Lani je bil Jan Polanc najzvestejši pomočnik Tadeja Pogačarja pri njegovi veličastni osvojitvi rumene majice, letos pa ni dobil prostora v osmerici ekipe UAE Team Emirates. Foto: Reuters
Lani je bil Jan Polanc najzvestejši pomočnik Tadeja Pogačarja pri njegovi veličastni osvojitvi rumene majice, letos pa ni dobil prostora v osmerici ekipe UAE Team Emirates. Foto: Reuters
Sorodna novica Veter, nesreča in vročina zdaj glavne grožnje v rumeno odetega Pogačarja

Polanc, ki je kar malo nesrečno izpadel iz UAE-jeve ekipe za letošnjo Dirko po Franciji, je za MMC pokomentiral dozdajšnji potek Toura. Tolikšna Pogačarjeva prednost pred favoriti za končno zmago ga preseneča, v nedeljo je bilo na vzponu na Tignes očitno, da pomočnikov sploh ni pogrešal. A Polanc opozarja, da se bo vreme spremenilo, v Pirenejih bi bilo lahko vroče, kar Pogačarju ne ustreza. A tudi ko je Pogačar (za njegove razmere) slab, še vedno pride v cilj z najboljšimi.

Tadej Pogačar ima že po dobrem tednu Dirke po Franciji več kot pet minut prednosti pred konkurenti za skupno zmago. Tega verjetno niste pričakovali!
Seveda ne, vsi smo presenečeni. Takšne razlike, če sploh, so kvečjemu na koncu, ne pa po devetih etapah. Gotovo zdaj lahko dirka veliko bolj sproščeno. Je pa res, da mu je bilo vreme pisano na kožo, preostali kolesarji so v teh razmerah bolj trpeli. Bomo videli, ali bo prevladoval tudi v vročini, a mislim, da je njegova forma takšna, da mu tudi to ne more do živega.

Bomo videli, ali bo prevladoval tudi v vročini, a mislim, da je toliko boljši, da mu tudi to ne more do živega.

Jan Polanc

Dobro ga poznate in veste, da je tudi že imel nekaj dirk, kjer ga je vročina nekoliko zdelala. Ampak - bi lahko zaradi tega doživel takšen mrk, da bi krepko zaostal in se poslovil od boja za skupno zmago?
Menim, da ne bi smel imeti težav, se pa nikoli ne ve. Če imaš slab dan, je ob vročini vse še težje. A če sodimo po tem, kar je pokazal do zdaj, se nima česa bati. Drži, da je kdaj malo slabše dirkal v vročini, a pri njem to pomeni, da zgolj ne more pokriti kakšnega skoka kakšnega res močnega kolesarja. Tudi ko je bilo na Dirki po Sloveniji vroče, je še vedno prišel v skupini z najboljšimi, ni zaostal več minut. Ponavljam pa, da se na Touru še vedno lahko kaj zgodi, odvisno seveda od dneva, etape, utrujenosti, vremena ...

22-letni Pogačar ima za zdaj prestavo več od konkurence, v skupnem seštevku pa večminutno prednost, toda do konca dirke je še 12 etap. A tudi če se na kakšni etapi morebiti kaj zalomi, ima Pogačar v rokavu močnega aduta: kronometer predzadnji dan dirke. Foto: Reuters
22-letni Pogačar ima za zdaj prestavo več od konkurence, v skupnem seštevku pa večminutno prednost, toda do konca dirke je še 12 etap. A tudi če se na kakšni etapi morebiti kaj zalomi, ima Pogačar v rokavu močnega aduta: kronometer predzadnji dan dirke. Foto: Reuters

Da je izjemno pripravljen, je Pogačar dokazal že z zmago v kronometru (5. etapa). Očitno ga lanska osupljiva zmaga predzadnji dan Toura ni uspavala in je še naprej treniral tudi to prvino.
Seveda ko smo bili na pripravah v Sestrieru, je treniral vožnjo na čas, bi pa težko primerjal ta kronometer s tistim lanskim. Gotovo pa je bil to spet kronometer, ko se je Tadeju vse poklopilo. Specialist Stefan Küng je bil še svež, računal je na zmago, a mu je zmanjkalo 19 sekund.

