Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard s slavnostne podelitve v Parizu po koncu letošnje Dirke po Franciji. Foto: EPA
Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard s slavnostne podelitve v Parizu po koncu letošnje Dirke po Franciji. Foto: EPA

V četrtek so v Parizu razkrili traso za Dirko po Franciji 2023. Po dolgih letih na dogodku ni sodeloval aktualni zmagovalec dirke Jonas Vingegaard, ki se je tačas mudil v Singapurju. V Parizu sta manjkala tudi njegova moštvena kolega Primož Roglič in Wout van Aert.

Sorodna novica 110. velika pentlja z enim samim kronometrom in kopico gora

Ekipo Jumbo Visma, ki je dominirala na letošnjem Touru, sta tako predstavljala generalni direktor Richard Plugge in športni direktor Merijn Zeeman, ki sta si podrobno ogledala traso in natančno preučila, kaj čaka njune varovance naslednjega julija.

Zeeman: Zadnji teden dirke bo zelo težek

"To je neka nova vrsta trase, vsekakor ne tradicionalna. Česa takšnega nismo videli že leta," je za Cyclingnews v prvem odzivu dejal Zeeman. "Gre za kombinacijo nekaj lažjih in tudi izjemno težkih gorskih etap, kot je tista čez Roselend in Col de la Loze. To je zelo, zelo težka etapa. Tudi zaradi gorovja Vogezi bo zadnji teden dirke izjemno težek," je dodal.

Roglič, Vingegaard in Van Aert lahko naredijo razliko

Prihodnje leto bomo na francoski pentlji priča zgolj enemu kronometru oziroma vožnji na čas. Glede na to, da ima v ekipi izjemne kronometriste, bi pričakovali, da mu bo zgolj en kronometer predstavljal težavo, a s tem se ne ubada. "Naš največji nasprotnik je Tadej Pogačar. Je tudi specialist v vožnji na čas, tako da to za nas ne predstavlja velike razlike," je poudaril. Sam meni, da je trasa pravzaprav pisana na kožo Vingegaardu, Rogliču in Van Aertu. "Vodje, kot so Roglič, Vingegaard in Van Aert, bodo imeli na dirki več priložnosti, da napravijo razliko," meni Zeeman.

Sorodna novica "Vnovična zmaga na Dirki po Franciji je glavni cilj tako za Pogačarja kot za ekipo!"

Roglič namesto na Tour raje na Giro?Kolesarski svet se sicer sprašuje, kdo iz nizozemske ekipe bo dejansko nastopil na Dirki po Franciji. Zagotovo bo letošnjo zmago branil Vingegaard, vprašanje pa je, ali se bo dirke udeležil tudi Roglič, ki bi utegnil raje nastopiti na Dirki po Italiji. "Vse je mogoče. Rad bi slišal njihova mnenja, da vidimo, kako se počutijo, v kaj verjamejo, kakšna je njihova motivacija," je pojasnil Zeeman in dodal, da morajo načrte za novo sezono še sestaviti. "Želimo dobiti vse največje dirke na svetu. Zadali si bomo cilje in preučili, kako jih lahko dosežemo. Sestavili bomo dober načrt, za katerim bodo stali prav vsi," je še povedal.

Pogačar zadovoljen z zahtevno traso Toura
Pogačar bi za konec Toura najraje kronometer v Parizu