Primož Roglič je bil vprašan o domnevnem stresu v zadnjem tednu tritedenskih dirk, ko naj bi njegova moč popuščala.
Primož Roglič je bil vprašan o domnevnem stresu v zadnjem tednu tritedenskih dirk, ko naj bi njegova moč popuščala. "Zagotovo lahko prenesem ta stres." Foto: Team Jumbo Visma

Kakšna je strategija ekipe Jumba Visme, da premaga dvakratnega zmagovalca in nespornega prvega favorita? "Da kot močna ekipa in kot celota oddelamo vsak dan po svojih najboljših močeh. Imamo veliko dobrih kolesarjev, ki lahko izpolnjujejo zadane naloge. Da, verjamem, da ga lahko premagamo," je bil odločen Primož Roglič, ki nima težav ne s sokapetansko vlogo Jonasa Vingegaarda ne z lovom Wouta van Aerta na zeleno majico.

Na novinarski konferenci pred začetkom Tour de France 2022 so aduti nizozemske ekipe predstavili svoja razmišljanja in izhodišča, preden se bo v petek na Danskem začela kolesarska dirka vseh dirk.

Sorodna novica Kdo ali kaj lahko ogrozi Slovenca? Hvastija: atomska bomba ali covid

Prijatelja, ki po treningu skupaj spijeta pivo

"Jonas je izredno močan. Če imaš okoli sebe več močnih kolesarjev, tudi ti sam postajaš močnejši. Osebno sva pa zelo dobra prijatelja," je Roglič obrazložil, da se s sokapetanom v boju za rumeno majico resnično dobro razume. Jonas Vingegaard je za njim potrdil, da se tudi osebno in družinsko družita: "Zdaj v Tignesu sva se na primer po treningih družila, skupaj, z ženama in otroki. Sva prijatelja, ki se skupaj usedeta na teraso in spijeta kakšno pivo, če je to mogoče."

Namen, da z dvema enakovrednima kapetanoma izzovejo vladarja Dirke po Franciji, so potrdili vsi govorniki. Od Vingegaarda, športnega direktorja Grische Niermanna do pomembnega pomočnika Christopha Laporta. "Z enim ali drugim lahko preizkušamo in izzivamo Pogačarja, ki je kot dvakratni zmagovalec favorit. Skupaj smo močnejši, in to je naš načrt," je dejal Niermann.

Jumbo Visma želi hkrati skupno zmago kot zeleno majico, za katero bo moral van Aert glavnino dela opraviti v prvih devetih etapah, medtem ko Vingegaard in Roglič v tem času ne smeta izgubiti časa proti Pogačarju. Foto: Team Jumbo Visma
Jumbo Visma želi hkrati skupno zmago kot zeleno majico, za katero bo moral van Aert glavnino dela opraviti v prvih devetih etapah, medtem ko Vingegaard in Roglič v tem času ne smeta izgubiti časa proti Pogačarju. Foto: Team Jumbo Visma

Preživeti prvi teden in pol

V nasprotju z UAE Emirates, ki kolesarijo samo za Pogačarja, ob tem pa so mu namenili predvsem gorske pomočnike, so pri Jumbu Vismi v osmerico postavili štiri kolesarje, ki so najmočnejši v klasikah. V uvodnem tednu in pol pa je večina etap obarvanih po njihovem okusu. Ali bodo rumeno-črni mogoče že v prvih etapah skušali napasti branilca naslova?

"Strategija je zagotovo, da 'preživimo' prvi teden, nato pa bomo videli, kje smo, in bomo naredili načrt za gorske etape," je odvrnil Roglič, ki tudi ni želel izpostaviti nobene posamične etape, tudi ne 5. etape, ko se bo vozilo po razvpitih kockah Roubaixa. "Iz mojih izkušenj moraš biti zbran prav za vsako etapo. Ne samo na 5. etapi, temveč vseh 21. Vsak dan moraš pokazati svojo najboljšo izvedbo," je poudaril slovenski kolesar, ki je na zadnjih dveh izvedbah velike pentlje doživel dve veliki razočaranji. Leta 2020 je predzadnji dan izgubil majico vodilnega na gorskem kronometru, leta 2021 pa se je dejansko njegov Tour končal po grdem padcu, zaradi katerega je sledil čez nekaj dni odstop.

