Na 11. posamični etapi na letošnjem Touru še 11. zmagovalec. Foto: Reuters
Na 11. posamični etapi na letošnjem Touru še 11. zmagovalec. Foto: Reuters

26-letni Britanec, ki dirka za Michelton Scott, je na Dirki po Franciji, na kateri je pred dvema letoma osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja, prvič dobil etapo. Lani je zmagal na Vuelti, kjer ima že dve etapni zmagi, leta 2018 pa je slavil tudi na treh etapah na Giru. Postal je 20. aktivni kolesar z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah. Letos sta se temu "klubu" z zmago na Touru že pridružila Caleb Ewan in Elia Viviani.

Simon Yates prvič dobil etapo na Touru

Yates je bil najmočnejši v ciljnem šprintu treh ubežnikov. Napadli so tik pred koncem zadnjega vzpona, odločilno prednost pa nato naredili še v spustu. V zadnjem delu so dolgo gledali drug drugega, na koncu pa je Yates, ki je vozil na repu trojice, napadel dobrih 200 m pred ciljem. Drugo mesto je zasedel Španec Pello Bilbao (Astana), tretji je bil Avstrijec Gregor Mühlberger (Bora Hansgrohe).

Simon Yates dobil 12. etapo

"Ponosen sem, da sem zmagal še na tretji tritedenski dirki," je dejal zmagovalec 12. etape. Poudaril pa je, da je na Touru predvsem pomočnik bratu dvojčku Adamu: "Moja naloga je pomagati bratu. Danes sem imel proste roke. Bomo videli, kako se bo dirka nadaljevala." O tokratni etapi je še dejal: "Varčeval sem z močmi, dokler nismo prišli v hribe. Imel sem priložnost in jo zgrabil z obema rokama. Nisem bil prepričan, da bom Bilbaa in Mühlbergerja premagal v sprintu. Poznam ju z drugih dirk. Iz avtomobila so mi povedali, naj pospešim iz zadnjega ovinka, in to sem naredil."

Dolgo časa glavnina ni dovolila pobega

Kar 40 km po začetku etape so se vrstili poskusi bega, a jih glavnina ni dopustila, dvakrat je s skokom poskušal tudi Matej Mohorič, a mu ni uspelo odpeljati ubežne skupine. V drugem poskusu je glavnino razbil Peter Sagan, pri tem pa gredo zasluge ekipi Ineosa, ki se je postavila prek ceste in ustavila glavnino. V ospredju se je oblikovala velika ubežna skupina s kar 40 kolesarji, med katerimi pa ni bilo ne Mohoriča ne Jana Tratnika.

Tatovi okradli zmagovito moštvo

Sredino 11. etapo je v Toulousu dobil Avstralec Caleb Ewan iz moštva Lotto Soudal, ki pa je bilo nato ponoči žrtev drzne tatvine. Nepridipravi so iz hotelskih sob belgijske ekipe odnesli predmete v skupni vrednosti 50 tisoč evrov.

Zaradi Ineosove blokade je prednost ubežnikov v nekaj kilometrih hitro narasla. Sagan je dobil leteči cilj v Bagneres de Luchonu, nato pa je popustil. Lilian Calmejane je napadel na prvem klancu prve kategorije, a ga je zasledovalna skupina ujela pred zaključkom vzpona na Col de Peyresourde. Na spustu je pospešil Simon Clarke, ki si je pred začetkom zadnjega klanca priboril dobro minuto naskoka pred zasledovalci. Prvi se je v lov pognal Matteo Trentin. Slabih pet kilometrov pred vrhom vzpona na Hourquette d'Ancizan je bil Clarke ujet.

Na čelo se je postavil Yates, ki mu je sledil Mühleberger, na spustu pa je priključek z njima ujel še Bilbao. V desetih kilometrih so si priborili debelo minuto naskoka pred prvimi zasledovalci, glavnina, v kateri so favoriti za končno zmago bolj kot ne le kontrolirali položaj, ni odgovorila na pobeg oziroma se ni pretirano naprezala in je na koncu zaostala devet minut in 35 sekund. Vodilni trije so zadržali veliko prednost in med sabo obračunali za etapno zmago.

Alaphilippe še naprej 72 sekund pred Thomasom

Sorodna novica Gorazd Štangelj

Med najboljšimi v skupnem seštevku je bilo v glavnini zelo mirno. V svojem ritmu so odpeljali oba klanca prve kategorije. Nosilec rumene majice Julian Alaphilippe (Deceuninck QuistStep) je zadržal 72 sekund naskoka pred lanskim zmagovalcem Geraintom Thomasom. Valižan ima štiri sekunde prednosti pred moštvenim kolegom pri Ineosu Eganom Bernalom. V petek je na sporedu kronometer v Pauju, v soboto pa nova gorska etapa, ki se bo končala z vzponom na legendarni Tourmalet. V soboto in nedeljo, ko se bo etapa prav tako končala s klancem, bosta rumena majica in moštvo Ineosa, ki je v najboljšem položaju, zagotovo tarči napadov.

Dan po padcu je odstopil šprinter Giacomo Nizzolo (Dimension Data), zmagovalec zadnje, pete, etape letošnje Dirke po Sloveniji. Dirko po Franciji je končal tudi Rohan Dennis, kar je močno presenetilo njegovo moštvo Bahrain Merida.


106. DIRKA PO FRANCIJI

12. etapa: Toulouse-Bagneres de Bigorre, 209,5 km

  1. S. YATES           VB     4:57:53
  2. P. BILBAO          ŠPA       isti
  3. G. MÜHLBERGER      AVT        čas
  4. T. BENOOT          BEL      +1:28
  5. F. FELLINE         ITA        vsi
  6. M. TRENTIN         ITA           
  7. O. NAESEN          BEL       isti
  8. R. COSTA           NIZ           
  9. S. CLARKE          AVS           
 10. J. STUYVEN         BEL        čas
 ...                                  
 27. G. THOMAS          VB        9:35
 28. E. BERNAL          KOL       9:35
 31. J. ALAPHILIPPE     FRA       9:35
117. J. TRATNIK         SLO      18:58
138. M. MOHORIČ         SLO      20:56

SKUPNI VRSTNI RED po 12. etapi:

  1. J. ALAPHILIPPE     FRA   52:26:09
  2. G. THOMAS           VB      +1:12
  3. E. BERNAL          KOL       1:16
  4. S. KRUIJSWIJK      NIZ       1:27
  5. E. BUCHMANN        NEM       1:45
  6. E. MAS             ŠPA       1:46
  7. A. YATES            VB       1:47
  8. N. QUINTANA        KOL       2:04
  9. D. MARTIN          IRS       2:09
 10. T. PINOT           FRA       2:33
 ...                                  
 14. R. BARDET          FRA       3:20
 15. J. FUGLSANG        DAN       3:22
 19. R. PORTE           AVS       3:59
 76. J. TRATNIK         SLO      54:14
106. M. MOHORIČ         SLO    1:19:41
Profil 12. etape Foto: MMC RTV SLO
Profil 12. etape Foto: MMC RTV SLO