoma pojasnil vzroke za izjemni naskok pred tekmeci, ki jim po skoraj enotnem mnenju medijev preostaja za zdaj le boj za 2. mesto.

Sobota najboljši dan, nedelja najslabši dan

Papirnati kapetani najmočnejših ekip zaostajajo 5 minut in več, pri čemer je manj kot minuta razlika med tretjeuvrščenim Rigobertom Uranom in osmim Aleksejem Lucenkom. Samo nedeljski zmagovalec Tignesa Ben O'Connor (Ag2r Citröen) je relativno blizu z 2:18,.

Sorodna novica Veter, nesreča in vročina zdaj glavne grožnje v rumeno odetega Pogačarja

"Najboljši dan zame je bila seveda sobota in 8. etapa. Odlično sem se počutil, bilo je super vreme zame – ni bilo prehladno kot v nedeljo. 9. etapa je bila najhujši dan za vse. Res zahtevne vremenske razmere po celotnem tednu zahtevnega dirkanja," je Pogačar priznal, da je po atomskem napadu prek dvojčka prelazov Romme - Colombiere, ko je proti glavnini kapetanov pridobil 200 sekund, nato v nedeljo tudi sam trpel, a ker so se preostali preveč gledali med seboj, vseeno pridobil še dodatnih 32 sekund.

"Tudi zame je lahko kdaj premrzlo. Poznalo se je od celotnega tedna. Od prvega dne dirkamo na polno. Zlasti, ker so takšne vremenske razlike, v petek je bilo vroče, nato dva dneva dežja. Telo se izmuči, v Tignesu smo videli, da smo vsi od prvega do zadnjega imeli druge predstave kot prejšnje dni. Vsi smo si želeli ta prosti dan," je 22-letni Slovenec potrdil, da tudi njemu ni več ustrezal nedeljski dež in mraz, vseeno pa malce bolje kot vse bolj oddaljenim izzivalcem.

Tudi zame je lahko kdaj premrzlo. Poznalo se je od celotnega tedna. Od prvega dne dirkamo na polno. Zlasti, ker so takšne vremenske razlike, v petek je bilo vroče, nato dva dneva dežja.

Pogačar o mrzli nedelji.

Pokazati svetu, česa je zmožen

Napad Pogačarja na prelazu Romme

Velika premoč slovenskega fenomena, kot ga radi označujejo v Franciji, ali pa prevlada malega princa, kot ga kličejo najraje Italijani, sproža vse bolj burne odzive. David Walsh je povprašal Pogačarja, kaj ga žene, da je tako zavladal dirki, ki jo je sicer osvojil lani, a šele s kronometrom predzadnji dan.

"Moja velika motivacija je bila ravno, da pokažem, da ni bila to enkratna stvar in nisem dobil Toura samo zaradi enega kronometra. Želim dokazati, da sem dober skozi vso celotno dirko in pokažem svetu, česa sem zmožen," je bil odkrit mladenič iz Klanca pri Komendi, ki si je nadvse želel preživeti že prvi prosti dan 108. francoske pentlje v majici vodilnega.

Pri mladincih vzljubil etapne dirke

Zdaj že pregovorna velika Pogačarjeva primerjalna prednost pred tekmeci je izredna regeneracija, ki so jo pri ekipi UAE Emirates začeli izpostavljati že ob njegovih prvih uspehih spomladi 2019. Kdaj se je sam zavedal svoje regeneracije?

22-letni Slovenec odločno brani lansko zmago in ob veliki prednosti so nekatere stavnice že prilagodile ponudbo, prav tako večina analiz meni, da se zdaj začenja boj za 2. in 3. mesto, kar bo samo še olajšalo delo branilcu naslova. A do konca Toura 2021 sta še dva tedna ... Foto: Reuters
22-letni Slovenec odločno brani lansko zmago in ob veliki prednosti so nekatere stavnice že prilagodile ponudbo, prav tako večina analiz meni, da se zdaj začenja boj za 2. in 3. mesto, kar bo samo še olajšalo delo branilcu naslova. A do konca Toura 2021 sta še dva tedna ... Foto: Reuters