Danes ob 18.30 na TV SLO 2: Predstavitev ekip v Københavnu

Letošnja dirka po Franciji bo za nas še posebej zanimiva: nastopilo bo kar 5 Slovencev, dva - Tadej Pogačar in Primož Roglič - pa sta glavna favorita za skupno zmago. Ob 18.30 se bo v središču danske prestolnice začela uradna predstavitev 22 ekip, prenos česar si lahko ogledate na TV SLO 2/MMC-ju!

109. Dirka po Franciji se bo s kronometrom začela v petek v Köbenhavnu. V neposrednem prenosu jo boste tako kot vseh 21 etapi lahko spremljali na TV Slovenija 2 in MMC-ju (začetek prenosa ob 17.00).

Jonas Vingegaard se veseli domačega velikega starta na Danskem, hkrati pa zagotavlja, da se je sposoben kosati z visokimi pričakovanju rojakov. Od lanskega Mont Ventouxa Danec verjame, da lahko premaga Pogačarja. Foto: Team Jumbo Visma
Jonas Vingegaard se veseli domačega velikega starta na Danskem, hkrati pa zagotavlja, da se je sposoben kosati z visokimi pričakovanju rojakov. Od lanskega Mont Ventouxa Danec verjame, da lahko premaga Pogačarja. Foto: Team Jumbo Visma

Čebele ostale brez športnega šefa ekipe

Dan uradne predstavitve ekipe (nocoj ob 18.30) se je za Jumbo Vismo začel slabo. Športni šef ekipe Merijn Zeeman je bil namreč pozitiven na covidnem testu in bo začetek dirke spremljal z razdalje. Mednarodna kolesarska zveza je sicer v torek spremenila covidni protokol, po katerem bo komisija lahko dopustila, da asimptomatično okuženi kolesar tudi lahko nadaljuje dirko. Ob tem prireditelj dirke nima več možnosti, da bi izključil celotno ekipo, ki bi imela v sedmih dneh dva pozitivna kolesarja.

"Vemo, da je covid še vedno z nami, zato smo izredno previdni. Na srečo sem še vedno negativen, upam, da vsi tako tudi ostanemo," je zadevo pokomentiral Roglič.

Rumena majica vseeno glavni cilj ekipe

Glavna tema novinarske konference je bil sočasni boj tako za rumeno kot zeleno majico. Prvo z navezo Roglič – Vingegaard, drugo z van Aertom.

"Wout je kolesar, ki je 100-odstotno predan ekipi. Pomagali si bomo drug drugemo. Vemo, zakaj smo tukaj. Vemo, kaj je največji cilj. Ko pa bo imel proste roke, bo šel po zeleno majico," je Roglič dal vedeti, da je skupna zmaga na Dirki po Franciji vseeno glavni cilj nizozemske ekipe.

Bolje je imeti dva kot enega kapetana. Veliko stvari se lahko zgodi, tudi nesreče in smola. Pogačar je seveda veliki favorit, skušali ga bomo izzvati. V boju z njim treba imeti močno ekipo z dvema kapetanoma, kar je naša prednost.

Van Aert o boju za rumeno majico z dvema kapetanoma.

WvA: Lahko izpolnjujem različne naloge

"Ne vidim težave v kombiniranju teh dveh ciljev. Gre res za velike ambicije, a sem že na prejšnjih Dirkah po Franciji pokazal, da lahko izpolnjujem različne naloge. Rumena majica je glavni cilj naše ekipe, ki to lovi že nekaj let," je pred njim dejal tudi Wout van Aert, ki je nato opisal tudi svoj načrt, s katerim bi osvojil majico po točkah, ki jo praviloma osvajajo najboljši sprinterji Toura.

"Tudi boj za zeleno majico bo zahteval nekaj energije. Skušal bom pobrati čim več razpoložljivih točk. Hkrati upam, da bom lahko pomagal ekipi in šel po etapne zmage. Na gorskih etapah bom najprej šel po leteče cilje, nato pa bom pripomogel k ekipnemu prizadevanju," je Belgijec potrdil, da je predan najprej lovu na zeleno majico, za kar mora v prvem dolgem tednu osvojiti čim več točk, da bo lahko tudi v gorah čim bolj koristen v boju za skupno zmago.

