Slovenski državni prvak, ki sicer praviloma nosi belo majico, si želi konec drugega tedna nositi rumeno majico vodilnega. Foto: EPA
Slovenski državni prvak, ki sicer praviloma nosi belo majico, si želi konec drugega tedna nositi rumeno majico vodilnega. Foto: EPA

Na prvi prosti dan 110. Dirke po Franciji si je prvi kolesar sveta popoldne, tik pred masažo, vzel čas za medije. Ne samo za prisotne v Clermont-Ferrandu, temveč za vse, ki so v novinarski pogovorni skupini ekipe UAE Emirates.

Spočiti in nasmejani Tadej Pogačar, ki v skupnem seštevku za vodilnim Jonasom Vingegaardom zaostaja zgolj za 17 sekund, napoveduje še razburljiva dva tedna dvoboja za sladokusce.

Spodaj je prepis spletne novinarske konference, ki jo je v prvem delu opravil v angleščini za tuje medije, ob koncu pa jo je kot običajno sklenil v slovenščini za domačo javnost.

SOS-odmev: Analiza po dolgem prvem tednu

113 Pogačar in Vingegaard ustvarjata dvoboj epskih razsežnosti

Bela in rumena majica sta v svojem svetu, drugi se borijo le za skupno tretje mesto. Potem ko je Vingegaard v prvi gorski etapi pridobil 64 sekund, je Danec izgubil 32 sekund na prvih dveh etapah s ciljem na klancu. Foto: EPA
Bela in rumena majica sta v svojem svetu, drugi se borijo le za skupno tretje mesto. Potem ko je Vingegaard v prvi gorski etapi pridobil 64 sekund, je Danec izgubil 32 sekund na prvih dveh etapah s ciljem na klancu. Foto: EPA

Ali sta po Puy de Domu in Cambasqueju zdaj trenutek in pobuda na vaši strani v primerjavi z Vingegaardom?
Zagotovo čutim, da je trenutek na moji strani, a ne vem, ali tudi v primerjavi z Jonasom. Za menoj je dober prost dan in vsak dan se počutim bolje in bolje.

Ali je temeljna priprava dovolj dobra za drugi in zlasti tretji teden dirke?
Imam dobre temelje. Mislim, da bi moral biti zadnji teden še boljši. Spomladi mi je dobro šlo na dirkah, tako da osnovna pripravljenost je zagotovo prava.

Presenečen sem bil, da sem izgubil toliko časa na Marie Blanque.

Nad čim je bil presenečen v prvem tednu?

Jonas je izjavil, da je zadovoljen z majhno prednostjo po prvem tednu in da mu bolj ustrezajo gorske etape v Alpah. Vaš komentar?
Alpe so mi všeč. Na izvidnicah sem si osebno pogledal etape, na nakaterih vzponih in spustih sem tudi že dirkal. Vsako leto se izboljšujem na dolgih klancih in v vročini. Moramo pa počakati na alpske etape, da vidimo, komu res bolje ustrezajo.

Kosti v zapestju se počasi celijo in Pogačar bo v Alpah še bolj nevaren

Ste bili presenečeni nad predstavama na obeh etapah s ciljnim vzponom?
Presenečen sem bil, da sem izgubil toliko časa na Marie Blanque. Vedel sem, da sem dobro pripravljen. Ne bi smel biti presenečen nad svojimi predstavami, saj se dobro poznam.

Kaj je bil na 5. etapi vzrok za izgubo dobre minute v primerjavi z branilcem naslova?
Pobeg, močan in številčen, kar je bilo slabo. V ekipo se je prikradlo malo živčnosti, bila je tudi težka etapa. Od ardenskih klasik še nisem imel takšnega dneva v nogah. Vse po malo je vplivalo in se seštevalo. Številke same niso bile slabe, a še zdaleč ne tako dobre kot dan pozneje ali zdaj v nedeljo. Stroj je zdaj stekel, motivacija je narasla. Po dveh tako dobrih dneh, ki sem jih imel, se je dvignila še samozavest.

Sorodna novica "Pogi" v življenjski formi in zdaj prvi favorit stavnic

Kako gledate na rivalstvo v Vingegaardom?
Zanimivo, dobro rivalstvo z Jonasom. Že lani sva poskrbela za enega najboljših Tourov, zdaj pa je bilo že v prvem tednu veliko dogajanja in zabave. Spustila sva že kar nekaj 'bomb'. Zabavno rivalstvo.