"Zase nisem vedel, da sem tako dober iz dneva v dan vse do selekcije do 17 let. Moji trenerji v mladih letih – imel sem kar nekaj različnih trenerjev – so mi sicer vedno govorili, da lahko grem vsak dan enako, a jim nisem verjel do prehoda med mladince. Tam sem se ogromno naučil o sebi. Vzljubil sem etapne dirke, saj se pri mladincih postajajo etapne tekme vse pogostejše in ravno na etapnih dirkah sem se počutil najbolj udobno," je obrazložil Tamau Pogi, zmagovalec Dirke miru na Češkem in Tour de l'Avenir 2018.

Samo v nedeljo trikrat testiran

Imamo veliko kontrol, kar bi moralo ovreči sume. Za primer: v nedeljo sem imel tri antidopinške kontrole: dve pred etapo in eno po njej. Mislim, da to dokazuje oziroma daje dovolj teže, da sumi ne držijo,

Pogačar o sumih.

Prvi prosti dan je tudi čas za tradicionalno vprašanje rumeni majici – ali lahko zatrdi, da sumi v izjemne predstave vodilnega kolesarja Toura niso upravičeni kot so bili v preteklosti žal za marsikaterega zmagovalca, ki so jim zaradi dopinških prestopkov odvzemali rumene majice in skupne zmage.

"Imamo veliko kontrol, kar bi moralo ovreči sume. Za primer: v nedeljo sem imel tri antidopinške kontrole: dve pred etapo in eno po njej. Mislim, da to dokazuje oziroma daje dovolj teže, da sumi ne držijo," je odgovoril Pogačar na vprašanje L'Equipa.

Verjame in zaupa v moč emiratov

Ker ekipa UAE Emirates ne vozi kot nekoč Sky ali pa razvpiti US Postal ali še poprej v 90. letih Banesto, se pojavljajo vprašanja, če so emirati dovolj močni za dvotedensko branjenje rumene majice.

Sorodna novica Pogačar: "Kakšna vožnja. Kakšen dan."

"Naša ekipa je supermočna, ena najmočnejših na Touru. Ekipa je izjemna, vsi 100-odstotno vozijo v mojo podporo. Lani smo imeli ogromno smole, letos pa je za zdaj še kar v redu. Hirshi si je sicer izpahnil ramo, imeli smo nekaj padcev. A mislim, da smo lahko spredaj in ubranimo rumeno majico," samozavestno odgovarja kapetan UAE Emirates, ki je še nadaljeval: "Ekipa je že v petek vozila fenomenalno, v soboto smo bili izredno motivirani, da se dokažemo kot močna ekipa, ki prevzame nadzor nad dirko. Na koncu sem dal vse najboljše od sebe. Izjemno sem ponosen na vse, kaj nam je uspelo v 8. etapi."

Več pritiska, ki pa spada k rumeni majici

Kakšen pa je bil prosti dan? "Zjutraj smo morali narediti PCR-test. Potem smo šli na kolo za eno uro, zelo na lahko. Nato dobro kosilo, zdaj pa sem že tukaj z novinarji," je odvrnil Pogačar, ki ga kot nosilca majice vodilnega čaka vsaj dan več dodatnih obveznosti.

Prihod Tadeja Pogačarja v cilj kronometra

"Malo je več pritiska. Več je medijev in vseh obveznosti, a to pride zraven. Sam sem zadovoljen in srečen, da sem v rumenem ob prvem prostem dnevu Toura, kar je nekaj neverjetnega. Res 'kul'.
Še zdaleč ni konec. Mimo je 9 etap, Tour jih ima 21. Nismo niti na polovici, minil je šele prvi teden, zdaj je prvi prosti dan. Do naslednjega počitka se lahko še vse spremeni. Za zdaj kaže vse dobro, a lahko se zgodi marsikaj: lahko ima slab dan in se vse obrne na glavo. Gremo iz dneva v dan. Bomo videli, kako bo šlo, a glavno, da ubranimo rumeno majico,"
je nasmejan začel slovenski del spletne novinarske konference.