Wout van Aert je prvi favorit za osvojitev zelene majice. Glavni tekmeci bodo Fabio Jakobsen (QuickStep AlphaVinyl), Peter Sagan (TotalEnergies) in Mads Pedersen (Trek Segafredo). Ker imata ekipi Alpecin Fenix (van der Poel in Philipsen) in BikeExchange Jayco (Matthews in Groenewegen) po dva sprinterja za različne profile, se ne bosta spustili na lov za naziv najboljšega sprinterja dirke. Foto: ASO/Alex Broadway
Wout van Aert je prvi favorit za osvojitev zelene majice. Glavni tekmeci bodo Fabio Jakobsen (QuickStep AlphaVinyl), Peter Sagan (TotalEnergies) in Mads Pedersen (Trek Segafredo). Ker imata ekipi Alpecin Fenix (van der Poel in Philipsen) in BikeExchange Jayco (Matthews in Groenewegen) po dva sprinterja za različne profile, se ne bosta spustili na lov za naziv najboljšega sprinterja dirke. Foto: ASO/Alex Broadway

"Počitek" Belgijca v pravem trenutku

Wout van Aert je zaradi bolečin v kolenu prejšnji teden odpovedal nastop na belgijskem državnem prvenstvu, ki je sicer za Belgijce obvezen, če želijo tekmovati na reprezentančnih tekmovanjih. Po kratkem počitku pa so bolečine izginile in belgijski zvezdnik je pripravljen za Dirko po Franciji.

"Po štirih dnevih počitka sem v soboto spet sedel na kolo. Začel sem s kratkimi, a intenzivnimi treningi, včeraj pa sem imel že daljšo vzdržljivostno vožnjo. Minila je brez bolečin, pedale sem lahko vrtel s polno močjo, tako da menim, da sem postopal pravilno in se v pravem trenutku nekoliko spočil," je izjavo moštvenega kolega Primoža Roglia povzela spletna stran cyclingnews.com.

Van Aert, ki si je koleno lažje poškodoval pri udarcu v krmilo na treningu, upa, da bo na Touru osvojil naslov najboljšega po točkah in po svojih najboljših močeh pomagal Rogliču in Jonasu Vingegaardu v boju za skupno zmago.

Uvodni petkov 13-kilometrski  kronometer bo že ustvaril majhne razlike med kandidati za končno zmago. Kdo od prvih treh favoritov bo najhitrejši in s kakšno prednostjo? Foto: Organizator/Sprint Cycling Agency
Uvodni petkov 13-kilometrski kronometer bo že ustvaril majhne razlike med kandidati za končno zmago. Kdo od prvih treh favoritov bo najhitrejši in s kakšno prednostjo? Foto: Organizator/Sprint Cycling Agency

Roglič o uvodnem kronometru: Super izziva za prvi dan

Tour de France 2022 se v petek začenja z 13-kilometrsko vožnjo na čas v okviru 1. etape, kjer si Jumbo Visma takoj želi prevzeti rumeno majico. A ne s kapetanoma, ki sta sicer močna v kronometru, temveč s tretjim zaščitenim kolesarjem.

"Eden velikih ciljev moje sezone je, da bi že na uvodni etapi osvojil rumeno majico. Veliko ur sem treniral na kronometrskem kolesu, zaradi poškodbe kolena se ne odrekam temu cilju," je naskoka na etapno zmago v Københavnu napovedal Wout van Aert, ki je tudi opisal petkovo progo: "Gremo čez mestno središče. Zelo tehnična proga. Gre za nekaj daljši kronometer, kot so običajni prologi, in je tako trasa, ki mi ustreza."

Med vožnjo po danski prestolnici čaka kolesarje 22 ostrejših ovinkov in kar nekaj različnih podlag cestišča. Kot olimpijski prvak v kronometru bo med najboljšimi, vsaj v kategoriji kapetanov za skupno zmago, zagotovo Primož Roglič: "Sam prolog ima precej ovinkov, precej tehničen, a vseeno kar hiter. Super izziv za prvi dan."

Pogačar in Roglič pripravljena na zečetek Toura