Veliko kritik je bilo izrečenih na račun ekipe UAE Emirates, a nekaj je gotovo: Jan Polanc je svoje delo opravil 100-odstotno. Medtem je skoraj že gotovo, da bo Emirate v kratkem okrepil odličen kolesar za vožnjo v klanec, kar dokazuje, da vodstvo ekipe že razmišlja o tem, kako Pogačarju naslednje leto olajšati pot do rumene majice. Foto: Reuters
Veliko kritik je bilo izrečenih na račun ekipe UAE Emirates, a nekaj je gotovo: Jan Polanc je svoje delo opravil 100-odstotno. Medtem je skoraj že gotovo, da bo Emirate v kratkem okrepil odličen kolesar za vožnjo v klanec, kar dokazuje, da vodstvo ekipe že razmišlja o tem, kako Pogačarju naslednje leto olajšati pot do rumene majice. Foto: Reuters

Da bi sploh dirkali na tritedenski dirki, so bile takrat za nas mokre sanje.

Aldo Ilešič

Velike besede padajo po zgodovinski Dirki po Franciji. "Ponosen sem, da sem Slovenec, do zdaj mi to ni veliko pomenilo, zdaj mi. Vsa čast Pogačarju in Rogliču. Vse je mogoče, če zares verjameš in si pripravljen za to narediti vse, kar zmoreš. Prava vzornika za Slovenijo in svet, navdušeno sem spremljal njune predstave," nam je povedal Aldo Ino Ilešič, nekdanji kolesar, ki je med drugim leta 2003 dobil etapo na Dirki po Sloveniji in osvojil tudi majico za najboljšega šprinterja. "Zavedam se, koliko truda je treba, da si vrhunski kolesar. Da bi sploh dirkali na tritedenski dirki, so bile takrat za nas mokre sanje. O tem si nismo upali niti razmišljati."

Jumbo Visma bi v osmi etapi morala v lov za Pogačarjem
Slovenija je postala kolesarska velesila, boj med Pogačarjem in Rogličem pa bo šel v anale svetovnega športa. "Pri Jumbo Vismi so se taktično ušteli. V osmi etapi jim je Pogačar ušel, kot da bi ga malo podcenjevali," je za MMC komentiral Boris Premužič, prvi zmagovalec Dirke po Sloveniji (1993). Spomnimo, kanibal s Klanca, ki je bil dan prej poraženec vetrovne loterije, je takrat na zadnjem vzponu na Peyresourde Rogliču "ukradel" 40 sekund. Rogličev komentar takoj po etapi je bil: "Zakaj bi lovil Slovenca?" Premužič: "Roglič ni kriv za takšen razplet osme etape, moštveni šefi bi morali takoj odreagirati in prav lahko bi dirka v nadaljevanju potekala drugače. Zelo mi je žal Rogliča, malo se bojim za njegov status pri Jumbo Vismi. Van Aert se ga je prvi lotil v slogu 'ej, Rogla, izpadli smo kot klovni'."

Dare Rupar podobno kot  Eddy Merckx meni, da bi morala Jumbo Visma pred kronometrom poskrbeti za višjo prednost Rogliča, sicer pa se neizmerno veseli, da bo v tem tednu spremljal kolesarje na SP-ju v Imoli. Mimogrede: Pogačar v petek ne bo dirkal na kronometru, edini slovenski predstavnki bo Jan Tratnik. Foto: Youtube
Dare Rupar podobno kot Eddy Merckx meni, da bi morala Jumbo Visma pred kronometrom poskrbeti za višjo prednost Rogliča, sicer pa se neizmerno veseli, da bo v tem tednu spremljal kolesarje na SP-ju v Imoli. Mimogrede: Pogačar v petek ne bo dirkal na kronometru, edini slovenski predstavnki bo Jan Tratnik. Foto: Youtube

Do kronometra bi moral biti Primož tri minute spredaj
Tudi Dare Rupar (Val 202), izjemen poznavalec kolesarstva, je poudaril Pogačarjev napad v Pirenejih ob koncu prvega tedna dirkanja (dan po vetrovni etapi): "Tam nihče ni sledil Pogačarju, kar je bila napaka. No, saj bi tudi zelo težko sledili njegovemu pospešku. Ves čas sem govoril, da bo Pogi dobil kronometer, in me je tudi skrbelo, ker imam rad tako Primoža kot Tadeja, da ima Primož premalo prednosti. Ta bi morala znašati tri minute. Imeli so osem kolesarjev, ves Tour se je Tadej 'šlepal' nanje. Kussa (osrednjega Rogličevega pomočnika; op. a.) so v Pariz pripeljali neizčrpanega, on bi moral porabiti tri ali štiri naboje, je pa le enega v kraljevski etapi s ciljem na prelazu Loze (2304 m). Pri Jumbu so naredili napako, ker so lovili Lopeza, ki sploh ni dober kronometrist. Na celotnem Touru so bili pretirano prepričani o svojem uspehu, kot da jim nihče nič ne more."