Pogačar: Lahko pride tudi slab dan in Tour se postavi na glavo

Navdušen nad navijači, a mu je žal, da ne more med njih

Prvi dve gorski etapi so zaznamovali dež, Pogačarjevi napadi in številni slovenski navijači ob cestah, kar ni ostalo spregledano.

Sorodna novica Nebesa, vice in pekel po Mateju, Tadeju in Primožu

"Zelo sem vesel, ker vidim toliko navijačev. Zlasti zadnja dva dni ob progi je bilo noro. Kar je bilo na Dirki po Sloveniji, je tukaj še "huje". Res neverjetno je dirkati na Dirki po Franciji in videti same slovenske zastave. Tukaj v hotelu je veliko navijačev, tudi slovenskih. Me razveseljuje, a mi je hkrati težko, ker imamo covid pravila in si ne smeš vzeti časa za navijače, za podpisovanje, fotografiranje, ker smo še vedno v takšnem položaju," je Pogi pojasnil, da kot še vedno aktivni udeleženec dirke ne sme prosto po prizorišču dirke, da bi pozdravil številne Slovence, ki so zasedli ceste v Savojskih Alpah.

Mont Ventoux kot "prijeten vzpon"

V torek sledi spust iz osrčja Alp proti dolini Rona, nato pa prihaja v sredo poslastica. Uradno še v Alpah, a osamelec Provanse že zaradi geografske razporeditve in le občasnih obiskov Toura uživa poseben status. Mont Ventoux.

Sorodna novica Déjà vu – Pogačar poletel in prevzel vajeti Toura

"Zgodovinski vzpon. Nekaj zgodovine o Mont Ventouxu poznam, ne pa vsega. Prijeten vzpon, kjer sem tudi opravil ogled proge. Zagotovo se želim izkazati na 11. etapi, a se ne bom iztrošil, da bi pustil svoj zgodovinski pečat na tej gori," je Pogačar zavrnil idejo, da bi se hotel za vsako ceno proslaviti na najbolj mitski gori Toura.

Glavna grožnja – vročina na jugu

Uvodni dolgi teden je bil z vremenom po okusu Tadeja Pogačarja, ki ga zdaj čaka pravi Toura – vročina juga in veter, kjer je lani v 7. etapi proti Lavourju izgubil 81 sekund? "Vroče je. Veter bo, Zna biti v etapah pri Nimesu. Moramo biti osredotočeni, da ne pademo, se ne poškodujemo, da ne 'zaserjemo' kje taktično, hranimo z močmi in da nas na koncu ostane največ," je Pogačar dal vedeti, da so z ekipo pripravljeni na 12. in 13. etapo, ko bo grozil bočni veter.

"Bolj 'luštno' se bo voziti po toplejšem. A če pa bo prevroče, bosta telo in glava trpela. Meni vročina ne odgovarja najbolje. Najboljše grem na kolesu, ko je hladno in dežuje. Vendar smo pripravljeni za Tour in njegovo vročino. Prvi teden je bil zame kar ugoden vreme s tem slabšim vremenom, naslednja dva tedna pa po predvidenem. Bomo videli, upam da sem pripravljen na vročinski val," se v rumeno odeti Slovenec zaveda, da je vročina lahko njegova šibka točka, na kar pa se je pripravil tako sam kot celotna ekipa UAE Emirates.

Pogačar: Neverjetno je bilo dirkati ob samih slovenskih zastavah v Alpah
Dirka po Franciji se v torek nadaljuje z razmeroma ravninsko deseto etapo od Albertvilla do Valencea (190,7 km), že sredna 11. etapa z dvojnim prečkanjem mitskega Mont Ventouxja pred ciljnim spustom v Malaucene pa bo dala odgovor, kaj za Pogačarja na preostanku Toura pripravljajo tekmeci. Foto: EPA
Dirka po Franciji se v torek nadaljuje z razmeroma ravninsko deseto etapo od Albertvilla do Valencea (190,7 km), že sredna 11. etapa z dvojnim prečkanjem mitskega Mont Ventouxja pred ciljnim spustom v Malaucene pa bo dala odgovor, kaj za Pogačarja na preostanku Toura pripravljajo tekmeci. Foto: EPA