Na začetku sezone ste v Andaluziji zmagovali tudi z dolgimi pobegi, takšna je bila tudi zmagovita poteza na Touru 2021, a tokrat česa takšnega ne gre pričakovati ...

Vsak Tour ti prinese izkušnje. Gre za najpomembnejšo dirko v sezoni. Lepo je zmagovati po solopobegih, dolgih 50 km, a tukaj gre za tritedensko dirko. Moraš resnično dirkati z glavo, ne moreš ponoreti en dan, saj nato plačaš ceno naslednji dan. Mogoče se res staram, saj sem navsezadnje zadnje leto v konkurenci za belo majico.

Že lani sva poskrbela za enega najboljših Tourov, zdaj pa je bilo že v prvem tednu veliko dogajanja in zabave. Spustila sva že kar nekaj 'bomb'.

O rivalstvu z Vingegaardom

V skupnem seštevku je še vedno blizu vaš ekipni kolega Adam Yates. Ali je to prednost?
Vsekakor prednost. V odlični formi je, tudi on se izboljšuje iz dneva v dan. Lahko se dobro poigramo v prihodnjih etapah. Izjemen ekipni sotekmovalec, in ker je tako blizu v skupni razvrstitvi, sem sam lahko bolj sproščen.

Videti je, da se močno zabavate na Dirki po Franciji, še bolj kot prejšnja leta. Kako to?
Ko sem prišel na Tour, je bilo manj pritiska. Drugačen občutek, ko braniš naslov, pravzaprav kar velika razlika. Zagotovo uživam, veliko bolj kot na prejšnjih dveh Tourih. Manj pritiska, odlična ekipa, brez večjih težav. Na prvem Touru leta 2020 je bilo zame vse novo: "Vau!" A tudi covid je uničil doživetje. Letos resnično uživam, vse manj je covidnih omejitev, vse skupaj postaja prava Dirka po Franciji.

Na 9. etapi ste vozili že brez opornice na zlomljenem zapestju. Ali je torej zdaj že vse čisto v redu?
Tetiva, mišica je še vedno malo oslabljena. Ni še popolno, kost se še celi. Najbolj mi pomaga, če vmes malo razgibam, naredim nekaj krožnih gibov. Sprostim niti ne bolečino, temveč napetost v zapestju.

Mogoče se res staram, saj sem nenazadnje zadnje leto v konkurenci za belo majico.

O nabiranju izkušenj na četrtem Touru

Na spletu in pri Jumbu Vismi so izpostavili, da ste na Puy de Dome odpeljali zate rekordne številke. Drži ali je še kaj rezerve?
Ne poznajo mojih treningov in podatkov z dirk. Ne vedo, koliko tehtam, koliko sem dal moči. Lahko sklepajo, točno pa ne vedo. Bilo je dobro, a sem lahko še boljši. Bila pa je to ena boljših voženj. Sama etapa ni bila zapletena, samo zadnji vzpon, za katerega se ve, da bo šlo na vso moč. Sam nisem veliko dirkal na takšnih etapah z enim sklepnim vzponom. Dobre številke, a se zagotovo v mojih datotekah s treningov najdejo tudi boljše številke.

Kakšno taktiko Jumba Visme pričakujete v nadaljevanju Toura?

Poskusili bodo vse, da me bodo znova ujeli in zlomili na kakšni etapi. A sem pripravljen vsak dan. Sem motiviran in pripravljen na vse njihove zamisli. Oziroma vsaj skušam biti pripravljen na vse njihove zamisli.

Sorodna novica Pogačar: Položaj je skoraj idealen; Vingegaard: Prvi teden mi ni ustrezal

Kako se počuti vaša zaročenka Urška Žigart po padcu in odstopu na ženski Dirki po Italiji?
Veliko bolje. Danes je bila prvič znova na kolesu. Ni še popolno, potrebuje še nekaj dni počitka in okrevanja, a vsaj lahko spet kolesari. Ko izgubiš krmilo ob takšni hitrosti, vsak kolesar ve, da gre lahko močno narobe. Malo vpliva name to ob spustih. Na primer: včeraj, ko smo šli z glavnino krepko več kot 90 km/h, pomisliš, da gre lahko vse k vragu. A smo profesionalci, malo si želimo olajšati delo in iti počasneje ... Včasih se vprašaš, ali je vredno.

