Pogačar bo dirkal v Sloveniji, sicer ne na Dirki po Sloveniji (14.–18. junij), temveč na obeh preizkušnjah državnega prvenstva: 22. junija kronometer na Pokljuko in 25. junija cestna dirka v Radovljici. Foto: Instagram/@tadejpogacar
Pogačar bo dirkal v Sloveniji, sicer ne na Dirki po Sloveniji (14.–18. junij), temveč na obeh preizkušnjah državnega prvenstva: 22. junija kronometer na Pokljuko in 25. junija cestna dirka v Radovljici. Foto: Instagram/@tadejpogacar

"Kar dobro treniram. Trenažer, tečem, ta teden sem začel zares na cesti. Forma ni tako slaba, kot sem mislil, da bo. Tudi zapestje je vsak dan boljše. Prišel sem zdaj na Sierro Nevado na višinske priprave. Upam, da bom čim bolje izkoristil vso ekipno podporo, ki jo imam tukaj. Masaže, fizioterapijo," je spletno novinarsko konferenco začel Tadej Pogačar, ki je odločen, da se bo kljub zlomu zapestja na ardenskem spomeniku Liege–Bastogne–Liege, julija boril za rumeno majico dirke vseh dirk.

"11. junija odidem za tri dni na izvidnico štirih etap v Alpah, nato takoj naprej na nove višinske priprave v Sestrieru s fanti, ki bodo dirkali na Dirki po Dofineji. Nato bom šel na državno prvenstvo v Sloveniji: tako na kronometer kot cestno dirko," je bil jasen Pogačar, da ga bomo v Sloveniji videli dirkati 22. in 25. junija.

Kronometer, kriterij in cestna dirka

V četrtek, 22. junija, Kolesarska zveza Slovenije prireja DP v vožnji na čas z vzponom na Pokljuko (kot leta 2020). V nedeljo, 25. junija, sledi DP v cestni vožnji v Radovljici, kjer bo podobno zahteven krog, kot je bil leta 2019 in je slavil Domen Novak. Vmes ima Pogačar še eno domačo obveznost: v petek, 23. junija, v njegov Komendi poteka kriterij, poimenovan po dvakratnemu prvaku Dirke po Franciji.

"Kronometer je letos znova na Pokljuko. Zelo dober trening za kronometer na Dirki po Franciji in cestna dirka mi bo dala en dan dirkanja. Zadnjih par dni bom treniral v obliki treninga za motorjem, da se navadiš na hiter ritem, ritem dirkanja."

Na podvprašanje je Pogačar potrdil, da bo prvič v članski karieri moral izpustiti svoje najljubše tekmovanje – Dirko po Sloveniji, kjer je dobil zadnji dve zeleni majici za skupno zmago. "Ne, na žalost sem izgubil kar nekaj treninga. V zadnjih štirih tednih nisem mogel trenirati na cesti. Osredotočiti se moram na intervalni trening na cesti," je 24-letnik iz Klanca pri Komendi poudaril prioriteto na treningih.

Res mi je všeč start letošnjega Toura. Želja, da sem v najboljši možni formi, kar je čisto mogoče. Nisem veliko izgubil v teh tednih. Mogoče drugi teden ni bil idealen, a potem sem dobro začel trenirati. Kompenziral sem z različnimi treningi. Višinske priprave, dober mesec na višini, bo kar v redu. Če bo zdaj vse šlo normalno do Dirke po Franciji.

O startu TdF-ja, ki mu je pisan na kožo

Veliko različnih treningov in terapij

"Zelo dobro se počutim. Prvi teden po Liegu bi tako in tako bil prost. Samo sproščal sem se doma. Drugi teden sem že treniral na trenažerju. Izredno sem bil motiviran, veliko je bilo fizioterapije. Bomo videli, kaj bo pokazalo slikanje zapestja v ponedeljek, če se je kost pravilno zacelila. Zlasti sem hvaležen fizioterapevtu Viktorju. Prišel je v Monako in sva skupaj opravila ogromno treninga, dal mi je vpogled, kako naj treniram tudi brez vožnje na cesti. Velika zasluge ima Urška, ki mi je pomagala vse dni. Družina, prijatelji, vsi so mi nudili pomoč ... Zadnje tedne sem imel izjemno podporo vseh," je s podporo okolice prezadovoljen slovenski šampion. Hipobarična komora, magnetna terapija, krioterapija, je bil rehabilitacijski program drugega, tretjega in četrtega tedna. "Zelo zaposlen. V četrtem tednu sem šel ven na kolo. Še vedno sem veliko hodil v hribe, tekel."

