Tadej Pogačar je postal drugi najmlajši zmagovalec Toura. Foto: EPA
Tadej Pogačar je postal drugi najmlajši zmagovalec Toura. Foto: EPA

V dneh po koncu kolesarske Dirke po Franciji še vedno kapljajo različni vtisi in vidiki neverjetnega razpleta, ki je za kralja Toura okronal 22-letnega Tadeja Pogačarja.

Sorodna novica Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj!

Spominja ga na Induraina
Uspeh kolesarja ekipe UAE je v pogovoru za Eurosport podrobno opisal njegov trener Inigo San Millan: "Pogačarja sem spoznal ob koncu leta 2018. Tisti trenutek sem videl tisto, kar lahko vidite v neposrednih prenosih − videl sem fanta, ki ima impresivne telesne sposobnosti, hkrati pa mentalne odlike, ki me spominjajo na Miguela Induraina."

6 tednov − 6 etapnih zmag
Pogačar je takoj opozoril nase z odličnimi predstavami, na tritedenskih dirkah je debitiral lani, ko se je v Španiji presenetljivo povzpel na zmagovalni oder. Tako kot na letošnjem Touru je navdušil s konstantno vožnjo, saj je prav vsak teden dirkanja dobil po eno res zahtevno etapo. Zdaj že vsak vrabec na veji čivka o njegovi izjemni moči regeneracije, kar je trener razložil z analizo kolesarjeve krvi, pozoren je bil na delovanje mitohondrijev, uporabo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Sorodna novica Rodil se je novi Eddy Merckx, kanibala s Klanca nihče ne more ustaviti!

Popolnoma na drugi ravni
Zaradi teh testov se je odločil in mladeniča že lani poslal na Vuelto: "Testi so pokazali, da je v primerjavi z drugimi vrhunskimi kolesarji popolnoma na drugi ravni. Zaradi tega sem bil prepričan, da se ne bo prekuril, ampak bo lahko dobro tekmoval."

Na štartu je bil popolnoma miren
Drugi pomembni vidik pa je psihična priprava, ki se je do podrobnosti pokazala na sobotnem kronometru. "Lahko ste videli na štartu, kako miren je bil, nikoli ne izgubi mirnosti. Na zaključnem kronometru tritedenskih dirk je izjemno pomembno, da imaš odlično formo in dobro sposobnost regeneracije." Gorenjski volk je na uri resnice kolesaril brez pomoči računalnika. "Ni ga potreboval. Rekli smo mu le, naj vrti pedale do konca. Dobro ve in razume, kako mora razporediti moči, da lahko eno uro vozi popolnoma do svojih meja," je razložil San Millan.

En teden je miroval
Pogačar je med pandemijo dobro izkoristil čas za priprave na dirko sezone. "Že maja je bil tako vrhunsko pripravljen, podatki so kazali, da v vzponih kolesari s tako močjo, kot smo načrtovali za Tour, do katerega je bilo še več mesecev. Zato sem ga prosil, naj en teden kolo pusti popolnoma pri miru. Ubogal me je in je res počival," je še razkril San Millan.