Način, kako je opravil s tekmeci v teh zadnjih etapah, je res strah vzbujajoč. Medtem ko konkurenti trpijo hude muke, se jim Pogačar odpelje, kot da bi bili mladinci ...
Nekateri so res zelo trpeli v teh dneh, zato je Tadej še toliko bolj izstopal. Bomo videli, kaj bo, ko se vreme popravi. Določeni v mrazu ne morejo iztisniti maksimuma. V nedeljo, tako se mi zdi, bi lahko Tadej stisnil še več, če bi želel, a seveda mora tudi varčevati z močmi. Vemo, kako je Simon Yates 2018 izgubil Giro. Prevladoval je dva tedna, v eni etapi (na Finestre; op. a) pa ga je pobralo in je na koncu zmagal Froome. A seveda je Tadej boljši kot Yates.

Vemo, kako je Simon Yates 2018 izgubil Giro. Prevladoval je dva tedna, v eni etapi pa ga je pobralo in je na koncu zmagal Froome. A seveda je Tadej boljši kot Yates.

Jan Polanc

Ineos naj bi na letošnjem Touru predstavljal hudo grožnjo, toda ko je v nedeljo Richard Carapaz sprožil napad, je samo še bolj podžgal Pogačarja ...
Tadej je ves dan želel voziti bolj obrambno, a ko je Carapaz napadel in nihče ni želel nadaljevati, je rekel: grem pa sam naprej, saj do vrha klanca ni več daleč. Ineos je zagotovo poskušal narediti razliko, morda ne proti Pogačarju, ampak proti drugim. Na koncu se je izkazalo, da je šla njihova akcija na roko predvsem Tadeju.

Pogačar: Lahko pride tudi slab dan in Tour se postavi na glavo

Ko je Ineos sprožil napad, je bil Pogačar osamljen, ob njem ni bilo več nikogar iz UAE-ja ...
Splošno gledano ekipa UAE-ja deluje v redu, je pa takrat res manjkal ob njem kakšen kolesar. A treba je vedeti, da je McNulty padel na spustu, Hirschi pa ima težave z ramo. Ko bosta okrevala, bo lažje. Se je pa takrat videlo, da Tadej niti ni potreboval pomočnika. Vseeno pa vedno lahko pride dan, ko se slabše počutiš in ob napadih tekmecev potrebuješ pomočnike.

Rafala Majko je UAE pripeljal, da bo ob Pogačarju prav ob takšnih trenutkih. Kje se skriva?
Ko sta dež in mraz, takoj išče anorak in malo zmrzne, tako da ne more dati maksimuma iz sebe. Ko bo boljše vreme, ga bomo videli v ospredju. Ne verjamem, da je v slabi formi, le vreme mu ne gre na roko.

Jan Polanc je odličen kolesar, na Dirki po Italiji ima dve etapni zmagi, leta 2019 je nosil tudi rožnato majico. Foto: EPA
Jan Polanc je odličen kolesar, na Dirki po Italiji ima dve etapni zmagi, leta 2019 je nosil tudi rožnato majico. Foto: EPA

Lani je v idealnem trenutku, predzadnji dan dirke, Pogačar prišel do rumene majice, letos jo je oblekel že po prvi gorski (8.) etapi. Ste v nedeljo, ko je bil nekaj časa v virtualni rumeni majici Ben O'Connor, morda pomislili, da bi bilo kar dobrodošlo, če bi Tadej predal rumeno majico, saj – tudi zaradi vseh obveznosti – ni preprosto biti v rumenem skoraj dva tedna?
Se strinjam, da to ni preprosto, toda Tadej je na tej dirki z naskokom najboljši. Če ima rumeno majico ali ne, vsi gledajo njega. Vseeno je, ali nosi majico ali jo prepusti drugemu. To smo videli že v tisti maratonski etapi, ki jo je dobil Matej Mohorič. Vsi so čakali UAE, ker vedo, da je Tadej toliko boljši in da je prvi favorit.