Do Grand Departa v Baskiji je natanko 29 dni, prvi dve etapi sta tipično baskovsko razgibani in že prinašata priložnost tudi v boju za skupno zmago. A glavno vprašanje je, kakšna bo zares Pogačarjeva forma 1. julija in kako moteče bo lahko zapestje, saj še vedno trenira zgolj z opornico.

Imel sem dovolj časa, da sem se spočil, sprostil in napolnil baterije, da sem bil motiviran za začetek treninga ter fizioterapije. Bili so dolgi, zapolnjeni dnevi. Ni bilo časa razmišljati drugega kot trening in rehabilitacijo.

O napolnjenih baterijah

Z opornico na start v Bilbau

"Na cesto bi lahko šel šele po šestih tednih. Malo sem bil neumen, a sem pritiskal na ekipo, da bi le lahko šel na kolo ven. Vedel sem, da ne smem preveč obremeniti zapestja. Prva dva dni sem bil izredno previden. Samo za eno uro na dva dni. Vozim s posebno opornico. Imam celo različne opornice: za vsakdanje življenje, za kolo in zgolj za samo oporo, ko bom pri koncu z okrevanjem," je podrobno pojasnil zgovorni Pogačar, ki je nato še dodatno razdelal svoje stanje.

"Desna roka je vse močnejša, ker prevzema breme leve roke. A imam vso potrebno strokovno-zdravniško podporo. Sem brez bolečin v telesu, vsak dan sem bolj okreten in mobilen. Ko bomo videli sliko – če nisem poškodoval kosti, a glede na to, da ni bolečin, ne bi smel – bomo videli ali lahko bolj obremenim levo roko. Za Dirko po Franciji bom mogoče še potreboval mehko opornico zgolj za podporo. Upam, da bom lahko šel na pedale in šel v sprint že pred začetkom Toura."

Sproščen in zgovoren ter optimističen, da bo 1. julija v Bilbau tako dobro pripravljen, da bo konkurenčen za skupno zmago na 110. Dirki po Franciji. Foto: RCS Sport
Sproščen in zgovoren ter optimističen, da bo 1. julija v Bilbau tako dobro pripravljen, da bo konkurenčen za skupno zmago na 110. Dirki po Franciji. Foto: RCS Sport

Kakšen je dan na višinskih pripravah?

Zgovorni Pogačar si je namesto obljubljenih 20 minut vzel več kot pol ure, da je odgovarjal na vprašanja kolesarskih novinarjev. V slovenskem delu je pripovedoval, kakšen je njegov dnevni urnik na višinskih pripravah v Sierri Nevadi. "Zdaj sem na Sierri, veliko že treniram zunaj, tudi še na trenažerju. Veliko na kronometrskem kolesu, kjer se lahko trenira veliko lažje zaradi zapestja. Naredil sem velik obseg treningov. Čaka me še piljenje intervalov. Urnik dneva? Bujenje, zajtrk. Odhod na kolo, z avtom v dolino. Opraviti soliden trening. Priti nazaj na Sierro Nevado. Najbrž podaljšanje treninga na trenažerju s kronometrco. Kosilo. Masaža. Fizioterapija. Vaje za zapestje in potem že večerja ter spat. Večinoma tako izgleda vsak dan," je svoj vsakdan na višini opisal Pogačar.

O Giru in Rogliču ... "Tudi sam si želim doživeti kaj takšnega."

