Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta tik pred začetkom Dirke po Franciji povabila TV-komentatorja Martina Hvastijo, ki je analiziral razmerja moči pred dirko vseh dirk.

Vabljeni k poslušanju

Kdo lahko dobi Tour? "Vprašanje bi postavil drugače: kdo lahko premaga Pogačarja in Rogliča? Sam v najožjem krogu namreč ne vidim Jonasa Vingegaarda, vsi drugi pa so res daleč zadaj, tu imam v mislih Vaslova, O'Connorja, Bardeta, Pinota, Martineza in Yatesa, morda Thomas vstane od mrtvih. A to le, če pade atomska bomba ali pa se zgodi covid. Se pravi, da se zgodi nekaj strašnega ali hudega, potem res obstajajo druge možnosti. Slovenci seveda upamo na pošten obračun 'mož na moža', potem pa naj zmaga najboljši," odgovarja Hvastija.

Sorodna novica Rogliča čaka le še piljenje forme, pred Pogačarjem pa boj za zeleno

Ko se seštejejo trije tedni, ni prostora za Jonasa
Zakaj torej ne tudi Jonas Vingegaard? Nekdanji kolesar ima jasen odgovor: "Še nikoli ni premagal Tadeja Pogačarja. Spremljam ga več kot osem let, v mlajših kategorijah je bil vedno dober, a nikoli zraven. Ko je Pogačar v formi, ko stopi na pedale na vso moč, Jonas preprosto ne more biti zraven. Če zanemarimo lanski vzpon na Mont Ventoux, kjer je imel Tadej veliko prednost in mogoče slab dan, ko seštejemo vse tri tedne, se še vedno postavi vprašanje, kdo lahko v normalnih razmerah premaga Pogačarja. In to je samo Primož Roglič."

Le nekaj minut vozil na polno
Tadej Pogačar
je suvereno dobil generalko na Dirki po Sloveniji, a Hvastija opozarja, da dvakratni zmagovalec Toura v resnici ni dobil prave ocene, v kakšni formi je: "Na svojem maksimumu je odpeljal le nekaj minut, vse preostalo pa na 50 ali 60 odstotkih. Edini resni tekmec je bil njegov trening partner Rafal Majka. Z vsem spoštovanjem, a to je bilo premalo, da bi res vedel, kje je s formo. Seveda ima na voljo številke, ki najbrž govorijo, da je pripravljen 100-odstotno, a na drugi strani počivali niso niti Primož in njegova ekipa."

Sorodna novica Kamen, škarje, papir oziroma pred Tourom nas ni treba nič skrbeti

Velik pomen ekipne kemije
Pogi je na domači dirki še drugo leto zapored eno od etap prepustil moštvenemu kolegu, lani je bil to Diego Ulissi, letos Majka. "To je modro, da ne rečem malo kičasto. Podobna čustva sta na Dofineji pokazala tudi Primož in Jonas. Te stvari se znotraj ekipe vračajo, druga tema je podarjanje etapnih zmag nasprotnikom. Če ti sodelujejo in pomagajo pri končnem rezultatu, potem morda ja, sicer pa ne. Znotraj ekipe je treba imeti kemijo, z nesebično in bratsko podporo je v najtežjih trenutkih, ko odločajo malenkosti, nekdo lahko še pritisne tri obrate ali pa odneha," je slikovit kolesarski poznavalec.

Pogačar napada instinktivno
Letos je veliki start na Danskem, kjer se pričakuje, da bi štrene mešal veter. "Dansko dobro poznam, saj so po tej deželi petkrat vozil Dirko po Danski, enkrat sem bil skupno celo na tretjem mestu. Tam veter res predstavlja nevarnost, vsi se tega zavedajo, zato so nekateri še nedavno spremenili ekipe prav s tistimi, ki obvladajo tako vožnjo. Ne pozabimo na četrto etapo v Dunkirku, kjer ne bo le nevarnost vetra, tam bo že malo gorato. Sledijo jurske gore, če se dolgoročno spremeni vremenska napoved in tam pada dež, je to izjemen teren tudi za kakšno presenečenje. Vemo, da Pogačar ne čaka in se odloča instinktivno. Na vrsti so tudi tri res težke alpske etape. Zdi se mi, da ne bomo gledali le boj 'čim manj izgubiti', dirka se lahko predčasno odloči."