Vedno je tako, da vsi dirkajo proti rumeni majici. Ker je Tadej toliko boljši, jim gre to mogoče tudi malo v nos.

Jan Polanc

Kaj bi lahko še šlo narobe, poleg kakšnega padca, seveda? Česa se bojite? Vetra?
Na klanec mu ni para, to je dokazal. Da, razlike lahko nastanejo na kakšni etapi na veter, od etape na Mont Ventoux gre Tour v bolj vetrovne kraje. A če se bo ekipa hitro odzvala, bo Tadej težko izgubil več kot minuto in pol. Ekipa se mora samo hitro organizirati, vsi morajo biti takrat okrog rumene majice, da zaostanek držijo pod nadzorom. Je pa tako, da imajo tudi druge ekipe težave s poškodbami, predvsem se to vidi pri Jumbu Vismi. Treba bo biti pozoren. A ker imajo rumeno majico, bodo vozili spredaj, tako da bo manj verjetnosti za presenečenje kot lani, ko je imel Tadej v tisti 7. etapi tudi smolo, ker je bil prej padec in se je skupina strgala.

Ali lahko konkurenca s skupnimi močmi pripravi še kakšno presenečenje?
Vedno je tako, da vsi dirkajo proti rumeni majici. Ker je Tadej toliko boljši, jim gre to mogoče tudi malo v nos. Če bo UAE etape nadziral do zadnjega vzpona, bo konkurenca težko pripravila kakšno presenečenje. Tadej je na koncu vedno dovolj močan, da sledi najboljšim.

Pogačar: Lahko pride tudi slab dan in Tour se postavi na glavo

Katere so etape, na katerih bo še posebej zanimivo?
V sredo sledi etapa z dvakratnim vzponom na Mt. Ventoux, 17. etapa (torek, 13. julij) gre na Peyresourde in vključuje strmi ciljni vzpon na Saint-Lary-Soulan. Lani je na osmi etapi Tadej uspešno napadel na Peyresourde, klanec mu ustreza. 18. etapa prek Tourmaleta vodi do cilja v Luz Ardidenu. Veliko zanimivih etap bo še.

Z Mt. Ventouxom imate vi že izkušnje, kajne?
Drži, iz leta 2016. Takrat so klanec skrajšali, ker je močno pihalo. Nismo šli do vrha. V spominu je ostalo, kako je Chris Froome tekel ob kolesu.

Ste razočarani, ker vas letos ni zraven?
Prve dni sem bil, saj sem bil dobro pripravljen. Če bi bil slab, bi se sprijaznil, saj tam nimam česa iskati. A zdaj, ko je Tadej tako dober, bi bilo še lepše biti tam.

Pogačarjevi pomočniki za zdaj dobro opravljajo svoje delo, meni Polanc. Foto: Reuters.
Pogačarjevi pomočniki za zdaj dobro opravljajo svoje delo, meni Polanc. Foto: Reuters.

Prednost pred vami je dobil Rui Costa ...
Prej sploh ni bil v načrtu za Tour, šele po Dirki po Švici je prišel v ekipo, vendar namesto Davida de la Cruza. Jaz naj bi šel namesto Hirschija.

Kje zdaj trenirate, kje se pripravljate na olimpijsko cestno dirko?
Prejšnji teden je bil še zelo sproščen, zdaj pa že treniram v Planici, kjer bom dva tedna. Spim v višinski sobi. Obdržati želim dobro formo oziroma jo še malo dvigniti. Danes (ponedeljek) sem šel čez Vršič do Bovca, tudi Mangart imam v načrtu, je le eden najlepših klancev.

Sta s Tadejem te dni pogosto na zvezi?
Kličem ga ne, ker vem, da je zelo zaseden in potrebuje počitek, pošljem pa čestitke po SMS-u.

Kdo bo zmagal na letošnjem Touru, seveda ni pravo vprašanje za vas, lahko pa razmišljate, kdo bo drugi!
Vse je odprto, v zaostanku od pet do šest minut je kar nekaj kolesarjev, tako da težko rečem. Tu bomo videli boj do konca.

Pogačar v mrzlem vremenu v Alpah potolkel vse tekmece