Vprašanje o dogajanju, ki ga kamere ne smejo posneti. Kako je s postanki za malo potrebo, kakšna sta postopek in način, da ne zaostaneš?
Ko se ustavi rumena majica, se vsi ustavimo. Nekateri gredo tudi še pozneje na drugi postanek, nekateri lulajo kar s kolesa. Sam osebno grem praviloma enkrat, največ dvakrat. V tem primeru poiščeš trenutek, ko veš, da se lahko hitro in brez naprezanja vrneš v glavnino, ali ko se ustavi več ljudi, nikoli sam. Če moraš pa na veliko potrebo ... potem si pa oplel. Ne vem, kako bi se potem lahko vrnil v skupino.

V gorskih etapah je imel Vingegaard večjo ekipno pomoč, zlasti blesti Sepp Kuss, medtem je UAE Emirates pripravil Pogačarju le uspešen boj za bonifikacije na prvih dveh etapah, ko je Slovenec proti Dancu pridobil 11 sekund. Foto: EPA
V gorskih etapah je imel Vingegaard večjo ekipno pomoč, zlasti blesti Sepp Kuss, medtem je UAE Emirates pripravil Pogačarju le uspešen boj za bonifikacije na prvih dveh etapah, ko je Slovenec proti Dancu pridobil 11 sekund. Foto: EPA

Kako je bilo, ko so te na vrhu Puy de Doma pričakali tvoji najbližji (starši in mlajša sestra)?
Zelo prijetno. To mi nariše velik nasmeh na obraz.

Na koliko odstotkih pripravljenosti ste po lastnem občutku?
Sem blizu najboljše forme, prihaja ne samo moč, tudi konstantnost iz dneva v dan, da ne bo toliko več nihanj kot na začetku, ko še nisem imel dovolj dirkanja v nogah.

Pogled naprej in na tri etape pred naslednjimi gorskimi izzivi.
V torek mislim, da bo pobeg. Druga etapa zna biti šprint. Nato spet pobeg, mogoče tudi za Mateja Mohoriča. Za nas kolesarje na skupno razvrstitev ne bodo ravno dnevi počitka. Potrebno bo biti pozoren na vse pasti. Vseeno zanimivi trije dnevi, zatem pa se zares začne.

Greste v petek na Grand Colombier po rumeno majico?
Upajmo ...

(Kaj je med drugim počel Tadej Pogačar na prosti dan v Clermon-Ferrandu v osrednji Franciji? Privoščil si je bageto in šel skupaj z Rafalom Majko na rogljiček ...)


Jumbo Visma na prosti dan znova brez konference

Pandemija je prinesla redne spletne konference, ki so jih pri emiratih obdržali in ohranili odprte. Podobno sta na prosti dan naredili tudi ekipi Ineos Grenadiers in Bora Hansgrohe, druge zasedbe so povabile novinarje v njihove hotele ali pa pustile možnost klica za telefonske ali spletne pogovore. Največja izjema na Grand Tourih ostaja ekipa rumene majice. Jumbo Visma ostaja pri svojem konceptu, da na prosti dan povabi enega ali dva izbrana medija. Tokrat so izbrali dansko televiziji TV2.

Po 8. etapi so na novinarski konferenci vodilnega povprašali Jonasa Vingegaarda za komentar ocene Andyja Schlecka, da po njegovem mnenju Danec ni sramežljiv ali skromen, temveč da je aroganten in preveč samozavesten. Sam Vingegaard je diplomatsko odgovoril, da še ni imel priložnosti spoznati Luksemburžana, da bi ga prepričal o nasprotnem, sam pa ne skriva, da ne uživa ravno v soju žarometov, se pa zaveda, da je to del športa in posla.

Po končani konferenci je do novinarjev prišel predstavnik za stike z javnostmi Jumba Visme in pokritiziral prisotne novinarje, da je to bilo neprimerno vprašanje, zaradi česar naslednjič ne bodo dobili priložnosti za spraševanje oziroma odgovora na tovrstna provokativna vprašanja.

Vodja ekipe UAE Emirates Mauro Gianetti pričakuje, da se bo Pogačar še izboljšal