Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji Tadej Pogačar in direktor dirke Christian Proudhomme ob zemljevidu 110. preizkušnje. Na zemljevide in profile vseh etap bo treba še počakati na pomlad. Foto: ASO/Etienne Coudret
Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji Tadej Pogačar in direktor dirke Christian Proudhomme ob zemljevidu 110. preizkušnje. Na zemljevide in profile vseh etap bo treba še počakati na pomlad. Foto: ASO/Etienne Coudret

"Nobenega dvoma ni, Tadej bo na Dirki po Franciji, na katero gre z ambicijo, da spet zmaga na Touru, kar je glavni cilj zanj in za ekipo," je po četrtkovi predstavitvi zemljevida naslednje Dirke po Franciji poudaril Mauro Gianetti, vodja ekipe in izvršni direktor ekipe UAE Emirates. Lastniku in prireditelju ASO-ju je tudi sam Pogačar potrdil, da bo četrtič zapored šel na veliko kolesarsko pentljo.

Sorodna novica 110. velika pentlja z enim samim kronometrom in kopico gora

Podprvak Tadej Pogačar je užival v pozornosti medijev v Kongresni palači in podajal ocene predstavljene trase, na kateri bo na 3404 km v 21 etapah skušal prikolesariti tretjo rumeno majico. Letošnji skupni zmagovalec Jonas Vingegaard je izpustil prireditev v Parizu, a vseeno je na voljo prireditelju ASO-ju, saj bo sodeloval na njegovem kriteriju v Singapurju in nato še v Saitami, kar Danec združuje z družinskimi počitnicami v Aziji.

Vrnitev v kraje prvih etapnih zmag

"Vsi poznamo Baskijo, vsi imamo radi tiste klance, zato bo zelo zanimiv start. In skoraj naravnost v Pireneje, kjer bodo že prve težke etape," je začetek 110. Dirke po Franciji za TV Slovenija opisal Pogačar, ki je v Pirenejih slavil kar pet od skupno 12 etapnih zmag na tritedenskih dirkah.

"Nekaj je zelo lepih spominov iz teh mest in zaključnih klancev. Malo smo obujali spomine in upam, da bom ustvaril nove. Laruns – etapa, ki je bila nekaj posebnega. Prve etapne zmage na Touru nikoli ne pozabiš," se je gorenjski volk nasmehnil ob omembi etapnih ciljev v Larunsu, kjer je slavil sploh svojo prvo etapo na Touru, in Grand Colombierju, kjer je nato dobil svojo drugo etapo.

Pogačar zadovoljen z zahtevno traso na Dirki po Franciji

Najmanj kronometrskih kilometrov v zgodovini

Na predstavitvi je v oči zbodel en sam kronometer, in še to gorski, dolg le 22 kilometrov. Točno toliko bo dolga vožnja na čas tudi na ženskem Touru v Pauju. Odkar so leta 1934 na Dirki po Franciji uvedli vožnjo na čas, bo imela ta preizkušnja leta 2023 najmanj kronometrskih kilometrov v zgodovini. Zgolj enkrat – leta 2015 – je bilo manj posamičnega kronometra: zgolj 13,8 km v uvodni etapi, a zato je za konec uvodnega tedna sledil 28-kilometrski ekipni kronometer.

"Mi je vseeno, ena, dve ali tri vožnje na čas. Če je samo en kronometer, je za vse lažje. En kronometer, precej gorski, na katerem se bomo udarili za generalno razvrstitev, razlike se bodo ustvarile. Kar lepo 'paše' v to traso," je Pogačar dodal svoj pogled na vročo temo, ali je 22 km vožnje na čas dovolj za dirko vseh dirk v sezoni.

Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar sta bila letos poleti razred zase, Danec pa je na najtežjih dveh ciljnih vzponih proti Slovencu pridobil kar štiri minute. Foto: EPA
Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar sta bila letos poleti razred zase, Danec pa je na najtežjih dveh ciljnih vzponih proti Slovencu pridobil kar štiri minute. Foto: EPA

Kje sta nova "Granon" in "Hautacam"?

Na startu 1. julija 2023 v Bilbau bo tako dvakratni zmagovalec te dirke iz Slovenije prvi izzivalec letošnjega prvaka, ki ga je s pomočjo ekipe Jumbo Visma matiral zlasti na Granonu in pozneje še na Hautacamu. Na prvi pogled 110. izvedba velike pentlje nima podobno težkih gorskih etap, z izjemo kraljevske 17. etape s 5100 višinskimi metri, na kateri pa sam cilj ne bo na najvišji točki Dirke po Franciji na prelazu Loze (2304 m).