Sorodna novica Pog & Rog položila odličen temelj, zdaj pa mimo vseh čeri proti Parizu

Roglič bo potreboval angela varuha
Hvastija že nekaj let poudarja, da Primož Roglič v Jumbu Vismi nima vedno popolne podpore, letos bo podobno, saj bo Wout van Aert napadal zeleno majico: "Pri čemer mu bodo pomagali trije kolesarji. To je tisto, kar me iz našega 'sebičnega' stališča malo skrbi. Roglič bo moral imeti v teh etapah angela varuha, da ga prepelje čez vse pasti. Ne odobravam tega (iz stališča Rogliča). Vem, da je van Aert svetovna klasa, v nekaterih delih sveta je morda večja znamka kot Primož Roglič, ampak vseeno − če Roglič želi zmagati na tej dirki, bi moral imeti nesebično podporo celotne ekipe. Zakaj? Četudi gre v prvem tednu, tako kot mora, se bodo razpoke pokazale pozneje. Preprosto je odpeljati enotedensko dirko in vzdrževati sinergijo znotraj ekipe, v treh tednih pa se razpoke pokažejo. Najbolj kritičen trenutek je ob koncu drugega tedna, v zadnjem tednu pa lahko vse razpade."

UAE deluje le za en cilj
Lov na rumeno in zeleno majico ne predstavlja le dvojne dileme, Hvastija zaradi Vingegaarda pravi celo, da so to "trojne dileme, gre za triumvirat (smeh). Ne vem, ali jim bo to uspelo. Tri tedne najhujših naporov z maksimalnimi obremenitvami. Tudi psihološko je to zahtevno, šlo bo za boj na več področjih. Tudi če jim gre vse po maslu (odsotnost poškodb, slabih dni in drugih presenečenj), na koncu ne more vplivati dobro na razplet, predvsem zato, ker imaš na drugi strani Pogačarja z res kompaktno ekipo, ki v celoti deluje le za en cilj."

Sorodna novica Navidezna dirka bo tudi letos popestrila spremljanje Toura

Velik pomen Trentina
UAE bo v Francijo pripeljal polovico ekipe, ki se je predstavila že na slovenskih cestah, Hvastija je vesel predvsem navzočnosti Mattea Trentina: "Gre za nekdanjega evropskega prvaka, je izjemni poznavalec severnih klasik, pravi specialist za takšne dirke. Letos je bil na Dirki po Flandriji s svojimi izkušnjami izjemen vodnik Pogačarju. Glede na traso je to zelo pametna poteza, veliko bolje kot Hirschi, ki ta hip ni v dobri formi. UAE je dobro pripravljen na vse izzive in 100-odstotno podrejen le Tadeju."

Vožnja na čas naj ne bi prinesla preobrata
Pred dvema letoma je Pogačar na zadnji vožnji na čas nadomestil minuto zaostanka. Hvastija je prepričan, da bi letos do morebitnega preobrata lahko prišlo ob pol manjši razliki: "Trasa poteka po Pirenejih. Mislim, da bodo razlike pred tem kronometrom v skupnem seštevku že velike. To ne bo gorski kronometer, kjer se da pridobivati minute, tukaj se da dobiti ali izgubiti do pol minute. Pozabimo na zgodbo iz leta 2020, ko je Roglič toliko izgubil tudi zato, ker je vedel, da izgublja, in je izgubil še več, kot bi sicer. Na ravninskih kronometrih se ne izgublja veliko. Če bo pred to etapo razlika pol minute, se lahko zgodi obrat, sicer pa ne."

Sorodna novica Mezgec potrjen za nastop na svojem tretjem Touru; tam tudi Mohorič in Tratnik

Tveganje na Touru je bolj upravičeno
Svoje cilje bo imel tudi Matej Mohorič, ki na domači dirki ni prišel do tako želene etapne zmage: "Zavedal se je vseh svojih prednosti in pomanjkljivosti. V etapah, ki so bile na Dirki po Sloveniji, ni bilo prostora za njegove nianse. Na koncu je odločala surova moč, vedno je naletel na izjemen dvojec UAE-ja. Zagotovo so neke frustracije izvirale iz tega dejstva, a na Touru so drugačne etape in drugačne okoliščine, imel bo veliko več prostora, da pokaže tisto, kar zna in obvlada. V Sloveniji na spustih ni želel tvegati, kar je bilo pravilno, ker ni želel zaradi morebitnega padca tvegati, da bi izpustil Tour. Tveganje na Touru bo seveda upravičeno."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je bil govor še o naslednjih temah:
− Razlika med komentiranje Toura, v katerem so (ali niso) v ospredju slovenski kolesarji.
− O Dirki po Sloveniji.
− Kakšen pomen ima slovenska pentlja kot priprava na Dirko po Franciji.
− Primer Mohorič: Težje je dobiti etapo na Dirki po Sloveniji kot pa na Touru.
− Podroben razrez 21 etap.
− Ali je Pogačar res slabši v vročini ali pa je v vožnji ob tem pogoju napredoval.
− Kakšne možnosti ima van Aert za zeleno majico.
− Vloga Rafala Majke.
− Vpliv in izpostavljenost medijem.
− Vloga preostalih Slovencev na Touru.
− Napoved o končnem zmagovalcu.
− Oprema ne sme vplivati na zmago na kolesarskih dirkah.
− Dogajanje v Bahrainu.
− Zanimivost o številki 82.