Ob pogovoru o treningih in stanju zapestja se je Pogačar najbolj razgovoril o pravkar končani Dirki po Italiji, ki jo je tudi zaradi okoliščin lahko gledal vsak dan tako rekoč od starta do cilja, kar mu je tudi krajšalo dneve med terapijami in raznovrstnimi treningi. Navdušen je bil zaradi uspehov njegove ekipe UAE Emirates kot razpleta in načina, kako je zmagal Primož Roglič.

O Almeidi in emiratih?
"Giro je bil izjemno dober za pogledat. Fantastična dirka za našo ekipo, tri etapne zmage, stopničke. Vse etape sem si pogledal. Srce je poskočilo, ko so se borili za zmage. Joao Almeida je končno stopil na zmagovalne stopničke Gira in dokazal, da je lahko z najboljšimi in se lahko poteguje za zmago na Grand Tourih."

O kronometru na Svete Višarje?
"Etapa sama je bila nora. Vedel sem, da lahko Roglič vzame etapo in skupno zmago. Malo se je igral vsak dan (smeh). Bil je izredno močan na zadnjem kronometru. Ne vem, če je ravno razmišljal o Dirki po Franciji 2020, zagotovo pa je bila zanj to izredno lepa zmaga. Vsi Slovenci na gori ... noro, koliko Slovencev je prišlo navijat zanj."

O navijačih in vzdušju, če ga je prijelo, da bi šel sam na to etapo?
"Kot Slovenec, da. Če bi bil iz kakšne druge države, ravno ne. Ker je kar grozljivo videti same Slovence, ki navijajo za enega kolesarja. Epsko za Slovence. Takšne etape ... mislim, da je bila najbolj nora etapa Gira, če ne celo sezone. Tudi sam si želim voziti in doživeti kaj takega blizu Slovenije."

Ali bi na mestu Evenepoela ali Rogliča šel vseeno na Dirko po Franciji?
"Če bi bil na mestu Remca, bi sam še na Tour, a vsak je drugače kolesar. Ne nazadnje je imel covid in ne vem, kakšne posledice je pustil. Jumbo ima jasnega vodjo za Dirko po Franciji in Roglič je osvojil Giro. Popoln položaj za njihovo ekipo. Mislim, da se Jumbu ne mudi in ne želijo iztrošiti Primoža, mogoče ga bodo prihranili za Dirko po Španiji."

Forma ni tako slaba, kot je pričakoval

Že pred popoldansko spletno konferenco za novinarje s celega sveta, ki se je zaključila s tradicionalnim delom samo za slovenske medije, je Pogačar na svojih družbenih medijih že objavil izjavo, s katero je povzel svoje trenutno pripravljenost.

"Ko sem padel, sem si mislil le, da ne more biti resno in bom hitro nazaj na kolesu. Smo v Sierri Nevadi, kjer sem prišel pred nekaj dnevi. Višinske priprave za Dirko po Franciji. Na trenažerju doma ti hitro postane dolgčas, saj nimaš kaj početi. Še vedno treniram na trenažerju, nekaj pa tudi že na cesti. Prvih nekaj dni moram biti potrpežljiv, a naslednji teden bi moral trenirati na cesti že na vso moč," je ocenil svoje stanje in kratkoročni načrt Tamau Pogi.

"Forma ni tako slaba, kot sem si mislil, da bo," je izpostavil gorenjski volk in razdelal nadaljevanje junijskih priprav, da bo nato 1. julija v Bilbau na velikem startu Dirke po Franciji resnično konkurenčne za skupno zmago. "Prvi teden priprav je namenjen, da v celoti začnem trenirati na cesti in se počutim udobno na kolesu. Zadnjih 10 dni upam na dober "blok" priprav. Nato sledi izvidnica etap v Alpah in še nekaj dni priprav v Sestrierju. Ko sem padel, sem vedel, da bom na Dirki po Franciji. Forma bo v redu. Naslednjih 20 dni treninga bo odločilnih."

Pogačar že veliko trenira na cesti, kmalu bo odšel na ogled etap Toura