Objavljena le tretjina profilov in niti en zemljevid etape

ASO je predstavitev znova izvedel v resnici bolj na pol. Objavljeni so profili zgolj sedmih etap od skupno 21, ob tem pa ni bil podan niti en zemljevid s točnim potekom dirkalnega dne, če odštejemo že pred letom in pol predstavljene uvodne tri etape v Baskiji.

Za preostalih 14 etap se lahko tekmovalci, športni direktorji in ekipe opirajo le na skromne združene profile, ki so jih našli v predstavitvenem gradivu. Poudarjeno je, da ima dirka leta 2023 skupaj 30 gorskih ciljev druge, prve in ekstra kategorije, a marsikatera špička na teh mini profilih niti ni označena kot težji gorski cilj. Tako se ne ve, čez kateri prelaz se bo šlo 14. julija v 13. etapi, ki se bo končala s ciljem na Grand Colombierju.

Za primerjavo: Dirka po Italiji je ob predstavitvi na uradni strani in v priloženih gradivih javno objavila profile, zemljevide in tehnične informacije za vseh 21 etap.

Profili vseh 21 etap, zajetih iz gradiva za novinarje, v katerem je označenih 30 gorskih ciljev najvišjih treh kategorij (za prikaz in povečavo kliknite na slike).

Poudarki prvih ocen trase

  • Prvi dan s 3300 višinskimi metri v Bilbau že preizkus moči kapetanov za skupno razvrstitev. V Baskiji sledi še nekoliko lažja različica Klasikoe/San Sebastiana z znamenitim Jaizkibelom.
  • Lahka prva gorska etapa v Pirenejih ter dan pozneje kljub Aspinu in Tourmaletu precej zmeren prvi etapni cilj na klancu Cauterets-Cambasque (16 km s 5,4 %).
  • Puy de Dôme (13,3 km s 7,7 %, a zadnji 4 km z 11,8 %) v 9. etapi in Grand Colombier (17,4 km s 7,1 %) v 13. etapi sta težka zaključka, a s premalo podrobnostmi, kako zahtevna bo etapa pred tem. Etape z enim samim zahtevnim ciljnim vzponom (unipuerto) so značilnost Dirke po Španiji, ki je tudi del ASO-jevega kolesarskega imperija.
  • Odločilne bodo štiri zaporedne etape v Alpah: dve pravi gorski etapi, po dnevu premora bosta sledila gorski kronometer (650 višinskih metrov v 22 km) in še kraljevska etapa s Col de la Loze (28,4 km s 6 %).
  • Predzadnja (20.) etapa v Vogezih je oblikovana po uspešni in dramatični predzadnji etapi La Vuelte 21 (dan, ko je odstopil Superman Lopez – 3500 višinskih metrov in pet gorskih ciljev v le 133 km.
  • Zgolj dvakrat čez 2000 metrov nadmorske višine: Tourmalet 2115 m in Col de La Loze 2304 m (Giro 2023 kar sedemkrat).
  • Le pet klancev, ki so daljši od 15 kilometrov, kar je bil zgodovinski zaščitni znak Toura.
  • Še enkrat: ZGOLJ 22 KM VOŽNJE NA ČAS!
Ne samo vzponi, temveč tudi spusti. Na dveh ključnih alpskih etapah bosta pomembno vlogo igrala spusta – najprej v 15. etapi po težkem vzponu na Jeux Plane, sledil mu bo tehnično zahteven 10-km spust v Morzine. Foto: ASO
Ne samo vzponi, temveč tudi spusti. Na dveh ključnih alpskih etapah bosta pomembno vlogo igrala spusta – najprej v 15. etapi po težkem vzponu na Jeux Plane, sledil mu bo tehnično zahteven 10-km spust v Morzine. Foto: ASO

Dirka po Franciji za čiste hribolazce!

Povzetek je jasen: 110. Dirka po Franciji bo za hribolazce, saj bo tudi edini kronometer gorski in kratek ter bodo lahko pošteno omejili izgube proti Vingegaardu, Pogačarju in Rogliču.

Direktor Christian Proudhomme želi napet boj vse do Vogezov, pri tem pa ne škodi, če je v igri za zmagovalne stopničke vsaj kakšen Francoz. Zadnjo preizkušnjo je na skupnem četrtem mestu končal David Gaudu in ravno 26-letni Bretonec je izpostavljeni domači adut, ki je pri ekipi Groupama FDJ očitno dokončno prevzel kapetansko vlogo z ramen Thibauta Pinota.