Francoska policija na piko vzela Naira Quintano

Francoski mediji poročajo, da je policija v sredo zvečer (po kraljevski etapi) v Meribelu preiskala hotelske sobe ekipe Arkea-Samsic, zanimal pa jih je predvsem Kolumbijec Nairo Quintana, ki na velikih dirkah vedno spada v krog favoritov za zmagovalni oder. Letošnji Tour je končal na 17. mestu. Racijo, katere namen je bil odkriti kakšne sledi, ki bi vodile do prepovedanih poživil, so izvedli brez vedenja Francoske protidopinške agencije. Menedžer ekipe Emmanuel Hubert je novico potrdil, več pa ni želel razkriti.

Boris Premužič je blestel v prvih letih Dirke po Sloveniji, leta 1993 je zmagal, nato je bil dvakrat drugi. Foto: Osebni arhiv
Boris Premužič je blestel v prvih letih Dirke po Sloveniji, leta 1993 je zmagal, nato je bil dvakrat drugi. Foto: Osebni arhiv

Pozor, UAE že gradi ekipo za Dirko po Franciji 2021
Tako kot številni navijači v Sloveniji je tudi Dare Rupar trpel, ko je gledal Rogličevo agonijo v zadnjih kilometrih sobotnega kronometra. Kaj mu je sporočil po etapi, ki mu je odnesla rumene sanje? "Napisal sem mu, da je ne glede na to, kar se je zgodilo, za vedno naš šampion in da je tudi z dejanjem po koncu etape dokazal, kako velik športnik in človek je." Kaj pa reči o Tadeju Pogačarju? Rupar: "To je kolesar za učbenike. Naredi vse tako, kot je treba. Verjamem UAE-jevemu menedžerju Joxeanu Fernandezu Matxinu, da bo še naprej gradil ekipo okrog Pogačarja. Lahko razkrijem, da imajo resen namen pripeljati 'klančarja', ki je med deset na svetu. Tadeju bodo seveda medtem po tem uspehu spet zvišali pogodbo, poglejte samo, kaj o njem pišejo Merckx, Armstrong, Thomas ..."

Imamo novega Merckxa!
Boris Premužič je prepričan, da je svet dobil novega kolesarskega velezvezdnika. "Tadej ima neverjetno regeneracijo. Primerjamo ga lahko samo z Eddyjem Merckxom. Zakaj pa ne bi imeli še enega Merckxa? Pogačarja nihče ne more ustaviti, če bo le UAE držal obljubo in zgradil ekipo okrog njega. Italijani so pogosto močni v besedah, malo manj pa v dejanjih." Ob tem še enkrat poudarimo veliko vlogo, ki jo je imel pri Pogačarjevem uspehu Jan Polanc. Od prvega do zadnjega dne je bil res predan pomočnik, ki niti pomislil ni na kakšno samostojno akcijo. Toda v naslednjih letih bo to premalo, je prepričan Marko Polanc, Janov oče, ki je Pogačarja v kolesarskem klubu Rog treniral zadnji dve leti pri članih, že prej pa je pomagal pri pisanju programov zanj.

Fabio Aru je na štart v Nico prišel kot eden od liderjev, čeprav vemo, da že tri leta z njim ni nič in le frustrira ekipo.

Marko Polanc
Kovšca: Če bi Pogačar prej prevzel rumeno majico, bi pogorel

"Aru le frustrira ekipo"
"Seveda je UAE na Tour vzel dobre kolesarje, ampak vseeno morate vedeti, kakšni so po značaju. Italijani najprej pomislijo nase, potem na drugega. Razumem, Davide Formolo je imel smolo, vseeno pa nič ni naredil za ekipo. David de la Cruz je sicer na koncu bil na nivoju, 10 dni pa ni mogel storiti nič, zaradi padca je varčeval z močmi. Fabio Aru je na start v Nico prišel kot eden od liderjev, čeprav vemo, da že tri leta z njim ni nič in le frustrira ekipo. Kvazi strokovnjaki so ga zaradi pritiskov, ker ima tako visoko pogodbo, uvrstili v ekipo in utopično upali, da bo nekaj naredil. Ne bo, vse je bilo že prej obsojeno na propad. Vsaj dva ali trije kolesarji UAE-ja bi bili primernejši, da nastopijo na letošnjem Touru."

Polančev maksimalni pulz na koncu le 158
Kako komentira dirkanje svojega sina Jana Polanca? "100-odstotno je opravil svoje delo, po zadnji gorski etapi z makadamskim odsekom mi je rekel, da je šel do konca, vseeno pa srčni utrip 'nabil' do 158. Drugače je njegov maksimalni pulz 185. Toda Jan ne more nositi celotnega bremena. K sreči se Tadej odlično znajde tudi sam in morda mu pomaga tudi to, da je bil pred odhodom v UAE v Rogovi ekipi, v kateri prav tako ni imel veliko pomočnikov, ko je šlo zares. Kje so njegove meje, pa očitno še ne vemo. Pred kronometrom bi rekel, da je lahko le kakšno sekundo hitrejši od Primoža. Očitno je mladost, neobremenjenost, ta flegmatičnost, Tadejeva velika prednost."

Pogačar: Na Touru nisem imel slabega dne, vsak dan sem se super počutil