"Zelo lepa Dirka po Franciji. Malce staromodna in ustvarjena za čiste klančarje plezalce. Upam, da bom napredoval vsako leto, kot sem doslej. Če grem na Tour, je logično, da je naslednji cilj boj za uvrstitev na stopničke," je bil v Kongresni palači odkrit Gaudu, ki je tudi priznal svoje sanje: da bi na praznični 14. julij slavil etapno zmago na Grand Colombierju.

V kraljevski (17.) etapi po maratonu na Col de la Loze sledi 6 km spusta po kolesarski cesti proti Courchevelu, kjer se nato zavija na gorsko letališče, ki prinaša zid z 18-odstotki. Foto: ASO
V kraljevski (17.) etapi po maratonu na Col de la Loze sledi 6 km spusta po kolesarski cesti proti Courchevelu, kjer se nato zavija na gorsko letališče, ki prinaša zid z 18-odstotki. Foto: ASO

Ob Gauduju domači up še Bardet

Drugi veliki francoski adut bo Romain Bardet, ki je poleti končal dirko na skupnem šestem mestu, predtem pa je bil do odstopa v odličnem položaju na Dirki po Italiji. "Takoj Pireneji, Puy de Dôme ob koncu prvega tedna. To je najtežji prvi teden Grand Toura, kar sem jih videl," je mnenje 31-letnega kapetana ekipe DSM, ki je Tour leta 2016 končal na drugem mestu, leta 2017 pa na skupno tretjem. Tudi Bardet se veseli vrnitve na kraj zmagoslavja: na smučišču Saint-Gervais pod Mont Blancom, kjer bo tokrat zaključek drugega tedna, je dobil 19. etapo leta 2016.

A Francoza še zdaleč ne bosta prva izzivalca Vingegaarda in Pogačarja. Najprej bo morala nizozemska ekipa Jumbo Visma razrešiti notranje dileme in se odločiti, ali bo šel Primož Roglič znova po zmago, ki mu še manjka, in bodo s pristopom dveh kapetanom znova skušali ukaniti mlajšega slovenskega šampiona.

Kdo naj bi po L'Equipe izzval peklensko dvojico Vingegaard in Pogačar? Roglič, Evenepoel, Bernal in Gaudu. Foto: ASO/L'Equipe
Kdo naj bi po L'Equipe izzval peklensko dvojico Vingegaard in Pogačar? Roglič, Evenepoel, Bernal in Gaudu. Foto: ASO/L'Equipe

Vrnitev Bernala ali napad Nemcev ...

Predstavljene trase se veselijo Kolumbijci, saj je pisana na kožo Eganu Bernalu, a po lanski hudi poškodbi je vprašanje, v kakšnem dirkalnem stanju bo zmagovalec Dirke po Franciji 2019. Tudi Daniel Martinez bi bil lahko sokapetan pri ekipi Ineos Grenadiers, pri kateri pa so na predstavitev poslali Toma Pidcocka, zmagovalca letošnjega Alpe d'Hueza.

Kaj pravijo stavnice?

Vingegaard 2,25
Pogačar 2,5
Evenepoel 4
Roglič 7,5
Mas 17
Ayuso 23
Bernal, Thomas, Hindley, Carapaz, Rodriguez in Van Aert po 31
Vlasov 51
Gaudu in Pidcock po 71
Bardet, Martinez, O'Connor, Yates po 76

Prevlado izpostavljenih treh superekip bo bržkone najbolj realno izzvala nemška ekipa Bora HansGrohe. Potem ko je Jai Hindley letos prinesel pipam in napam prvo slavje na Grand Touru, je logično, da gre glede na svoje kolesarske lastnosti Avstralec raje v Francijo. V navezi z Aleksandrom Vlasovom lahko Nemci naredijo veliko škode tekmecem.

Širok nabor kandidatov za stopničke

Brez dvoma gre v Francijo po nov viden uspeh Ekvadorec Richard Carapaz, ki bo za seboj imel podporo svoje nove ekipe EF Education Easypost. Po odličnem zaključku in dveh zaporednih drugih mestih na domačem Grand Touru bo tudi Enric Mas (Movistar) sanjal o stopničkah v Franciji. Zelo podobno bržkone mislita tudi Bask Mikel Landa (Bahrain Victorious) ali pa Superman Lopez (Astana) ali še druga dva Avstralca Ben O'Connor (Ag2e Citroën) in Jack Haig (Bahrain), pa ne nazadnje Anglež Simon Yates (BikeExchange Jayco) ...

Dirka po Franciji 2023 ponuja sanje vsaj 15 kolesarjem za etapne dirke, da se zavihtijo na zmagovalni oder na Elizejskih poljanah, s tem pa se širi krog ekip, ki že načrtujejo priprave in oblikujejo dirkalne programe, da bi se julija drugo leto te sanje tudi uresničile.